Syv tip til at undgå forkølelse: Spis din modstandskraft i top

Ordentlig mad og god nattesøvn er noget af det allervigtigste, når du skal holde immunforsvaret i top og dermed undgå, at virus og bakterier sætter sig i næse, svælg, hals og mellemøre. Sundhedsekspert Jerk W. Langer giver dig her syv tip til at optimere modstandskraften og holde vinterens snot, hoste, feber, smerter og utilpashed fra døren.

Syv sunde tip

¤ De gode tarmbakterier beskytter os mod sygdomme og indstiller immunforsvaret på fuld styrke. Tarmbakterierne elsker kostfibre fra fuldkornsprodukter og bælgfrugter, altså ærter, bønner og linser, samt asparges, artiskok og mange andre plantefødevarer. Så fyld bare på. Tilfør også nye bakterier med fermenterede produkter og surmælksprodukter.

¤ Seks håndfulde grøntsager og frugt om dagen i alle regnbuens farver er alle tiders håndregel for immunsystem og tarmflora. Samme regel hjælper også med at holde vægten.

To gode vitaminer

¤ D-vitamin nedsætter formentlig risikoen for forkølelse og luftvejsinfektioner, men vi mangler det ofte om vinteren, når solen ikke sætter gang i hudens egen vitaminproduktion. Kun ved et par gange om ugen at spise fed fisk som laks, sild og makrel får du nok gennem maden. Suppler ellers med et tilskud på cirka 25 mikrogram vitamin D om dagen.

¤ Mange tager ekstra C-vitamin om vinteren, når forkølelsen melder sig. Men spiser du godt med grøntsager og frugt, får du masser af C-vitaminer med i købet. Især fra friske eller blot varsomt tilberedte fødevarer. Appelsin, grape, hyben og broccoli er gode kilder.

LÆS OGSÅ: Ture i skoven forebygger vinterdepression

Zink, selen og jern

¤ Zink er et vigtigt mineral for forsvaret mod forkølelser og andre øvre luftvejsinfektioner, ligesom det kan fremme ophelingen. Zink finder du i kød, skaldyr, havregryn, fuldkornsbrød og bælgfrugter.

¤ Et andet overset mineral for modstandskraften er selen, som især forsvarer os mod virus. Fisk er den bedste kilde, og skaldyr, magert kød, æg, paranødder og linser supplerer fint.

¤ Jern er nødvendigt for at undgå blodmangel, men for lidt jern svækker også infektionsforsvaret. Fine kilder er kål, broccoli, spinat, bønner, kartofler og citrusfrugter, akkurat som rosiner, tørrede abrikoser, svesker, mandler og nødder.