Slut med stress: Qigong blev Hannes redning

Da Hanne blev fældet af stress for fjerde gang, besluttede hun at finde en ny rille. Det gjorde hun – eller rettere – hun fandt en flere tusinde år gammel kinesisk disciplin, som ændrede alt.

De første tegn var uskyldige. Som social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen kunne Hanne sidde i sin bil på vej hen mod en borger, og pludselig vidste hun ikke, hvor hun var. Det var selvfølgelig ingen katastrofe. Hanne kunne jo bare vende bilen og køre i den rigtige retning.

Men Hanne Nielsen var alligevel på vej i den forkerte retning. I 2014 havde hun kurs mod det dybe stress-hul, som hun havde været i tre gange tidligere i sit liv. Lidelsen kom snigende, men den ændrede Hannes personlighed drastisk.

Fra at være en sprudlende og energisk mor til to, som brændte for sit arbejde og sin rolle som instruktør i den lokale gymnastikforening, blev hun trist, træt og fraværende i sit blik.

 

Læs også: Sådan får du mere frugt og grønt

Blev sort indvendig

– Jeg var sort indvendig, og jeg var helt spændt op i kroppen. Det var, som om fødderne sad fast i kviksand, og min hjerne var bare en stor købmandsdisk, hvor alle skufferne stod åbne, og papirerne fløj rundt, siger Hanne, som også hørte alle samtaler i nærheden som høj og forstyrrende larm.

Frygtede, hun var blevet dement

Hun huskede pludselig så dårligt, at hun gik til lægen for at få en demenstest. Men Hanne havde ikke demens. Hanne var så voldsomt ramt af stress, at hun til sidst blev sygemeldt, og i den første tid magtede hun ikke meget andet i løbet af en hel dag end at sætte en enkelt vask over. Ellers lå hun bare på sofaen og kiggede ud i luften.

Det lyder håbløst. Og det var det også. Hvis det ikke lige var, fordi noget i Hanne sagde: ”Nu er det nok. Det her skal være sidste gang, jeg går ned med stress. Jeg skal ikke tilbage i den samme rille.”

Flytter fokus

Den beslutning holdt hun fast i. Hanne begyndte nemlig i en helt ny rille. Eller rettere: En flere tusinde år gammel rille fra Kina. Qigong, et ord, man lige skal vende rigtigt på tungen, men selve disciplinen er enkel. Kort fortalt er qigong nogle langsomme, flydende bevægelser, som flytter fokus fra hovedet ned i kroppen. En slags meditation i bevægelse. Det er godt, når man er ramt af stress.

– Qigongen gjorde mig afslappet. Den fik den der kriblende fornemmelse af uro ud af min krop. Jeg kunne trække vejret ordentligt igen, så jeg begyndte at smile. Og når man smiler, sætter det gang i alt muligt andet godt, siger Hanne, som allerede året inden sin stress-sygemelding så småt var begyndt på Qigong i den lokale gymnastikforening.

61-årige Hanne Nielsen fra Middelfart har fundet en kur mod stress. Med de langsomme bevægelser fra qigong flytter hun fokus fra hjernen ned i kroppen.

61-årige Hanne Nielsen fra Middelfart har fundet en kur mod stress. Med de langsomme bevægelser fra qigong flytter hun fokus fra hjernen ned i kroppen.

Friske blomster og ny tankegang

Men efterhånden var qigong ikke bare noget, Hanne ”gik til”. Det var noget, hun dyrkede dagligt hjemme i stuen eller ude i naturen, og det hjalp hende ikke kun, mens hun lavede de særlige bevægelser. Qigongen satte sig også i hendes tankegang og i hendes vaner, og det er en af grundene til, at hun ikke siden er blevet fældet af stress.

– Gennem qigong lærte jeg at gøre noget godt for mig selv. For det skal man, hvis man vil gøre noget godt for andre, siger 61-årige Hanne fra Middelfart og peger på en lille vase på stuebordet med fem erantis fra haven.

At have friske blomster i huset er nemlig en af de gode ting, som Hanne har valgt at gøre for sig selv i hverdagen. Det behøver ikke at være en overdådig buket fra blomsterhandleren. Små ydmyge blomster kan også gøre en forskel. Ligesom små, tydelige grænser. Da Hanne skulle tilbage på arbejde, var hun klar i mælet, da hun fortalte sin leder, hvor mange timer hun kunne klare i starten. Det var ikke mange. Men hun ville ikke sige ja til flere. For Hanne kunne mærke inde i kroppen, hvad der ville ske, hvis hun bare kastede sig ud i sin gamle arbejdsuge igen. I stedet tog hun ansvar for sig selv.

Læs også: 5 ting der sker i kroppen, når du danser

God til grin

– Tidligere sank jeg hen i selvmedlidenhed og følte, det hele var andres skyld, siger Hanne og griner højt.

Det gør hun tit. Griner altså. Hanne er så lattermild, at det er svært at forestille sig hende ligge modløs på sofaen med alle skufferne i købmandsdisken trukket ud. Det er også gået mange år siden. Og mange timer med qigong.

Elsker at gøre en forskel

I de seneste seks år har Hanne ikke bare selv nydt godt af qigong, hun har også undervist i det, og i dag har hun to hold i FOF og AOF i Middelfart.

– Jeg ved godt, det er en floskel, men det bedste er altså virkelig at se den forskel, som det gør ved de mennesker på mit hold. De bliver bare mere afslappede. Jeg kan se det i deres øjne. Det er, som om de er mere svømmende, siger Hanne.

 

Qigong kan udføres alle steder. Både ude i naturen og hjemme i stuen, når der er et ledigt øjeblik.

Qigong kan udføres alle steder. Både ude i naturen og hjemme i stuen, når der er et ledigt øjeblik.

 

Vil du snuse til qigong?

I de danske byer begynder flere og flere qigong-hold at dukke op. Hanne anbefaler også Vibeke Fraling, som tilbyder qigong på YouTube og på sin hjemmeside, så du kan udføre det hjemme i stuen.