Undgå at overstimulere din hund: Stop, mens legen er god

Det er vigtigt at lege med sin hund og sørge for, at den bliver stimuleret både mentalt og fysisk. Studier har imidlertid vist, at hunden ikke altid forstår det, når vi mennesker opfordrer til leg. Omvendt er det heller ikke altid, at hundens ønske om at lege eller blive luftet passer ind i vores planer.
Hvis vi er midt i madlavning, lektier eller læsning, vil en energisk hund måske forekomme os at plage på en irriterende måde, ikke mindst hvis den begynder at gø midt i en vigtig telefonsamtale.
Som hundeejer har man ansvaret for, at hunden er glad og veltilpas, og det betyder, at man skal sætte sig ind i hundens behov.
Leg er en central del af hundens liv, og gode lege er med til at styrke båndet mellem hund og hundeejer.

Hunden Hugo hjælper mod depressionen
Aktivering skal doseres
Man skal imidlertid huske, at en hund bliver mentalt træt langt hurtigere end et menneske, så leg og aktivering skal doseres, så det passer til hundens niveau.
Børn, der spiller fodbold eller kaster bolde til hinanden, kan blive ved i timevis. En ung hund, der deltager i legen, vil muligvis jagte bolden, så længe børnene er i gang, men den risikerer til sidst at gispe af udmattelse og en overdosis af sanseindtryk.
Børnene bliver måske begejstrede over hundens entusiasme, men langvarige, anstrengende og ensidige stimuli er ikke sunde for en hund.

Hunden Ulla har briller
Gør det sjovt – og kort
I naturen leger ulve og vilde hunde kun i ganske korte perioder ad gangen. De sørger for ikke at blive udmattede af legen, fordi det er livsvigtigt for et vildt dyr at have fysiske og mentale ressourcer i reserve.
Vores hunde fortsætter en aktivitet, så længe ejeren insisterer. Derfor skal hundeejeren begrænse legen både i intensitet og varighed.
Det kan være sjovt for hunden at hente en bold eller en pind nogle gange, men den risikerer at udvikle stress, hvis det sker gentagne gange hver dag.
Afbryd med søgeøvelser og skab afveksling ved at tilbyde afslapning ind imellem.

Må vores hund angribe en tyv?
Husk restitution
Vi mennesker kan forbedre vores kondition og opnå velvære med løb, boldspil og cykling. Vi ved imidlertid, hvorfor vi træner, og vi styrer selv aktivitetens varighed og intensitet.
En hund bliver også i bedre fysisk form, når den løber jævnligt, men i hundens hoved sker der noget helt andet, end når et menneske træner.
Hvis løb eller leg gentages for ofte, får hunden ikke mulighed for at restituere sig, og den kan ende med at blive frustreret og rastløs.
I naturen dyrker hverken ulve eller vilde hunde ekstremsport. De leger kun i ganske kort tid ad gangen.
Vidste du det?
- Når vi leger med hunden, bliver vi også selv glade ved at se hundens glæde. Der opstår en gensidig forstærkningsproces, men det er hundeejerens ansvar at indstille legen i tide.
- Under leg og aktivitet foregår en udskillelse af hormoner, der får kroppen i stand til at bevæge sig hensigtsmæssigt. Det gør både mennesker og hunde i stand til at gøre en ekstra kraftanstrengelse.
- Hvis en hund dagligt løber langt eller leger i lang tid, kan hormon-udskillelsen medvirke til at skabe en permanent stresstilstand hos hunden.
- En hund har brug for langt mere søvn og hvile end et menneske.
- Bestil Dyrefondets pjece ”Keder hunden sig?” på hjemmesiden. Den er gratis, du betaler kun portoen.