Alexander voksede op uden forældre

Hans mor døde, da han var to år, hans far er ukendt. Alexander har haft en god barndom hos sin mormor, men alligevel føler han, at noget har manglet. Nu vil han finde sin far.

Alexander er vokset op uden forældre Jeg savner at have en familie

– Det kan være svært for mig at sige, at jeg savner mine forældre, for jeg føler ikke rigtig, jeg nogensinde har kendt dem, fortæller 22-årige Alexander Holdensgaard fra Langå.

Han sidder hjemme i sin bedstemors rækkehus i Langå, hvor han har boet, siden han var to år. Før det boede han i København med sin mor Maria Jensen, der døde af en blodprop i hjertet. Hans far har han aldrig kendt.

– Når jeg tænker på min familie, har den bestået af mig, min bedstemor og hendes mand. Det har været mit liv.

God barndom

Når Alexander tænker tilbage på sin barndom, er det gode minder, der dukker op.

– Jeg havde det godt, og jeg fik, hvad jeg pegede på. Jeg føler ikke, der manglede noget i min barndom – jo forældre. Men jeg har aldrig kendt til at have forældre, så jeg har ikke vidst, hvad jeg manglede.

Alexander har haft en barndom, hvor fodbold, fjernsyn og venner var det vigtigste i hans liv, og hans problemer var, ifølge ham selv, ikke store.

– Men jeg tror også, at en af grundene til, at jeg føler, at jeg ikke har manglet noget, er, fordi jeg ikke kender til andet. Der har da nok været et savn inderst inde, jeg vidste bare ikke, hvad det var, jeg savnede, siger han.

Savnet opstod

I takt med at Alexander blev ældre, begyndte han at mærke, hvad det var, de andre havde, som han ikke havde. Det blev især tydeligt for ham i hans teenageår, da han fik en kæreste. For med en kæreste følger der også en svigerfamilie med.

– Det var noget helt andet end hjemme ved mig, hvor vi kun var tre. Pludselig kunne jeg mærke, hvordan det føltes at være en del af en stor familie. Det var noget, jeg også gerne ville have selv.

Alexander, der hele sit liv havde haft det som blommen i et æg hjemme ved sin mormor og bedstefar, kunne nu mærke et hul i hjertet, der hvor der var plads til forældre og måske endda søskende.

Det var ikke kun ønsket om at få en større familie. Tanken om at vide mere om sit biologiske ophav begyndte også at fylde.

– Jeg har altid følt, at jeg bluffede. Jeg vidste ikke rigtig, hvem jeg var, for jeg vidste ikke, hvor jeg kom fra. Når nogen har spurgt, måtte jeg altid svare, at det vidste jeg ikke, fortæller Alexander.

– Jeg kunne se, mine venner spejlede sig i, hvad deres fædre gjorde. Det har jeg aldrig kunnet. Der har kun været mig selv til at opbygge min personlighed, så det kan også være svært at sige, hvem jeg er. Men jeg er jo bare Alexander.

Opslag fik følger

I juli 2020 oprettede han et Facebook-opslag, hvori han søger efter sin far.

”Jeg hedder Alexander, og for at gøre en lang historie kort, så har jeg ingen forældre. Min mor gik bort, da jeg var to år. Hun fik aldrig fortalt, hvem min far var, eller hvad han hed. Det er min største drøm at finde min far! Eller i det mindste få svar på et eller andet. Når jeg ikke har mere familie, og min mormor ikke bliver yngre, er det her min eneste mulighed for ikke at ende helt alene.”

Det var første gang, Alexander gjorde noget aktivt for at finde sin far, og reaktionen på hans opslag er kommet bag på ham.

– Jeg troede ikke, det ville blive delt så mange gange. Da jeg lagde det op, vidste jeg jo egentlig ikke, hvad det var, jeg ledte efter.

Han havde ikke meget andet at efterlyse end sin mors navn, og om der var nogen, der eventuelt kendte hans mor, dengang hun levede, som kunne fortælle ham noget mere.

Breve fra mor

Alt imens opslaget blev delt, fik Alexander flere henvendelser. Især én har været vigtig. En kvinde ved navn Marianne skrev en besked til Alexander. For 22 år siden var hun penneveninde med Alexanders mor, og hun havde gemt alle brevene.

– Hun kunne fortælle mig ting om min mor, som min mormor ikke engang vidste. Det var vildt at høre de ting, siger Alexander.

Marianne kunne blandt andet fortælle, at hun kender til to mænd, der kunne være Alexanders far. Alexanders mor havde i et brev endda vedlagt et foto af den ene, der sidder med Alexander som baby.

– Det var helt vildt. Der fik jeg virkelig en følelse af, at det er vigtigt for mig, at jeg i det mindste prøver at finde ham.

Derfor er Alexander også gået videre i sin jagt på at finde sin biologiske far. Han får nu hjælp fra TV 2-programmet “Som sunket i jorden”.

Håber på vished

Alexander ved godt, at der ikke er noget lovet på forhånd. Eftersøgningen af hans far kan gå alle veje. Måske er han død, eller måske vil faren ikke møde Alexander.

– Lige nu er det hele uvist. Jeg vil rigtig gerne vide noget – bare et eller andet om ham. Hvis han er død, så vil jeg vide det, hvis han ikke vil se mig, så er det sådan, det er, men lige nu ved jeg intet.

Alexander forklarer også, at han inderst inde har et håb for, hvad han ønsker sig allermest.

– Jeg tør ikke håbe på for meget, for jeg er bange for at blive skuffet. Men når jeg tænker mig om, så ved jeg jo godt, at det fedeste ville være at finde ud af, at der er en stor familie et sted, som jeg kan blive en del af, fortæller Alexander og fortsætter:

– Men det vigtigste for mig er bare at få en form for vished. Jeg ved, at jeg ikke kan gøre meget mere, end jeg gør, og så ved jeg da, at jeg har gjort et forsøg. Så må jeg bare håbe, det lykkes.

Hjælp Alexander

I et forsøg på at finde Alexanders far leder vi efter disse to personer.

Spiros Kattasmis – græsk afstamning. Boede i Storkøbenhavn i slutningen af 1990’erne. Arbejdede i en græsk restaurant. Alder: formentlig i 50-60 år i dag.

Ercan (ukendt efternavn) – formentlig at tyrkisk afstamning. Boede i Storkøbenhavn i slutningen af 1990’erne. Arbejdede i en restaurant. Alder: formentlig i 50-60 år i dag.

Derudover vil vi gerne høre fra dig, hvis du kendte Alexanders mor Maria Jensen. Ved du noget, så skriv til [email protected]

Siden Ude og Hjemme har besøgt Alexander, har han taget en dna-test, der viser, at han har tyrkiske gener og ikke græske. Men han søger stadig efter både Spiros og Ercan.