Spørg lægen: Er æbler virkelig sunde?

En læser undrer sig over, hvorfor man siger, at æbler er så sunde, når der er sukker i dem. Læge Jerk W. Langer kommer med svaret herunder.

Æbler er så sunde, hører vi. Men hvorfor egentlig, da de indeholder en masse sukker? Kan jeg drikke æblejuice i stedet?

Lisa

Læs også: Opgivet af lægerne: Ebba fik en ny chance

Beskytter mod blodpropper

Kære Lisa

Frugter indeholder ganske rigtigt meget sukker, og vi skal ikke fylde os med dem. Men æbler, og pærer for den sags skyld, er der nu kun godt at sige om.

De beskytter mod blodpropper i hjerne og hjerte ved at sænke kolesteroltallet, og det gør de bedre end anden slags frugt.

Æbler kan reducere kræftfaren i tyktarm, lunge og bryst. De sunde stoffer er kostfibre af typen pektiner, som især findes i skrællen og det voksagtige lag på overfladen, så skræl helst ikke æblet.

Læs også: Jerk W. Langer: Her er min favoritkur

Filtreret æblejuice uden pulp giver ikke samme helbredsgevinster, fordi skrællen mangler. Generelt anbefaler jeg ikke juice. Æbler modnet i solen indeholder flere sunde stoffer end dem, som først modnes efter plukning, så lokale danske æbler uden lang transporttid er at foretrække.

Jeg har æbler stående fremme i køkkenet til den hurtige sult. Når æblerne er synlige, spiser man dem. Gemmes de væk i køkkenskabet, glemmer man dem derimod. Husk at skylle godt for at fjerne eventuelle pesticider, såfremt æblet ikke er økologisk. Danskproduceret frugt indeholder generelt færre pesticider end udenlandsk.

Mange hilsner Jerk W. Langer