Mimi - Kærligt talt

Chauffør for far

15. august Af Mimi Jakobsen
Foto: Shutterstock
”Den trætte datters” far på 76 år kan ikke længere køre bil, og derfor mener han, at hans børn og svigerbørn skal være chauffører, når han skal købe ind og ordne andre ærinder. Men familien har ikke altid tid til at stå til rådighed. Kan de være bekendt at sige fra?
Ældre mand sidder på bagsædet af en bil.

Kære Mimi

Min bror og jeg vil gerne høre din mening om et problem, vi har fået. Vores gamle far ser dårligt og må ikke længere køre bil. Han er 76 og ellers frisk og rask, så han er meget bitter over sin situation. Vores mor har aldrig haft kørekort, og de bor i en mindre landsby 15 kilometer fra den større by, vi bor i. Der er ikke god offentlig transport ind til byen. Det kan lade sig gøre at komme med en bus, men den kører ikke særligt tit.

Vores forældre er tilmeldt Flextrafik, men det fungerer slet ikke. Vores far bliver sur, hvis der skal samles andre passagerer op, så de må køre en omvej. Desuden taler han grimt til chaufførerne. Der er en lille dagligvarebutik i cykelafstand fra deres hjem, og der kan vores mor godt køre hen, men de større indkøb skal gøres i byen. Jeg har forsøgt at lære dem at købe ind på nettet, men det fungerer heller ikke.

Vores far mener, at min bror og jeg og vores ægtefæller skal være chauffører for dem. Ifølge ham burde vi hente dem lørdag formiddag, køre ind til byen, så de kan komme i diverse forretninger, og køre dem retur igen. I det daglige skal de til læge, frisør, fodterapeut og den slags. Og skal de besøge os, skal de også hentes og bringes. De har venner, som han har fået overtalt til at hente og bringe dem, når de skal mødes.

Jeg har prøvet at påpege, at vi har dårlig tid – vi har tre børn, og min bror og svigerinde har to. Men så minder han mig om, at han kørte os til ridning, sport og fester, da vi var børn og unge. Vi har forsøgt at foreslå, at de flytter tættere på byen, men det vil han ikke høre tale om.

Hvis det kun gjaldt ham, kunne vi nægte. Men det er synd, det går ud over vores mor, der skal høre på hans brok. De har råd til at tage taxa en gang imellem, men det vil han ikke bruge penge på. Hvad kan vi gøre?

- Bedste hilsener En træt datter

Kære Datter

Kære Datter

I kan sige nej! Ingen kan forlange, at I skal agere taxaselskab. Det er synd for jeres mor, for det må bestemt ikke være nemt at være gift med jeres far, men det er jo hendes valg. Desuden er hun også med til at bestemme, hvor de bor, og måske er det netop tidspunktet, hvor de bør flytte tættere på byen. Måske i noget mindre og mere praktisk?

I hvert fald er det urimeligt, at far koster rundt med alt og alle. Argumentet med, at han kørte jer, da I var børn, er helt hen i vejret. Selvfølgelig skal forældre sørge for deres børn, også uden at der skal betales tilbage senere i livet. Hvis han ikke kan vænne sig til Flextrafik og ikke vil betale for en taxa, må han blive hjemme. Kan jeres mor køre ind til byen og handle alene med Flextrafik?

Jeg ved godt, jeg lyder hård, men det er nødvendigt med et opgør med jeres far – og samtidig sørge for at holde en tæt kontakt med jeres stakkels mor. Der kan komme situationer, hvor I er nødt til at træde til og hjælpe, men som travle børnefamilier kan I ikke stå for taxakørsel til indkøb og frisør, når der er flere andre muligheder.

- Kærligt talt Mimi

Mimi Jakobsen

Skriv til Mimi

Hver uge svarer Mimi Jakobsen skarpsindigt og med et glimt i øjet på stort og småt.

Hvis du har et spørgsmål til Mimi Jakobsen, kan du skrive til hende på e-mail: [email protected].

Sponsoreret indhold