Skæbner

Olivia fra ”Gift ved første blik”: Jeg undgik mit spejl

20. oktober 2022 Af Nina Sommer. Foto: Søren Lamberth/ Aller Foto & Video og privat.
Kærestesorg fik Olivia til at trøstespise. På et år tog hun 25 kilo på, og til sidst kunne hun ikke holde ud at se sig selv i spejlet. Men en dag tog hun en beslutning, der gav hende selvrespekten tilbage.

Olivia kigger i spejlet. I få sekunder glider hendes blik ned over kroppen, og hun mærker en klump i maven. For hver kropsdel tændes den indre kritiker. ”Jeg har ingen selvdisciplin”, ”ingen vil være sammen med en, der er så tyk”. ”Hvorfor tager du dig ikke bare sammen?” Olivia slår sig mentalt oven i hovedet, for hun kan ikke genkende den person, hun ser.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Oftest prøvede jeg at lukke øjnene for, hvordan jeg så ud. For jeg havde intet overskud. Men jo større jeg blev, desto værre fik jeg det med mig selv, fortæller 26-årige Olivia Bak Christensen fra Brønshøj.

Hun toner i øjeblikket frem på DR1 i ”Gift ved første blik”, hvor hun er blevet matchet med Patrick. Men for bare få år siden, var det utænkeligt, at hun ville melde sig til et datingprogram på tv. For dengang havde hun mest af alt lyst til at gemme sig væk.

Olivia voksede op i Holte. Som teenager var hun glad og udadvendt, hverdagen stod på skole, fester og hygge med vennerne. I gymnasiet begyndte kærligheden til en gammel ven at blomstre, de fik fælles adresse og en hund sammen. Olivia følte sig heldig, og hun håbede, at det var ham, hun skulle dele livet med.

Men som tiden gik, blev forholdet psykisk hårdt for hende, og hun begyndte at kontrollere, hvad hun spiste. Hun skar kulhydrater og sukker ud af sin kost, og hun trænede de fleste af ugens dage. Det endte med, at Olivia tabte sig så meget, at hendes familie og venner blev bekymrede.

– Jeg fik nok et selvtillidsboost, når jeg kunne se, at jeg havde succes med at tabe mig, men indeni havde jeg det ikke godt, fortæller Olivia, der efter halvandet år blev udsat for et tillidsbrud fra sin kæreste. Det tvang for en stund Olivia i knæ, og hun mærkede en ny følelse – jalousi.

Den før så udadvendte Olivia begyndte at melde fra til familiearrangementer. Hun kom med undskyldninger, når veninderne ringede, for hun havde mest af alt lyst til at være hjemme med kæresten, så hun vidste, hvor hun havde ham.

– Jeg kunne ikke kende mig selv mere. Jeg plejede jo at være en livsglad, og jeg fik det bare værre og værre, fortæller Oliva.

En dag havde hun en snak med sin mor om sit forhold og den tristhed, der lå som en skygge over hendes dagligdag. Samtalen satte gang i nogle tanker, og kort tid efter valgte Olivia og hendes kæreste at gå fra hinanden.

Men selv om hun vidste, at det var det rigtige, var hendes hjerte knust. Når vækkeuret ringede om morgenen, havde hun svært ved at komme ud af sengen, og når hun endelig var hjemme fra arbejde, smed hun sig udmattet i sofaen. Ofte bestilte hun mad udefra, og hun havde ingen energi til at træne.

– Jeg vidste godt, at min livsstil ikke var god for mig. Men jeg havde slet ikke gejsten til at gøre noget ved det, forklarer Olivia, der begyndte at undgå spejlet. Badevægten havde hun gemt væk, og hun måtte købe nye bukser, fordi de gamle strammede.

 

Olivia trøstespiste af kærestesorg og tog 25 kilo på i løbet af et år.
Foto: Privat
Foto: Privat

 

– Jeg havde altid drømt om at få en kæreste og stifte familie. Men på det tidspunkt, havde jeg slet ikke lyst til at date. Jeg følte mig så utilpas i min krop, og min selvtillid var i bund, fortæller Olivia, der en dag havde endnu en samtale med sin mor, der skulle få betydning for hende.

– Min mor spurgte ind til, hvordan jeg havde det. Hvorfor jeg ikke trænede mere og sådan nogle ting. Hun kunne jo se, at jeg havde forandret mig. Både fysisk og psykisk. Det satte nogle tanker i gang, fortæller Olivia.

Trods frygten for badevægten, valgte hun alligevel at se sandheden i øjnene. Den viste, at hun havde taget 25 kilo på.

– Jeg fik noget af et chok. Men det gav mig også gejsten til endelig at gøre noget ved det, fortæller Olivia.

Hun undersøgte, hvordan hun skulle gribe et vægttab an, uden at det tog overhånd. Hun udarbejdede en madplan, og hver søndag lavede hun mad til resten af ugen. Hun begyndte at tælle kalorier, og hun skiftede sofaen ud med træning i fitnesscenteret. Langsomt, men sikkert begyndte hun at tabe de overflødige kilo. Selvtilliden vendte tilbage, og hun fik mod på at være mere social og tage på dates. Efter et år havde Olivia smidt 15 kilo, og hun begyndte at smile til sig selv i spejlet.

– Det var vigtigt for mig, at kuren ikke var for restriktiv. Så jeg spiste alt, men kun i moderate mængder. Jeg tillod også mig selv en drink og en kage en gang imellem. Så vidste jeg, at jeg kunne holde mit vægttab, fortæller Olivia.

Hun kan endnu ikke fortælle, om hun finder kærligheden i DR’s eksperiment. Men hun har fundet kærligheden til sig selv.

Hun håber, at hendes historie kan inspirere andre til at tro mere på det, de sætter sig for. For ifølge Olivia kan man mere, end man umiddelbart tror.

– Man skal finde sin indre ild, og så skal man være mentalt klar til at lave en ændring. Det skete flere gange, at jeg røg tilbage i de gamle vaner, netop fordi min psyke ikke var parat. Samtidig er det også vigtigt at være realistisk. Spørg dig selv, om du kan spise på den måde resten af dit liv. Hvis ikke, bliver det uholdbart i længden forklarer Olivia, der i sit forløb selv oplevede dage, hvor motivationen var i bund, men denne gang var forskellen, at hun var tilbage på sporet dagen efter.

– Vi får jo alle nogle knubs igennem livet. Det kan man ikke undgå, men det vigtigste er, at man rejser sig igen.

Idag kan Olivia smile igen. Hun har taget magten over sit liv tilbage og har fået sin selvrespekt igen.

Sponsoreret indhold