Det gode liv

Mor som 15-årig: Jeg er stolt af mine piger

15. februar Af Jannice Eklöf/ Aller Media SE. Bearbejdet af Anne Kristensen.
Foto: Jannice Eklöf/ Aller Media SE.
Jenny tvivlede aldrig på, at hun ville være mor, da hun som 14-årig stod med en positiv graviditetstest. Det var ikke alle, der forstod hendes valg, men hun har for længst gjort alle fordomme til skamme.
Jenny og sine børn

Jenny var 14 år og allerede seks måneder henne, da hun tog en test, som viste, at hun og hendes to år ældre kæreste skulle være forældre. Resten af den sommer gik hun rundt i kærestens sweatre for at skjule sin hastigt voksende mave.

Hendes mor, Mariann, havde haft en mistanke om datterens graviditet, og mens hun og Jennys far, Roger, var på ferie, fik hun Jennys søster til at købe testen, som bekræftede mistanken.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I starten blev Mariann flov, da en nabo spurgte, hvordan hun kunne tillade situationen, men hun børstede hurtigt følelsen af sig og glædede sig i stedet til at blive mormor. Jennys far var heller ikke til at skyde igennem, da hans datter viste ham ultralydsbillederne.

Den eneste negative reaktion, Jenny fik, var fra en socialrådgiver, som mente, at Jenny enten burde få en abort eller bortadoptere barnet. Selv tvivlede Jenny aldrig på, at hun ville være mor, så hun forlod grædende deres møde.

Siden så jeg aldrig rådgiveren igen og fik heller ikke en ny.

34-årige Jenny Lindblom fra Sverige.

Hun var 15 år, da datteren Sway blev forløst ved kejsersnit. Jenny kunne glæde sig over at have fået en sund og rask baby, som vejede et helt kilo mere, end hvad jordemoderen havde forventet.

Klarede hverdagen selv

De to første måneder boede den lille familie hjemme hos Jennys forældre, så fik de stillet en etværelseslejlighed til rådighed, hvor de klarede deres nye hverdag selv. Alligevel lagde Jenny mærke til, at de andre forældre så skævt til hende, da Sway begyndte i institution.

Det ændrede sig heldigvis, da de oplevede, at Jenny også tog del i det praktiske til arrangementer. De indså, at en ung mor ikke var det samme som en doven og uengageret mor.

Der kom faktisk forældre hen og takkede mig. Det var en rar følelse.

34-årige Jenny Lindblom fra Sverige.

Da Sway blev tre år, gik Jenny og kæresten fra hinanden, og Jenny boede derefter alene med datteren. Bortset fra et par småjob på et plejehjem, blev hun hjemme hos Sway, indtil hun selv var 18 år, hvor hun genoptog sin gymnasietid, som var blevet afbrudt af graviditeten. Jenny oplevede dog ikke, at lærerne ville hjælpe hende, så hun tog sin eksamen på en voksenuddannelse.

Gravid igen

Med tiden fik Jenny en ny kæreste, Robert, som hun er sammen med i dag. De prøvede i lang tid at få et barn sammen uden held, og Jenny havde efterhånden forliget sig med tanken om, at Sway ville blive hendes eneste barn. Men pludselig, da hun var 29 år, begyndte hun at reagere på visse lugte.

Samme aften tog hun to graviditetstests, og da Robert kom hjem fra arbejde, ventede der ham en overraskelse: Han skulle være far!

Den anden graviditet skulle vise sig at blive hårdere end den første. Jenny var ramt af lidelsen hyperemesis gravidarum, hvilket betød, at hun kastede voldsomt op, og hun blev sygemeldt fra 11. graviditetsuge og frem til fødslen.

To forskellige børn

Datteren Teija blev forløst ved kejsersnit, ligesom sin storesøster, men det stod hurtigt klart, at de to pigers temperamenter var vidt forskellige. Hvor Sway havde været et roligt barn, var Teija det modsatte. Hun sov ikke en hel nat i løbet af sine første tre leveår, og Jenny, som gik hjemme med hende, måtte hele tiden bære rundt på datteren.

Selv hvis Teija ikke havde skreget og grædt, tror jeg, at det ville have været hårdt, fordi jeg er ældre. Jeg er absolut ikke fortaler for at få børn, når man er 14 år, men for mig er der stor forskel på, hvad jeg kan holde til.

34-årige Jenny Lindblom fra Sverige.

Jenny har også oplevet andre forskelle. Som teenagemor følte hun, at verden lå for hendes fødder, og hun kastede sig ud i ting uden at bekymre sig om rengøring og andre husholdningspligter. Hvor Sway sjældent blev bedt om at vente på sin tur, får Teija nu ofte besked på netop det.

Mere bekymret nu

Da Sway var lille, var Jenny heller ikke nær så bekymret. Dengang kunne man ikke læse om alle mulige farer på internettet. Sway fik lov til at spise pølser, uden at Jenny var bange for, at hun blev kvalt i dem, mens al Teijas mad bliver skåret i små stykker, der ikke kan sidde fast i halsen.

Teijas færden i hjemmet begrænses desuden af børnesikrede låger, mens Sway sad uden sele i barnevognen. Og Sway brugte en normal kniv, når hun hjalp sin mor med at skære grøntsager, mens Teija bruger en plastikkniv, hvis hun en sjælden gang får lov.

Jenny og Teija
Foto: Jannice Eklöf/ Aller Media SE.

Morrollen er hårdere i anden omgang, indrømmer Jenny.

Måske udspringer nogle af bekymringerne af, at Jenny nu må undvære begge sine forældres støtte. Mariann døde af kræft for fem år siden, inden Teija blev født, og Roger nåede kun at opleve sit yngste barnebarns to første år, inden også han gik bort med sygdom.

Sorgen hænger som en tung sky over Jenny.

Jeg ved, at hvis min mor havde levet, ville hun have taget lige så godt imod Teija, som hun gjorde med Sway.

34-årige Jenny Lindblom fra Sverige.

Fortryder ingenting

Heldigvis har Jenny sin søster, Maria, som passer Teija hver tredje weekend, og Jenny er taknemmelig over at have hende i både sit og døtrenes liv. Det har ikke været en dans på roser at blive mor så tidligt, men Jenny fortryder ingenting.

Sway er et bevis på, at det godt kan lade sig gøre at opfostre et barn, selv om man teknisk set stadig selv er det. Jenny føler ikke, at morrollen har ødelagt hendes teenageår, for hun foretrak i forvejen at være sammen med sin familie i stedet for at gå i byen.

Jenny og Sway
Foto: Jannice Eklöf/ Aller Media SE.

Sway er et bevis på, at man godt kan opfostre et barn som ung mor, mener Jenny, der i dag er redaktionschef på en lokalavis.

Selvfølgelig var det trist, at en del venner forsvandt, fordi de syntes, at hun var blevet ”gammel”, men Jenny er tilfreds med at være den unge og frisindede mor, som har tatoveringer og nogle gange blåt hår.

Som lille ønskede Sway sig altid en lillebror i julegave, og for hende var det en stor lykke endelig at blive storesøster. Der skulle ganske vist gå 15 år, og det blev en søster i stedet, men det gør ikke noget. Heller ikke, selv om Teija er noget af en vildbasse.

Hun er også en charmetrold, så det kompenserer lidt for det.

34-årige Jenny Lindblom fra Sverige.

Sponsoreret indhold