Varme hveder

Aftenen før store bededag spiser hele landet varme hveder, og hvorfor ikke bage dem selv?

Foto: Jette Ladegaard

12 hveder

Det skal du bruge:
500 g hvedemel
75 g smør
1 spsk sukker
1 tsk salt l
25 g gær
3 dl lunken mælk

Sådan gør du:
Smuldr smørret i det meste af melet sammen med salt og sukker. Rør gæren ud i mælken og ælt dejen sammen med så meget mel, at den slipper hænderne. Stil den til hævning i ca. 45 min. Del dejen i 12 boller, som lægges tæt i en smurt, rektangulær form. Lad dem efterhæve i 15 min. Bag dem ved 200 grader i ca. 15 min.

Lav en lækker chokolademousse med orange

Derfor hedder det St. Bededag
I 1686 samlede Christian 5. alle bods- og bededage til en årlig bededag - store bededag. Torsdag aften kl. 18 standsede alt arbejde og al selskabelighed, og man fastede indtil gudstjenesten på bededagen, fredag, var forbi.

På store bededag var alt arbejde, handel, rejser, spil etc. forbudt. Derfor kunne bagerne ikke bage brød, men fandt så på at bage hvedeknopper, som man varmede store bededag ofte efter en spadseretur (på volden). Det var dog i starten kun byernes velstillede borgere, der havde råd til denne luksusspise.

Skikken ændrede sig med tiden, så man i dag "snyder" og spiser nybagte hveder allerede store bededagsaften - altså aftenen før store bededag.