Evas søn tævet ihjel: Ville ud af rockermiljø

Mikael var en højt elsket søn og omsorgsfuld far til tre, men efter skilsmissen gik det galt. Hans interesse for Hells Angels endte i en tragedie.

For lidt over tre år siden fik Eva Berglund den værst tænkelige besked. Hendes 48-årige søn, Mikael, var blevet myrdet. Allerede da politiet ringede på døren, vidste hun, hvad der var sket.

– Der går ikke en dag, uden jeg tænker på Mikael. Hvordan livet ville være, hvis han ikke havde begået den fatale fejl at slutte sig til Hells Angels, fortæller 68-årige Eva, der bor i Molkom i Sverige.

Evas beskrivelse af Mikael, der er hendes eneste biologiske barn, er fuldstændig modstridende med det billede, folk tit har af, hvilken baggrund et medlem af Hells Angel kommer fra.

Han havde hverken levet et kaotisk liv eller været kriminel. Han voksede op med to yngre plejesøstre og var en almindelig, omsorgsfuld mand med et godt job, som tog nogle forkerte valg i livet.

Eva var kun 17 år, da Mikael blev født, og forholdet med hans far sluttede kort efter. Der gik dog ikke længe, før hun mødte en ny mand. De blev gift, og han adopterede Mikael.

– Vi boede i Stockholm, hvor Mikael gik i skole indtil tredje klasse. Så flyttede vi lidt uden for Arvika i Värmland, fordi vi ønskede at komme væk fra storbyen.

Mikael faldt hurtigt til og fik mange venner.

Blev tidligt far

Allerede i gymnasiet mødte han den pige, som han senere blev gift og fik tre børn med. Det første barn fik de, da Mikael var 22 år gammel.

Hans interesse for teknik fik ham til at læse videre på universitetet, og sammen med en partner startede han et firma, der udførte service og reparationer på større industrimaskiner.

Eva var både en stolt mor og en stolt farmor til sine tre børnebørn. Men så begyndte der at komme spændinger mellem Mikael og hans kone, og parret endte med at gå fra hinanden.

De havde været sammen siden ungdomsårene, så det var vel ikke så mærkeligt, at de blev trætte af hinanden, siger Eva.

Efter skilsmissen opsøgte Mikael nye venner. De havde motorcykler, så det anskaffede han sig også.

– Jeg ved, at han snakkede om, at de skulle starte en motorcykelklub – altså en helt reel klub uden kriminel relation.

Eva fortæller, at det var typisk Mikael at kaste sig så hurtigt over en ny hobby.

– Han fandt med jævne mellemrum nye interesser, som han blev bidt af. I en periode var han utrolig interesseret i kunst, mens det i en anden periode var fiskeri og natur.

Han var naiv

Hvordan Mikael blev medlem af Hells Angels, har Eva aldrig fået en rigtig forklaring på.

– Det var noget med, at Hells Angels overtog den klub, de skulle starte, og Mikael sluttede sig til. Indtil da havde han aldrig været i klammeri med loven. Min eneste forklaring er, at han som person hele tiden ledte efter noget nyt. Samtidig var han naiv og stolede på andre mennesker.

Da Eva først hørte, at hendes søn var blevet medlem af Hells Angels, afviste hun det som et rygte. Hun spurgte ham aldrig, om det var sandt.

– Han fortalte det selv til mig. Det var et chok. Jeg forsøgte at få ham til at trække sig ud, men det var håbløst. Han snakkede om kammeratskab, sammenhold og de fantastiske ture, han skulle ud på i Europa for at møde andre medlemmer. Det var en hel forsvarstale, ligesom man ville høre fra nogle, der er opslugt af en sekt.

I det øjeblik indså Eva, at det aldrig ville ende lykkeligt.

– Det var dømt til at gå galt før eller siden.

En hemmelighed

Mikaels tilknytning til Hells Angels ændrede også på forholdet mellem mor og søn. Det var ikke længere varmt og åbent, men mere fjernt og overfladisk. Han vidste, hvad hun syntes om hans valg.

– Vi talte stadig sammen, men det handlede mere om vejret og generelle ting. Det valg, Mikael tog, betød også, at hans forretningspartner ikke ville samarbejde længere. Han købte Mikael ud, der hurtigt fik job i et andet firma.

Det var en velbevaret hemmelighed, at Mikael var med i Hells Angels. Både for familien og for vennekredsen. De eneste, der vidste det, var den nærmeste familie.

Skam og frygt

Eva skammede sig og var bange for, at sandheden om hendes søn ville komme frem.

– Jeg arbejdede inden for ældreplejen, og det ville skade tilliden til mig i jobbet. Samtidig var jeg bange for, at der skulle ske Mikael noget, eller at han ville gøre en anden ondt. Det var sidstnævnte, der skete først.

Mikael endte i fængsel for grov vold efter at have stukket en anden mand med en kniv.

– Det føltes forfærdeligt, at han begik sådan en forbrydelse. Jeg var både chokeret og ked af det. Samtidig var det noget, som jeg længe havde frygtet ville ske.

Politiet ringede på

Mens han afsonede sin treårige fængselsstraf på en institution i Umeå, kunne Eva ikke besøge ham, fordi hun i samme periode gennemgik en nyretransplantation. Men de snakkede sammen over telefonen, og under disse samtaler blev håbet tændt.

– Det var, som om det gik op for ham, hvad han havde gang i. Jeg kunne genkende den gamle Mikael, og jeg kunne forstå på ham, at han ville trække sig ud af Hells Angels. Det var naturligvis glædeligt, men efter alt det, jeg havde læst om Hells Angels, vidste jeg, at man ikke bare sådan kan melde sig ud.

Efter Mikael havde udstået sin straf, varede det ikke længe, før den anden ting, hun frygtede, skete.

Det var om morgenen den 29. november 2017, hun fik beskeden. Eva var gået på pension et par år forinden og gik rundt i huset for at pynte op til jul. Hun lyttede til radioen og hørte, at der var sket noget i Sjöstad natten før. Politiet havde modtaget et opkald fra vidner, der havde befundet sig der, hvor Hells Angels skulle have sine nye klublokaler.

De havde set en mand blive slæbt og slået. Da politiet ankom til stedet, fandt de en død mand. Eva fik en ubehagelig følelse af, at Mikael var indblandet.

Hun kan huske, at klokken var præcis ti minutter over ni, da det ringede på døren, og hun åbnede op for to politibetjente.

– De fortalte, at Mikael var død. Jeg spurgte, om det var sket i Sjöstad, og de nikkede. De sagde ikke, at han var blevet myrdet, men det vidste jeg. Selv om jeg havde forberedt mig på, at det kunne ske, var det et frygteligt chok og en sorg i tiden efter.

– Samtidig skulle vi forberede begravelsen, og vi valgte at holde den åben for alle, så de mange venner uden for motorcykelklubben kunne sige farvel. Desværre kom der også flere medlemmer fra Hells Angels, og endnu værre var det, at de havde købt langt den største blomsterdekoration.

Mikael skulle være blevet farfar for første gang, men det nåede han ikke at opleve.

Mikael skulle være blevet farfar for første gang, men det nåede han ikke at opleve.

Slået og kvalt

Politiets efterforskning viste, at Mikael først blev slået bevidstløs med et koben og kvalt med en kabelbinder. Han blev derefter pakket ind i en presenning.

Det var et internt opgør i Hells Angels, og efterforskningen afslørede, at Mikael blev anset som fredløs – en anmærkning, man får, hvis man har overtrådt nogle af klubbens interne love.

– Jeg tror, han ville ud af det, og derfor blev han myrdet, siger Eva.

To Hells Angels-medlemmer blev sigtet for mordet, og Eva husker mødet med de to i retssalen.

– Det var forfærdeligt at se dem. Jeg følte bare had og gør det stadig.

Endnu værre var det, at de to tiltalte blev frikendt på grund af manglende bevismateriale.

– Det var et slag i ansigtet for os pårørende at se dem forlade retssalen som frie mænd.

Anklageren ankede dommen, og en ny retssag ventede Eva og resten af familien.

– Jeg havde egentlig ingen forhåbninger om, at de ville blive dømt, selv om indicierne var så stærke, at det var tydeligt, de var skyldige. De tiltalte kommunikerede gennem deres advokater, og det værste var at høre, hvordan de prøvede at bortforklare sig. Nogle gange føltes det ikke, som om jeg var i en retssal, men som hvis jeg så en tragikomisk film. Derudover opførte en af de tiltalte sig ekstremt arrogant, hvilket føltes endnu mere nedværdigende for os, der havde mistet et familiemedlem.

Appelretten fandt beviserne tilstrækkelige, og de to mænd blev dømt til livsvarigt fængsel i februar 2019.

Mikael havde fem børnebørn og endnu et på vej, da han blev myrdet.

– Han ville være blevet farfar for første gang, men det fik han ikke lov at opleve, siger Eva, der kun vil mindes den glade og venlige Mikael, hun havde et godt forhold til.