Sundhed uden recept

Sådan slipper du af med fnat

16. marts 2020 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Vi har epidemi af fnat. Den ufarlige, men stærkt generende fnatmide overføres mellem mennesker ved længerevarende tæt hudkontakt. Eller sjældnere via håndklæder, sengetøj, tøj, sko, hovedtelefoner og stofmøbler.
Kvinde der kigger ind i kameraet

Vi kan alle blive smittet, og fnat skyldes ikke dårlig personlig hygiejne. Akkurat som det heller ikke er tilfældet ved lus. Miden graver gange i huden, der kan ses med det blotte øje som gråhvide, tynde og slyngede linjer op til 10 millimeter lange. Har du skarpe øjne, kan miden lige anes som en sort prik for enden af midegangen, men oftest er den vanskelig at opdage.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Symptomer

Miden fremkalder en intens kløe, der forværres ved sengetid. Kløen kan være helt ulidelig og starter to-seks uger efter smitte. Har man tidligere haft fnat, kan kløen begynde allerede efter en til tre dage. På huden opstår et udslæt med små væskefyldte, rødlige blærer, især i den tynde hud mellem fingrene og på fingre, håndled, albuer, skridt og bryst. Personen har kradsningsmærker, typisk ved håndleddet. Ved mistanke om fnat bør personen undersøges af lægen.

Behandling for fnat

Behandlingen er omhyggelig indgnidning af cremen permethrin 5 %, som fås i fri handel. Hele kroppen indsmøres fra kæberanden og nedefter. Børn under 3 år og ældre indsmøres over hele kroppen inklusive ansigt og hovedbund. Det gøres smartest om aftenen, så cremen kan virke hen over natten og vaskes af næste morgen. Man er smittefri otte-tolv timer efter første behandling. Samtidig skiftes til rent tøj og sengetøj.

Gentag behandlingen syv dage senere. Vær opmærksom på, at kløen kan fortsætte i flere uger, fordi kroppen stadigvæk reagerer på de døde mider. Såfremt cremen ikke er nok, har lægen nogle receptpligtige præparater til at gøre en ende på den intense kløe.

Gode råd:

Som udgangspunkt er der ikke grund til at undgå normal social kontakt ved mistanke om fnat. Alle den smittedes tætte kontakter inden for de sidste to måneder skal informeres om, at de kan være smittet.

De skal kun søge læge, hvis der er symptomer på fnat, men bør behandles forebyggende én gang med permethrin 5 %-creme for at undgå ny smitte. Tætte kontakter kan være familiemedlemmer, værelseskammerater, nære venner, seksualpartnere og kærester.

I skal også i gang med hjemmet og alle genstande, som den smittede har anvendt inden for den seneste uge:

  • Støvsug senge og stofmøbler.
  • Rengør værelser med almindelige rengøringsmidler.
  • Vask håndklæder, sengetøj og tøj ved minimum 60°.
  • Tåler det ikke 60°, placeres det i en plastpose i tre døgn ved 25°. Ved lavere temperaturer eller høj luftfugtighed bør det henstilles i en uge. Denne fremgangsmåde kan også benyttes ved stofmøbler, madrasser, hovedtelefoner med flere.
  • Tætte kontakter behøver ikke at udføre tøjvask og rengøring.

Sponsoreret indhold