Gå dig sund i 2023

Efter julemåneden skal vi sving. Og især gå: I naturen, til møder, med familie og bekendte, på arbejde og derhjemme. Bruge kroppen til det, som den er designet til at gøre mange timer om dagen, nemlig bevæge sig.

Gåturen er en genvej til gode oplevelser sammen med andre med plads til snak. Eller til at nyde alenetiden i naturen. Du kan opnå et vægttab uden stress, dæmpe smerter og andre symptomer, samt opbygge et stort mentalt overskud.

Rask gang sænker blodtryk og kolesterol samt stabiliserer blodsukkeret, så du ikke bliver så sulten. Gang er en af de bedste måder at forebygge type 2-diabetes, blodpropper, demens, depression og andre dårligdomme.

Gå-grupper

Derfor er jeg glad for Hjerteforeningens initiativ ”Gå med”, som er et tilbud til alle. Mange steder i landet er der oprettet gå-grupper, hvor en gå-vært planlægger en rute tilpasset i tempo, terræn og distance, så alle i gruppen kan være med, også selv om man ikke går hurtigt eller langt. Undervejs er der plads til snak og oplevelser. Hvert skridt, du tager, gør en forskel til det bedre. Læs mere på hjerteforeningen.dk

Sportsallergi

Noget af det bedste er, at gang henvender sig til mennesker, der virkelig gerne vil mere fysisk aktivitet, men som ikke bryder sig om at løbe i vintermørket eller møde op i et fitnesscenter i svedigt selskab med en masse veltrænede atleter. Jeg kalder det at være ramt af sportsallergi.

Man står fuldstændig af over for det med at skrue sig ned i stram lycra og se ud på en bestemt måde. Heldigvis kan du kan sagtens høste frugterne uden at være hverken vægtløfter eller maratonløber. Den raske gåtur giver masser af lodder i sundhedslotteriet. Nemt, billigt og uden bivirkninger.

Mere udfordrende

Når du først har vænnet dig til at gå, kan du vælge ruter i mere udfordrende terræn. Op ad bakke kan du virkelig mærke pulsen stige. Sæt med tiden mere tempo på med intervalgang, så du går skiftevis tre minutter langsomt og tre minutter så hurtigt som muligt.

Næsten alle kan gå, når det passer og hvor som helst, uanset om du smutter en tur rundt i nabolaget eller vælger en park eller skov. Vi er fantastisk privilegerede, for overalt er der stier og fortove. I denne uge får du tips til nemmere at holde fast i gåturene i det kommende år.

Mange hilsner Jerk W. Langer.

Gode råd:

  • Samme rute hver dag bliver hurtigt monoton og kedelig, så skab variation. Prøv de mange afmærkede vandrestier gennem naturskønne steder og omkring byernes lokalhistoriske seværdigheder. Blot det at gå en velkendt rute i modsat retning skaber nye oplevelser og indtryk.
  • Prøv at variere gangteknikken, eksempelvis ved at sætte skridthastigheden op, måske endda til egentlig powerwalk med kraftige armsving. Stavgang forbrænder omkring 20 procent flere kalorier, fordi overkroppen arbejder med.
  • Plejer du at gå mindre end 1 kilometer i ét stræk, er det direkte dumt at kaste sig ud i 10 kilometer i rask tempo. Benene gør ondt, bliver måske skadede, og du mister motivationen. Start beskedent og træn dig gradvist op til at kunne stå distancen. Det er vigtigt at have et realistisk forhold til, hvad man formår.
  • 10.000 skridt om dagen, hører vi konstant. Men drop i første omgang skridttyranniet. Plejer du at gå 4.000 skridt om dagen, er det virkelig flot at komme op på 6.000. Når det er sagt, så er en skridttæller alletiders motivator til at skabe mere aktivitet i dagligdagen. Du har den formentlig i din smartphone eller dit smartwatch.
  • Få en makker at følges med. Det er en fantastisk måde at holde sig motiveret på. I holder hinanden til ilden, så du kommer afsted, selv om du ikke lige har lyst den dag. Ellers går det ud over makkeren. Og så bliver det sjovere undervejs. I stedet for at sidde over en kop kaffe, ordner I verdenssituationen til fods. Makkeren kan også være firbenet, altså en hund.
  • Glipper morgenens gåtur, så prøv at gå ved frokosttid i stedet. Ved du, at en middagsaftale forhindrer dig i den sædvanlige aftentur, så snig 15 minutters rask gang ind om morgenen eller inden middagen. Med andre ord skal du altid have en backup-plan. Læg et par trave­sko i bilen til en tur, når lejligheden pludselig byder sig.
  • Mange handlinger i dagligdagen udløses, fordi noget signalerer til dig, at du skal få det gjort. Som når du børster tænder, fordi du har spist morgenmad eller er på vej i seng om aftenen. Udnyt den mekanisme ved at kombinere dine gåture med faste daglige handlinger. Gå eksempelvis et kvarter, fordi det snart er frokost. Hurtigt indbygges det i din dagrytme, at når du tænker frokost, så associerer du straks til det at gå en tur først.
  • Det kan være fristende at udskyde turen nogle timer i dårligt vejr, men så ender du desværre ofte med slet ikke at komme afsted den dag. Har du planlagt en tur, så få den gennemført. Uanset vejret.