Livsstil

Studie anbefaler: Monty Pythons gakkede gangarter gavner hjertet

5. januar Af Johan Gudmandsen, Videnskab.dk   
Havde sundhedsfagene lyttet til Ministeriet for Gakkede Gangarter tilbage i 1970’erne, kunne hjerter overalt have været sundere i dag, skriver forskere.
Hvis man går som Mr. Teabag ? vist på billedet her ? kan det hjælpe med at få vigtig motion ind i hverdagen, mener eksperter bag nyt studie.

Et fantastisk videnskabsår bliver nu rundet af på den bedst mulige måde.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I et nyt studie har amerikanske forskere nemlig omsider kastet sig over “gakkede gangarter” (silly walk) fra Monty Pythons Ministerium for Gakkede Gangarter-sketch, skriver Videnskab.dk.

I studiet (jo, det er et rigtigt studie) fandt de ud af, at man forbrænder betydeligt flere kalorier, hvis man går gakket. Så hermed et alternativ til dig, der hverken gider fitness eller vandrestave, når du engang skal smide julefedtet.

Nærmere bestemt bruger man 2,5 gange mere energi, når man går som John Cleeses Mr. Teabag (omtalt “teabag-style”) fra den legendariske sketch sammenlignet med normal gang. Gang med Teabag-style kan derfor betegnes som hård fysisk træning.

Det betyder, bemærker eksperterne, at alene ni minutters gakket gangart om dagen kan nedsætte risikoen for dødelige hjerte-kar-sygdomme med ti procent.

– Mængden af fysisk inaktivitet har ikke rykket sig i de seneste 20 år, mens forekomsten af hjerte-kar-sygdomme er fordoblet siden 1990, skriver forskerne i studiet, der er udgivet i tidsskriftet BMJ.

– For at imødegå dette problem tager vi inspiration fra den hidtil ikke anerkendte videnskabelige genialitet fra Monty Pythons Ministerium for Gakkede Gangarter, forklarer de videre og slår fast:

– Havde sundhedsfaget lyttet til Ministeriet for Gakkede Gangarter tilbage i 1970'erne, kunne hjerter overalt have været sundere i dag.

Det skal tilføjes, at BMJ (British Medical Journal) udgiver studiet som en del af deres julekalender, hvor emnerne og studierne er lidt mere ukonventionelle, end de plejer at være. Men forskningen er stadig fagfællebedømt og lavet efter alle kunstens regler.

Andre julekalender-studier inkluderer sammenhængen mellem rygsmerter og regnvejr samt den bedste kiks at dyppe i sin te.

Høj puls er godt

– Grundidéen er jo god, mener fysiolog Mogens Theisen Pedersen, der har kigget studiet efter i sømmene for Videnskab.dk.

– De viser bare, at hvis man gør ting på en måde, der får pulsen en del op, så er det godt for dig, siger Mogens Theisen Pedersen, der er lektor emeritus ved Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet.

Han tilføjer, at alle krav for et videnskabeligt studie er opfyldt, og hvis han skulle sætte en finger på noget, skulle det være den manglende perspektivering.

– Jeg tror nemlig, at det bliver svært at få folk til at gøre dette i offentligheden, lige meget hvor sundt det er. Det kunne måske have løftet studiet med en perspektivering til, hvad man ellers kunne bruge deres resultater til, siger lektoren.

– Men de videnskabelige konklusioner er helt rigtige, fastslår han.

Øget kalorieforbrænding

Studiet er baseret på data fra 13 deltagere i alderen 22 til 71 år.

Først gik deltagerne 30 meter i almindelig gang. Herefter lavede de deres bedste Monty Python-efterligning, og ilt- og energiforbrug blev sammenlignet.

Mogens Theisen Pedersen fortæller til Videnskab.dk, at han som regel har brugt et halvt år på videnskabelige forsøg. Men han vurderer, at dette forsøg sandsynligvis ikke har taget mere end en eftermiddag.

Mr. Teabags gakkede gang gav en øget kalorieforbrænding per minut på 2 kilojoule for mænd og omkring 1,25 kilojoule for kvinder i forhold til almindelig gang.

Sponsoreret indhold