Koldhævede morgenboller med birkes og rugmel

Opløs smuldret gær i det lunkne vand i en skål.
Tilsæt æg, olie, havregryn og rugmel, og rør det sammen.
Tilsæt hvedemel og salt, og ælt dejen grundigt, til den er glat og smidig. Tilsæt evt. lidt ekstra hvedemel, hvis dejen er for klistret.
Dæk skålen med husholdningsfilm og et rent, fugtigt viskestykke, og lad den hæve mindst 8 timer i køleskabet (gerne natten over).
Vend dejen ud på et meldrysset bord, og form den til 12 runde boller. Pensl bollerne med sammenpisket æg.
Hæld birkes i en dyb tallerken, og vend de penslede boller i birkes, så de bliver dækket på hele oversiden.

Grovboller til morgenbordet
Fordel bollerne på en bageplade med bagepapir, og skær eller klip et kryds i toppen af hver bolle uden at skære helt igennem.
Lad dem hæve lunt og tildækket i 1 time.
Opvarm ovnen til 225°.
Bag bollerne i ovnen i 12-15 minutter, til de er gyldne og sprøde.
Afkøl på en bagerist inden servering, og servér dem lune og nybagte.
