Få has på fnat

Nu er det atter sæson for fnat, som spreder sig særlige meget i den kolde tid, når vi rykker tættere sammen og er mere indenfor.

Selve miden er blot 0,3 millimeter lang og svær at få øje på. Men den giver en meget kraftig kløe, når den graver små gange i huden til at formere sig og lægge æg i.

Gangene kan ses med det blotte øje som gråhvide, tynde og slyngede linjer op til 10 millimeter lange. Har du skarpe øjne, anes miden som en sort prik for enden af midegangen, men oftest er den vanskelig at opdage.

Hudkontakt

Fnatmiden overføres mellem mennesker ved længerevarende tæt hudkontakt. Eller sjældnere via håndklæder, sengetøj, tøj, sko, hovedtelefoner og stofmøbler.

Vi kan alle blive smittet, og fnat skyldes ikke dårlig personlig hygiejne. Akkurat som det heller ikke er tilfældet ved lus. Børn og unge er mest udsatte og kan så bringe smitten hjem til resten af familien. I løbet af et år er cirka 65.000 danskere i behandling med tabletter eller creme mod fnat. Over halvdelen er under 25 år.

Ulidelig kløe

Kløen kan være helt ulidelig og starter 2-6 uger efter smitte. Den intense kløe forværres ved sengetid. Har man tidligere haft fnat, kan ­kløen begynde allerede efter 1-3 dage.

På huden opstår et udslæt med små væskefyldte, rødlige blærer, især i den tynde hud mellem fingrene og på fingre, håndled, albuer, skridt og bryst. Personen har kradsningsmærker, typisk ved håndleddet. Ved mistanke om fnat bør personen undersøges af lægen.

Sådan bekæmper du fnat:

  • I håndkøb fås cremen permethrin 5%. Hele kroppen indsmøres fra kæberanden og nedefter. Børn under 3 år og hos ældre indsmøres også i ansigt og hovedbund. Det gøres smartest om aftenen, så cremen kan virke hen over natten og vaskes af næste morgen. Man er smittefri 8-12 timer efter første behandling. Samtidig skiftes til rent tøj og sengetøj. Gentag behandlingen 7 dage senere. Vær opmærksom på, at kløen kan fortsætte i flere uger, fordi kroppen stadigvæk reagerer på de døde mider.
  • En receptpligtig tabletbehandling hedder ivermectin og tages med et glas vand til aftensmaden.
  • Desuden findes det gammeldags og billigere middel svovlvaseline, som fås på recept og bestilles på apoteket. Det er effektivt, men besværligt og lugter fælt. Man skal smøres ind fra top til tå tre dage i træk.
  • Som udgangspunkt er der ikke grund til at undgå normal social kontakt ved mistanke om fnat. Tætte kontakter inden for de sidste to måneder skal informeres om, at de kan være smittet. De skal kun søge læge ved symptomer på fnat, men bør behandles forebyggende én gang med permethrin creme for at undgå ny smitte. Tætte kontakter kan være familiemedlemmer, værelses­kammerater, nære venner, seksualpartnere og kærester.

I skal også i gang med hjemmet og alle genstande, som den smittede har anvendt inden for den seneste uge:

  • Støvsug senge og stofmøbler.
  • Rengør værelser med almindelige rengøringsmidler.
  • Vask håndklæder, sengetøj og tøj ved minimum 60 °C.
  • Tåler det ikke 60 °C, placeres det i en plastpose i tre døgn ved 25 °C. Ved lavere temperaturer eller høj luftfugtighed bør det henstilles i en uge.
  • Denne fremgangsmåde kan også benyttes ved stofmøbler, madrasser, hovedtelefoner med flere.
  • Tætte kontakter behøver ikke at udføre tøjvask og rengøring.

Mange hilsner Jerk W. Langer.