Skæbner

Mor til Danmarks yngste dragqueen: Kjolen giver selvtillid

20. juni 2022 Af Catja Klarskov. Foto: Søren Lamberth/Aller Foto & Video og privat.
Hannes 12-årige søn elsker kjoler og makeup. Det har han altid gjort. Og da Jeppe på tv optrådte i et dragshow i København, var det med fuld opbakning hjemmefra.
45-årige Hanne Gammelby fra Gilleleje

Hanne havde aldrig troet, at pailletter og højt hår skulle give hende blanke øjne, men den aften hun i Folkehuset Absalon i København så sin søn gå på scenen, iklædt paryk, postkasserødt tylskørt og netstrømper, nærmest revnede hun af stolthed. Hun vidste nemlig, at hendes søn i det øjeblik udlevede sin store drøm, der for ham altid har handlet mere om glitter og glamour på en storslået scene end om smarte fodboldstøvler og svedige pandebånd på et stadion.

Man kan være enig eller uenig i, hvorvidt drengebørn bør bære sminke og korset, men da Hanne for første gang så sin søn optræde som sit alter ego Roberta, var hun ikke i tvivl om, at det for ham var det rigtige.

Vild med parykker

– Han har altid været en genert dreng, der helst gemte sig i mængden, men selvtilliden strålede ud af ham, da han indtog scenen som Roberta, fortæller Hanne om den aften, da Jeppe optrådte til en julekabaret, arrangeret af den danske drag queen Tinus De Schunard.

Den aften var langt fra første gang, hun så sin yngste søn i kvindeklæder, for selv om der har boet flest drenge i familien Gammelbys hjem i Gilleleje, har regnbuefarvede parykker og prinsessekjoler i årevis fyldt lige så meget som de ældre brødres brandbiler.

– Jeppe har aldrig interesseret sig for de samme ting som sine søskende. Han har altid elsket Disney-prinsesser, og det første år i dagplejen ville han have sin Ariel havfruekjole på til fastelavn, fortæller hun.

Allerede som helt lille havde Jeppe en forkærlighed for tylskørt og kjoler.
Privatfoto

Jeppe er den yngste i en stor sammenbragt familie, der tæller Hanne, Jeppes far, Allan, og fire halvsøskende. Familien fandt sammen for 14 år siden, og få år senere kom Jeppe til verden som parrets første og eneste fælles barn.

– I begyndelsen blev hans ældre brødre flove, når deres lillebror kom ind i stuen i laksko og nederdel, mens de havde kammerater på besøg, men Jeppe har altid været ligeglad.

Selv om den store interesse for parykker og læbestift var ny for familien, begrænsede Hanne aldrig sin søn i at udforske den flamboyante verden, som Jeppe allerede som lille var fascineret af.

Et nyt venskab

Alligevel krævede det tilvænning, især for Allan, at se sin lille dreng i kjole. Den dreng, de begge troede skulle lege med biler, gik i stedet i ekstase, da familiens nabo forærede ham en lyserød fjerboa.

– Da han var helt lille, syntes Allan, at det var underligt med de kjoler, men det gik hurtigt over. Vi er heldigvis begge enige om, at vi bakker vores børn op i det, der gør dem glade.

Med alderen begyndte interessen for Disney-prinsesser at ændre karakter. På Instagram blev Jeppe fascineret af den kendte danske drag queen, Tinus De Schunard.

– Det var jo en helt ny verden for Jeppe. Vi syntes, han var meget ung, så for at give Jeppe en god oplevelse, rakte Allan ud til Tinus og spurgte om et møde. Det udviklede sig til en relation, som vi værdsætter højt.

Mødet med Tinus fandt sted i sommeren 2021 og skete for rullende kameraer, så hele Danmark kunne i december følge med i det venskab, der hurtigt opstod mellem Tinus, Jeppe og forældrene, da dokumentaren, “Danmarks yngste drag queen” blev vist på DR1.

Løb en vis risiko

Her fik seerne et indblik i, hvordan Tinus også blev forældrenes livline på deres færd ind i en for dem ukendt verden. Han lærte Jeppe at lægge makeup, og han delte gladeligt ud af egne erfaringer til skræk, advarsel og inspiration for Hanne og Allan. Familiens nye mentor og ven fortalte nemlig både opløftende historier om miljøets unikke fællesskab og barske anekdoter om vold, diskrimination og manglende opbakning.

– Inden vi mødte Tinus, tænkte jeg ofte over, om vi mon skubbede Jeppe i en forkert retning, så det var rart at høre, at vi gør alt det rigtige. Tinus ved om nogen, hvilke konsekvenser det kan have at savne opbakning.

Forud for familiens medvirken i dokumentaren gik mange overvejelser. Var det overhovedet en god idé at eksponere Jeppe i en sådan grad?

– Jeg har altid været bekymret for Jeppe. Jeg ved jo, at hvis man skiller sig ud fra flokken, er der en risiko for, at man får hug. Ville hele Danmark drille ham?

Selv om bekymringen lurede i baghovedet, føltes det alligevel rigtigt at medvirke i et program, der havde til formål at nedbryde fordomme. Så da første afsnit ramte fjernsynsskærmen, kunne familien kun krydse fingre.

– Vi havde selvfølgelig forberedt ham på risikoen, men den bekymring blev heldigvis gjort til skamme. Vi har kun fået positive beskeder, og Jeppe er blomstret op af al den kærlighed, forklarer hun.

Når Jeppe kommer i kjole, ændrer hans holdning sig. Sådan har det været, siden han var lille, og da han af Tinus lærte at gå på et par sylespidse stilethæle, rankede han ryggen, skød hagen i vejret og besad straks en selvtillid, som Hanne ikke tidligere havde set i ham.

– Roberta og Jeppe er på mange måder hinandens modsætninger, men jo mere hun får lov til at leve, desto mere blomstrer Jeppe også. Det kræver mod at vise hele Danmark, hvem man er, men det har givet ham langt mere selvtillid, fortæller Hanne.

Hvisken i krogene

En sund portion selvtillid kan man komme langt med. Det erfarede Jeppe, da han for nylig blev tilbudt sin egen udstilling på Gilleleje havn, hvor tegninger, han i flere år bare havde gemt væk i skuffen, så dagens lys.

På dagen for den store fernisering var Jeppe stadset ud i et klassisk jakkesæt, krydret med et funklende pailletslips og røde knælange læderstøvler. Et outfit, der kort forinden havde modtaget mange komplimenter i de københavnske gader, men som ikke vakte samme begejstring i Gilleleje. Her hviskede folk i krogene.

– Det er ubehageligt, når folk taler om dig i stedet for til dig. Det kender vi alle. I de situationer kommer der en beskyttertrang op i mig. Det ville der nok gøre i enhver mor. Men Jeppe ved, at det er et vilkår, hvis han vil gå i laksko. Nu elsker han heldigvis opmærksomheden, så det rører ikke ham længere, forklarer Hanne.

Barn blandt voksne

Med sine kun 12 år er Jeppe den yngste i et flamboyant miljø med store armbevægelser og champagnefester.

Derfor er det vigtigt for Hanne, at de er med hele vejen, når Jeppe udforsker den voksne verden.

– Vi har mødt og snakket med mange dragqueens, og fælles for dem alle er, at de kun ønsker det bedste for Jeppe. De inkluderer ham og respekterer, at han kun er et barn. Vi har en klar følelse af, at de passer på hinanden.

Hanne og Allan har en fri opdragelsesstil med stor tillid til, at Jeppe selv mærker, hvad der føles rigtigt, og mange beslutninger tages på baggrund af gode snakke. Alligevel er det vigtigt for dem at sætte visse grænser.

Tidligere bestod de i, at Jeppe ikke havde kjole og kunstige negle på i skole. I dag handler de mere om at finde en god balance i, hvor meget Jeppe skal involveres i dramiljøet.

– Vi blander os ikke i, om han har makeup på i skole, men vi blander os i, til hvilke arrangementer Roberta optræder. Vi fik for nylig et tilbud fra Gay Copenhagen, som er en natklub, og det overvejer vi stadig. Vi vil gerne holde hans optrædener til folkelige kabareter. Han er for ung til, at det skal handle om seksualitet, synes vi.

Han er bare Jeppe

Hanne og Allans møde med velvoksne mænd i selskabskjoler gjorde dem klogere, hvilket var et ønske, fordi de blot ønskede at støtte deres dreng. Men hvordan gør man bedst det, når barnets hobby så åbenlyst afviger fra normen?

– For os var nøgleordet nysgerrighed. Jeg mener, vi skylder vores børn at bakke dem op uanset hvad, fortæller Hanne, der i dragmiljøet har mødt mænd, der stadig i deres voksenliv græder over tabet af forældre, der har slået hånden af dem, fordi de ikke kunne acceptere deres livsstil.

– I de snakke bliver jeg bekræftet i, at vi skal støtte vores børn, uanset hvad de drømmer om. Modsat hvad mange tror, har det aldrig handlet om, at Jeppe gerne vil være en pige. Det handler bare om, at Jeppe vil have lov til at være Jeppe.

Galleri: Mor til Danmarks yngste dragqueen: Kjolen giver selvtillid

Sponsoreret indhold