Efter fire aborter og en skilsmisse: Jeg begyndte at tvivle

I ”Fede forhold” på tv kunne vi følge Dittes drøm om at stifte familie med Dietmar. Men efter fire aborter begyndte hun at tvivle, og en skilsmisse fulgte. Babydrømmen syntes langt væk, men livet havde en joker i ærmet.

Ditte ligger på briksen, mens en scanner kører over hendes mave. Hun var lykkelig, da hun så de to streger på graviditetstesten, og som ugerne gik, begyndte hun at forestille sig, hvordan det var at have et lille barn i armene. Men i dagene op til scanningen har hun en underlig fornemmelse i kroppen. Derfor er det også med nervøsitet, at hun lægger sig på briksen på den private klinik. Jordemoderen siger i første omgang ikke noget. Det behøver hun heller ikke. Da hjertelyden udebliver, ved Ditte godt, at hun heller ikke skal være mor denne gang.

– Før jeg skulle ind og scannes, var der to par, der var inde før mig. Hver gang kunne jeg hørte hjertelyden fra deres baby, og jeg så, hvordan de kom glade ud. Men da jeg gik derfra, var jeg ked af det, fortæller 34-årige Ditte Brandstrup fra huset i Ansager i Vestjylland.

Ditte blev kendt, da hun medvirkende i første sæson af DR-programmet ”Fede Forhold”, hvor hun sammen med kæresten Dietmar i syv måneder tog os med på deres vægttabsrejse, der skulle give dem overskud til at blive forældre. Seerne kunne både se med, da to streger blev synlige på en graviditetstest, og da Ditte kort tid efter havde en ufrivillig abort.

– Det var ikke en stor sorg for mig, men det gjorde nok, at lysten til at blive mor blev forstærket. Det var det eneste, jeg rigtig havde i hovedet på det tidspunkt, fortæller Ditte, der kort tid efter blev gravid.

Men endnu engang gik der ikke lang tid før hun aborterede. I løbet af et halvt år gik det galt for Ditte tre gange.

– Hver gang jeg så en positiv graviditetstest, følte jeg, at jeg allerede var mor. Jeg fik de klassiske symptomer med kvalme og ubehag, og selv om jeg ikke løb ud og købte alle mulige babyting, begyndte jeg jo at forestille mig, hvordan det var at have en baby i armene, fortæller Ditte.

Hun kunne mærke, at det sled på forholdet at have mistet den ene graviditet efter den anden. Mens hendes mand havde behov for at bearbejde sorgen efter de mistede graviditeter, havde Ditte på ingen måde havde lyst til at sætte babyprojektet på pause. Så da en fjerde graviditetstest tonede frem med to streger, var det ikke planlagt.

Trist og modløs

Denne gang var der ingen blødninger. De klassiske symptomer overmandede hende, og for Ditte var det et kærkomment ubehag, der fortalte hende, at et barn voksede i hendes mave. Hendes mand begyndte at glæde sig, og Ditte følte endelig, at de havde fået en fælles drøm.

Den dag Ditte trådte ind på den private jordemoderklinik for at få en scanning, var hun tre måneder henne. Flere havde sagt til hende, at hun nu endelig kunne slappe af, men Ditte havde en følelse af, at der var noget galt. Da hun forlod klinikken med den triste nyhed, blev hun overmandet af modløshed.

Hun prøvede at fortsætte sit liv, som hun plejede. Men når hun mødte ind på arbejde, kunne hun ikke finde gnisten. Hun havde svært ved at forholde sig til andre, og sorgen over den afsluttede graviditet sendte hende ind i et mørke af håbløshed.

Ditte og Dietmar fjernede sig fra hinanden, og til sidst tog de den beslutning, som var nødvendig for dem begge. De valgte at blive skilt.

– Jeg troede, at jeg ville være enormt ked af det efterfølgende, men jeg havde nok bearbejdet sorgen, mens vi stadig var sammen. Derfor var jeg også klar på at starte på en frisk forholdsvis hurtigt, fortæller Ditte, der besluttede, at hun ville have et barn alene.

Derfor kontaktede hun de single - og homoseksuelle mænd, som hun kendte. Hun kom også i kontakt med et homoseksuelt par, der gerne ville danne en regnbuefamilie, og hun mødtes med dem flere gange, hvor de begyndte at planlægge en mulig graviditet.

– Selv om jeg havde drømmen om kernefamilien, følte jeg ikke, at jeg havde tid til at gå ud og finde en mand. Det kunne jo tage ti år, og jeg ville ikke sidde på første date og virke helt babydesperat, fortæller Ditte, der derfor valgte at adskille de to ting.

Sideløbende datede hun forskellige mænd, og den dag hun matchede med Christian Hansen på Tinder, havde hun ikke forestillet sig, hvordan det ville udvikle sig.

– Jeg lavede podcasten ’Ditte dater dig’, og jeg ville gerne have Christian til at medvirke. Det var måske en af grundene til, at jeg tog på date med ham, griner Ditte.

Faldt for forskellene

Hun kunne hurtigt konstatere, at de to var vidt forskellige. Ditte var en bypige, der ofte bestilte takeaway-mad, tog i byen og kunne ligge på sofaen og se serier i flere timer. Christian elskede at være udenfor. Han var sparsommelig, og han boede i en lille by, hvor han var engageret i lokalmiljøet. Men da han inviterede hende med på hotelophold, kunne de begge mærke kemien.

– Det er egentlig lidt sjovt. For alt det, som jeg troede ville tale imod, at jeg kunne forelske mig i Christian, endte med at være det, jeg faldt for, fortæller Ditte, der også så det som et plus, at Christian havde en datter på ni år og gerne ville have flere børn. Derfor var det også naturligt for hende at flytte sammen med Christian i Ansager.

– Vi jokede lidt omkring børn i starten. Vi havde jo ikke kendt hinanden særlig længe, men lysten var der. Så vi besluttede os for at prøve. Jeg havde hele tiden tænkt, at der kunne gå flere år, før det lykkedes, så jeg ville heller ikke spilde tiden, fortæller Ditte, der kort tid efter så de to velkendte streger på testen.

Glæden var stor hos dem begge, men igen mærkede Ditte den velkendte frygt. Ditte oplevede at bløde flere gange under graviditeten og fik derfor medicin, der skulle hjælpe hende med at holde på barnet. Men bivirkningerne var voldsomme.

– Jeg mistede min livsglæde, og jeg var nervøs for, hvordan det her skulle gå, forklarer Ditte.

Hun måtte sygemelde sig fra jobbet som frisør, og på de værste dage lå hun hele dagen i sengen med frygten i kroppen.

– Jeg kan huske, at vi var på vej til en scanning. Hele vejen sagde jeg ”Den er død”, fortæller Ditte, der til sin lettelse blev forsikret om, at hun tog fejl: Babyen havde det godt.

Forkæl dig selv med et abonnement på Ude og HjemmeDer er ingen binding!

Alt gav mening

Den 20. August i år forandrede Dittes liv sig for altid. Da hun fik datteren Thyra i armene efter et akut kejsersnit, var det kærlighed ved første blik.

– Da jeg kiggede på hende, var det som at kigge ind i mig selv. Pludselig var alle tårerne, smerterne og de mange måneder med modløshed ligegyldige. Og jeg fandt ud af, at man virkelig ikke kunne forberede sig på, hvordan det er at være mor. Det er jo helt sindssygt og overvældende, fortæller Ditte.

 

Ditte med datteren Thyra, der kom til verden den 20. august i år.

Ditte med datteren Thyra, der kom til verden den 20. august i år.

 

Både hun og Christian ønsker sig flere børn i fremtiden, men lige nu nyder de tiden sammen med deres lille datter, der ligger og grynter trygt i sin mors favn.

Ditte udgiver podcasten ’Venterummet’, hvor hun blandt andet taler med andre om de tabuer, der er forbundet med at ønsket om at blive mor. Hun har hele vejen igennem været åben om sorgen og tabet, og hun vil råde andre til det samme.

– Jeg blev ofte spurgt om, hvor langt jeg var henne i min graviditet, da jeg aborterede. Som om, det var en indikator for, hvor ked af det jeg måtte være. Men sådan fungerer det ikke. Når man sætter ord på de svære følelser, føler man sig ikke alene med dem, og så er det også nemmere for andre at forstå. Og det er vigtigt, når man skal bearbejde sorgen.