Bob Seger: Kæmpede for sin karriere

Bob Seger er en af de største og højst profilerede amerikanske rocksolister siden sit nationale gennembrud i 70’erne frem til i dag med et salg på mere end 100 millioner plader.
Han er mærkelig nok også en af de amerikanske superstjerner, der er gået en smule under radaren i Europa. Seger er også berømt for sin alsidighed som sangskriver, hvor han både slår sig løs med sange der tangerer hård rock, men han er også ferm til smukke ballader som “Understanding” og “We’ve got tonight”.
En del af hans sange er blevet store succeser for andre solister, som bl.a. “Heartache tonight” for The Eagles og “We’ve got tonight” i en countryinspireret udgave med Kenny Rogers og Sheena Easton.

Graham Nash: Så dygtig at det gør Nash
Vild med Elvis
Seger er fra bil- og musikbyen Detroit i Michigan hvor han blev født i 1945 og døbt Robert Clark Seger. Han fik dog hurtigt kælenavnet Bob. Det var hans far, der var den musikalske mester i hjemmet, men forældrene levede som hund og kat, og unge Bob og hans ældre bror George måtte lægge ører til forældrenes mange skænderier. Til sidst søgte faderen et job som tekniker hos Ford i Californien og forlod hjemmet, da Bob var 10 år. Men faderens musikalske interesse havde sat sine spor hos Bob.
Selv om mor og sønner var flyttet til Ann Arbor i Michigan på grund af moderens jobmuligheder, og byen ikke havde helt det samme musikliv som Detroit, så var det guitarspil og byens spillesteder, der interesserede Bob. Når han tændte for radioen, var det for at høre Little Richard og Elvis Presley, og selv om han blev grebet af Beatles nogle år efter, da deres musik i 1964 ramte USA, var det 50’ernes originale rock ’n roll lyd, der satte sig i ham.

Maria blev stjålet som barn
Han var kun 16 år, da hans selvlærte guitar- og pianofærdigheder satte ham i gang med sit første orkester The Decibels med andre musikglade skolekammerater. Men det førte til hans medvirken i utallige Ann Arbor/Detroit baserede grupper i de efterfølgende år. Han blev medlem af grupper som The Town Criers, The Omens, og på scenen mødte han den unge Glenn Frey, som blev både kollega og partner. De fortsatte deres venskab og sporadiske samarbejde, da de begge blev superstars, efter at Frey var med til at starte og både skrive og synge de verdensberømte hits med The Eagles, som blev et af USA’s største rock/pop bands.
Kæmpede for succes
Seger kæmpede bravt i sin hjemstat Michigan som en af de store lokale helte i 60’erne. Han fik godt nok et nationalt gennembrud i 1968 med sangen “Ramblin’ gamblin’ man”, da han havde dannet sit eget orkester, som i første omgang hed Bob Seger and the Last Heard. Da han endelig fik kontrakt med det verdensomspændende pladeselskab Capitol Records, bad de ham finde et andet navn til gruppen. Det blev til Bob Seger System.
Seger sendte bud efter sin ven Frey, som gik med i studiet, spillede guitar, sang kor og var med til at forme “Ramblin Gamblin’ Man”. Den blev et stort hit, da den kom ind på den amerikanske nationale Top-20 liste, men trods Segers talent og umådelige popularitet i Michigan, havde han svært ved at følge triumfen op nationalt, og i de efterfølgende par år måtte han spille som guitarist for duoen Teegarden og Van Winkle, som havde et pænt hit med “God, Love and rock and roll” i 1970.
Men Seger lod sig ikke slå ud så let, så han fortsatte med at skrive sange og fortolke dem for sit hjemmepublikum i Michigan med sit nye Silver Bullit Band.

Nationalt gennembrud
Det var et band med lokale gode musikere, som han også havde spillet sammen med i The Last Heard og de få singleplader de udsendte lokalt i Michigan. Han udsendte albummet “Seven” i 1974, men igen var det kun i Michigan, der for alvor var interesse, ligesom tilfældet blev med det efterfølgende “Beautiful Loser”.
Indimellem slog Seger og Frey sig sammen, som f.eks. da de sammen skrev The Eagles’ nr. 1 hit “Heartache tonight”. Og da Frey i 1987 blev tilbudt at synge “Shakedown” som et tema til filmen “Beverly Hills cop ll”, men mistede stemmen lige før indspilningen, var det Seger, han foreslog som erstatning. Og det endte med, at Seger fik et nr. 1 hit i USA og Canada med det nummer.
Legendariske turnéer
Men der skete alligevel noget epokegørende, da radiostationer over hele USA begyndte at spille hans udgave af Tina Turners “Nutbush City Limits”, mens nummeret “Katmandu” blev et pænt nationalt hit. Det fokus udgivelserne og publikumsinteresse gav, betød at de store radiostationer i 1976 i hele USA henholdsvis spillede og anmeldte albummet “Night Moves”. Og så var det store nationale gennembrud i USA og Canada i hus.
Seger fortsatte med originale sange, der igennem 80’erne og 90’erne inkluderede millionsælgende amerikanske hits som bl.a. “Against the wind”, “Shame in the moon” og “Old time rock and roll”. Seger kunne begynde sine legendariske koncertturnéer med Silver Bullit Band gennem USA’s stater, og det har han fortsat med op igennem årene. Blandt andet i 1986/87, hvor han drog af sted med sit band på sin “American Storm Tour” med intet mindre end 109 koncerter, der varede i ni måneder.
Selv om hans “Greatest Hits” album fra 1994 slog alle rekorder med over 12 millioner solgte eksemplarer, har det heller ikke været dårligt med de flotte salgstal på 2-4 millioner eksemplarer for de store album hits som “Stranger in town”, “Against the wind”, “Like a rock” og “The Fire inside”.

Hans musik blev kaldt syndig: Elvis er stadig The King
Orlov med familien
På sin vej gennem succesen har han haft både kortere og længere forhold. Bl.a. til Renee Andrinetti, som han giftede sig med, men blev skilt fra indenfor et år. Til gengæld var han var kæreste med Jan Dinsdale i mere end 10 år fra 1972 til 1983. I 1987 blev han så forelsket i skuespillerinden Annette Sinclair, så de blev gift – men skilt igen et år efter.
Først i 1993 blev han gift med kvinden i sit liv, juristen Juanita Dorricott, som han fik to børn med, i en alder af 47 år. Seger besluttede sig til at tage orlov i fire år for at være sammen med sin familie og dyrke sin anden store interesse sejlsport. Da han stemplede ind i musikbranchen igen, blev det på lavt blus; Hans første album i 11 år, “Face the promises”, udkom i 2006 og selv om det gik langsomt, blev albummet solgt i mere end 1,4 million eksemplarer og indbragte ham endnu en platinplade.

Afskedskoncert – igen
Seger har udsendt to albums mere, og det sidste kom i 2017 med titlen “I knew you when”. Samme år var han i gang med sin “Runaway Train Turné”, som han måtte aflyse halvdelen af på grund af problemer med ryggen. Han lovede publikum at vende tilbage, og det løfte holdt han, da han i 2018 annoncerede sin afskedsturné “Travellin’ Man Tour”, der inkluderede de aflyste koncerter fra 2017 samt en række nye koncerter.
Det skulle have været Segers sidste. Ikke desto mindre er han her i 2022 i fuld gang med endnu en farvelturné i USA og Canada med sit band Silver Bullit Band, der på ingen tid blev udsolgt, så der hele tiden kommer nye ekstra koncerter. Seger er i dag 77 år og har, for anden gang, lovet at, det denne gang er det er hans sidste turné nogensinde.