Hverdagens helte

En lille helt med tre ben: Teddy slog alarm

10. november Af Fie Algreen.Foto: Søren Jul Lamberth/Aller Foto & Video.
En nat midt i september brændte familien Camacho-Lorentsens gård på Nordfyn. De mistede alt til flammerne, og uden deres trebenede hund, Teddy, havde de måske også mistet hinanden.
Hunden Teddy slog alarm, da huset brændte.

Carna Camachos mobil ringer midt om natten. Hun tøver først, men efter lidt tænketid griber hun den og besvarer opkaldet. I røret hører hun en politibetjents stemme, der fortæller, at hendes gård står i flammer, og at hendes søn og barnebarn er på vej på hospitalet. Da samtalen er afsluttet, er Carnas hoved ved at flyde over af tanker. Hun har overnattet hos sin kæreste i Aarhus, og skynder sig i tøjet, og kører mod sit hjem i Bårdesø på Nordfyn.

4-årige Teddy mangler det ene forben, som måtte amputeres efter en ulykke, da han var hvalp.
4-årige Teddy mangler det ene forben, som måtte amputeres efter en ulykke, da han var hvalp.
Foto: Søren Lamberth

Branden

Alt var ved det normale, da Carnas søn, Filipe, gik i seng. Ved hans side lå datteren, 2-årige Katerina og sov. Men ud på natten begyndte familiens hund at knurre.

– Jeg vågnede ved, at Teddy knurrede. Først blev jeg sur på ham, for jeg ville ikke have, at han vækkede Katerina, men så tænkte jeg, at der måtte være noget galt, fortæller 35-årige Filipe Camacho fra Bårdesø.

Familien har ellers altid kunnet få Teddy til at lystre. Men denne gang ville han ikke stoppe. Det fik Filipe til at stå op og se, om der var noget galt i huset.

Allerede da han gik ind i førstesalens stue, lugtede han røgen, og fra trappeopgangen så han, at røgen kom væltende op. Det fik ham til at løbe tilbage til soveværelset. Han kunne ikke bruge trapperne, så han åbnede døren ud til altanen.

Teddy, Katerina og Filipe havde ingen anden udvej end at springe ud fra altanen.

– Så skånsomt som muligt, fik jeg Teddy ud over kanten, og ned på gårdspladsen. Der var alligevel et stykke ned, måske tre-fire meter, og det skulle gå lidt stærkt. Bagefter løb jeg ind og fik fat i min datter, der heldigvis stadig sov.

Han fik hende op, og sprang efter hunden med den sovende Katerina i armene.

– Vi landede desværre sådan, at hendes hovedet faldt bagover, og der tænkte jeg, at jeg havde slået hende ihjel. Men hun sov bare. Det var fuldstændigt urealistisk. Det var ligesom en actionfilm, husker Filipe.

Kort efter gik brandalarmerne i gang. Teddy havde opdaget branden før røgalarmerne. Men nu tog ilden for alvor fat.

Kun iført underbukser, løb Filipe over gårdspladsen, efterfulgt af Teddy, og hen til sin mors atelier, der var gået fri af flammerne. Her lagde han Katerina, som sov fra det hele. Filipe løb tilbage for at redde sin bil. Han havde ikke nået at få bilnøglen med sig, så med to vandslanger forsøgte han at holde bilen fri af ilden og varmen.

Imens opdagede naboen, at der var noget galt, da deres hunde begyndte også at gø. De alarmerede straks brandvæsenet, der ankom sammen med en ambulance kort efter.

Carna købte for knap 10 år siden sit drømmehjem på Nordfyn, og havde sammen med venner og familie istandsat det idylliske hus.

– Det er så hårdt at tænke på, når vi har lagt så mange kræfter i det, at det nu er helt væk. Det gør mig så ked af det, siger 58-årige Carna Camacho.

Det er ikke kun husets sjæl, som er gået op i flammer, det er også alle minderne. Det har altid været vigtig for Carna at skabe et hjem, fyldt med glæde og kærlighed og plads til alle, og hvor de tre generationer skulle bo og leve sammen. Nu er familien genhuset forskellige steder.

Det var et forfærdeligt syn, der mødte familien, da de første gang så huset efter branden.

– Det ramte os virkelig, at politiet ikke kunne finde årsagen til branden. Først at se alle sine ting forsvinde, og så ikke at kunne få en forklaring på det. Det er meningsløst, fortæller Carna.

Og det er stort set alt, der er gået tabt.

Der er ikke meget tilbage af huset i Bårdesø.
Der er ikke meget tilbage af huset i Bårdesø.
Foto: Søren Lamberth

Alt er væk

– Vi prøvede at redde en støvsuger, men da vi fik gravet den fri, var den helt smeltet, fortæller Carnas kæreste, 51-årige Thomas Lorentsen.

Familien venter nu på at forsikringen bliver udbetalt, så de kan komme i gang med at bygge livet op på ny. Filipe er allerede begyndt at istandsætte atelieret, der heldigvis ikke brændte, så de har et sted at bo, mens stuehuset bliver genopført.

– Jeg vil ønske, at det går hurtigt, så jeg ikke skal ligge søvnløs hver nat, og tænke på, hvad der kunne have været sket med Felipe og Katerina, og selvfølgelig Teddy, fortæller Carna.

Deres håb er nu, at de kan holde jul hjemme på matriklen. Selv om alting er anderledes, står de sammen som familie.

– Vores helt er Teddy! Tænk hvis han ikke havde været der den nat. Vi er her alle i dag, og vi er uskadte, selv om vi har fået lidt ar på sjælen, siger Carna.

Sponsoreret indhold