Louise har et varmt hjerte for at hjælpe udsatte børn

Hun har sagt jobbet som pædagog op for at skabe et nyt aktivitetstilbud til udsatte børn. Louise Baltzarsen Herreholm brænder for at hjælpe udsatte børn til en bedre fremtid.

– Mit hjerte har altid banket for udsatte børn, siger Louise.

Lige siden hun begyndte på pædagoguddannelsen og drømte om at arbejde på børnehjem, har Louise Baltzarsen Herreholm drømt om at gøre en forskel for de børn, ingen andre tager sig af.

Derfor har hun kastet sig ud i at stable et aktivitetstilbud til udsatte børn på benene. Tilbuddet skal være et gratis alternativ til sfo og klub, og det skal rumme de børn, der har det svært derhjemme, men som ingen ser.

– Der sidder et par stykker i alle institutioner og i alle klasser, som ikke har samme muligheder som alle andre, siger Louise.

Læs også: De ville tvangsfjerne Tennas børn: Vores første familieferie

Lette at overse

Gennem årene som pædagog har hun mødt en del udsatte børn. Det er de børn, der møder op i regnjakke, selv om det er minusgrader og snevejr. Dem, der ikke har madpakke med i skole, fordi køleskabet er tomt. Dem, der aldrig inviterer til børnefødselsdag, fordi de er flove over at vise deres hjem frem.

– De er lette at overse, for de taler ikke højt om, at deres forældre er fattige, eller at der er problemer derhjemme. Men de er der.

Sagde jobbet op

Mens mange af os har doneret til velgørenhed og måske endda selv samlet ind, tager Louise sit hjælpearbejde adskillige skridt videre. Hun har nemlig sagt jobbet op for at kunne realisere drømmen om at skabe en bedre fremtid for de børn, der ofte kommer til at bære på en tung social arv.

– Det er det her, jeg brænder for. Der er så mange børn, der har brug for en voksen, der ser dem og forstår dem og tager hånd om dem, men mange er desværre overladt mere eller mindre til sig selv. Når der ikke er andre, der gør noget, så gør jeg, siger Louise beslutsomt.

Læs også: Jeg gav mine børn væk af kærlighed

Udlever sin drøm

Heldigvis får hun masser af støtte fra familien. Louises mand, Henrik på 47, har ikke noget imod at tage det økonomiske ansvar for familien i en periode, mens Louise arbejder på at udleve sin drøm.

– Jeg er selv frivillig spejder og synes, det er vigtigt at gøre noget for andre, så jeg støtter hende, alt hvad jeg kan. Jeg er stolt af Louise og hendes gode hjerte, siger han.

Sønnen Krunch på otte et halvt var lidt skeptisk i starten, men han er også stolt af sin mor og synes, at hun er ret sej.

– Da hun sagde sit arbejde op, tænkte jeg, at nu ville vi blive fattige, men det blev vi heldigvis ikke. Jeg synes, det er godt, min mor hjælper en masse børn, siger han.

For meget legetøj

Louise har altid forsøgt at hjælpe, hvor hun kan. Da covid-19-pandemien ramte Danmark, samlede hun for eksempel flere end 5.000 værnemidler ind til læger og andre sundhedspersoner.

Da julen 2020 nærmede sig, var hun i gang med at rydde op på Krunchs værelse og fik en ny idé.

– Da jeg så, hvor meget legetøj han egentlig havde i overskud, lavede jeg fem pakkekalendere, som jeg gav til børn, hvor familierne ikke havde så meget, fortæller Louise.

Da hun skrev ud på Facebook, om der var nogen, der kunne bruge en pakkekalender, fik hun masser af respons. Både fra folk, der havde brug for hjælp, og fra mange, der gerne ville hjælpe. Det endte med, at hun fik delt 147 pakkekalendere og over 3.000 julegaver ud.

– Det gik virkelig op for mig, hvor mange der gerne vil hjælpe andre. Der skal bare være en, der går foran og viser vejen, så skal de nok bakke op. Det er jeg taknemmelig for.

Læs også: Frygtede de ville tage mit barn 

Gratis boller

Udadtil ser Louise ud som enhver anden gennemsnitlig dansk kvinde på 34 år. Men små forskelle viser, at her sker ting, som ikke sker i alle hjem. På fortrappen står flere poser med navne på. I køkkenet står en stor æske friskbagte boller, som bageren har været forbi med.

– Poserne på trappen er mad, som venter på at blive hentet af familier, der har søgt hjælp gennem Næstehjælperne. Det er en fantastisk organisation, som hjælper med at formidle kontakt mellem dem, der har brug for hjælp, og dem, der har lidt at give af. Bollerne skal også deles ud. Jeg har skrevet på Næstehjælpernes facebook-side, at folk kan hente bollerne her. De skal nok blive afsat, fortæller hun.

Familien hjælper til

Hele familien hjælper til med at indsamle og uddele ting, tøj og mad, så når Louise har brug for en hånd, er der altid en, der træder til. Især Julie på 18 år har været en stor hjælp. Hun er egentlig Louises niece, men Louise og Henrik opfatter hende som deres egen datter. Hun har boet hos familien i halvandet år, fordi det ikke gik så godt derhjemme. Nu er hun i gang med at uddanne sig til dyrepasser og drømmer om at blive veterinærsygeplejerske og få sin egen dyreklinik.

– Jeg er glad for at bo her, og jeg synes, Louise er supersej, så jeg hjælper hende gerne, siger Julie.

Læs også: Sia er min bedste ven

Mange er fattige

Det var under arbejdet med juleindsamlingen, det gik op for Louise, hvor mange børn der lever under normen, fordi de har sårbare og udsatte forældre.

– Jeg mødte forældre, der levede for 10 kroner om dagen. De fortalte, at hvis de skulle købe en gave til deres barn, måtte de selv undvære mad. Det var chokerende at opdage, hvor mange børn der lever i fattigdom. Dem vil jeg gerne hjælpe, siger Louise.

Mødet med de mange mennesker satte tankerne om aktivitetstilbuddet i gang. For Louise kunne ikke holde ud kun at hjælpe en gang om året.

– Min egen søn spiller fodbold, og det koster 1.100 kroner pr. halve år. Det har de her børn jo ikke en chance for at kunne gøre. Derfor vil jeg skabe et tilbud til dem, hvor de kan få lov at få en masse fede oplevelser og prøve de ting af, de har lyst til, uden at forældrene skal undvære mad for at betale for det.

Nogen at spejle sig i

Louise vil give fattige børn mulighed for at opleve og opnå det samme som alle andre. Men først og fremmest vil hun give dem et frirum, hvor de kan få lov til bare at være sig selv. Et sted, hvor de ikke føler, de skal skjule deres fattigdom, hvor de ikke skal konkurrere om at have det rigtige tøj, og hvor de kan være en del af et fællesskab, uden at der stilles en masse krav, de ikke kan leve op til.

– De skal bare have lov at være sig selv og møde andre børn, der har det ligesom dem selv. Det er vigtigt, at de har nogen at spejle sig i, og det kan godt være svært i en skoleklasse, hvor mange forsøger at skjule, hvordan der ser ud derhjemme.

Seje mønsterbrydere

Louise drømmer om at skabe et tilbud, der kan rumme alle børn og unge op til 18 år, og hun har masser af idéer til aktiviteter til alle aldersgrupper. Hun vil inddrage lokalsamfundet på Amager og håber, at de lokale håndværkere, kunstnere og private vil give en hjælpende hånd med praktikpladser, undervisning og rundvisninger. I første omgang håber hun på at kunne åbne for de første 20 børn i april i år. De vil i starten være 10-14 år, for man skal jo starte et sted.

– Aktivitetstilbuddet bliver en del af Sundby Boldklub, og vi kommer til at være i deres lokaler, så stedet er der styr på. Det er jeg meget taknemmelig for. Lige nu er jeg i gang med at søge fonde, der kan dække min løn og andre udgifter til indkøb, fortæller Louise.

Hun tvivler ikke et sekund på, at det nok skal lykkes hende at få realiseret sin drøm om et fristed for de børn, hendes hjerte banker for.

– Jeg er sikker på, at jeg nok skal få det til at lykkes, og at vi vil se nogle seje mønsterbrydere, der kommer ud i den anden ende.

Læs også: Efterladt alene som 14-årig med tre små søskende