Drikker du nok vand? Sådan får du masser af væske

Der er mange gode grunde til at tage et helt almindeligt glas vand, når du er tørstig. Nemt, billigt, klimavenligt og ikke mindst sundt. Ønsker du at tabe i vægt, så drik mere vand på bekostning af andre væskeformer, især de kalorieholdige drikke.
Hvor meget vand bør du så drikke om dagen? Svaret er simpelt, nemlig at drikke vand når du er tørstig, først og fremmest almindeligt postevand, gerne suppleret med te og i et vist omfang også kaffe. Kroppen har brug for omkring 2,5 liter vand om dagen. Op mod 1 liter får du automatisk gennem maden, så der skal drikkes 1,5-2 liter vand for at opretholde væskebalancen.
Behovet stiger selvfølgelig, når det som nu er sommer og dermed varmere. Og forhåbentlig er du også mere fysisk aktive udendørs, så der må svedes igennem for at komme af med overskudsvarmen. En løbetur kan nemt koste 1 liter sved i timen.

Lær at lytte til kroppens signaler
Ikke mere end nødvendigt
Der er ingen grund til at drikke mere end nødvendigt, for det er en skrøne, at man så skyller flere affaldsstoffer ud. Sådan fungerer kroppen ikke, og de ekstra liter væske sender dig blot på toilettet konstant og spolerer nattesøvnen. En rask krop har ingen problemer med at skille sig af med affaldsstoffer. For store væskemængder skyller tværtimod nyttige vitaminer og mineraler ud af kroppen. En anden risiko er tilstanden vandforgiftning, når man drikker meget vand uden at få tilsvarende med salt. Det kan føre til svimmelhed og utilpashed, som det typisk ses hos mennesker, der har svedt rigtig meget og kun drukket postevand.

6 madvarer der giver flad mave
Advarselstegn
Væskemangel gør én dehydreret. Advarselstegn er, foruden tørst, at du føler dig mat og svag, får ondt i hovedet, er svimmel og utilpas på grund af faldende blodtryk, har svært ved at koncentrere dig, får slap hud, tør hals, samt mørk og sparsom urin.
Helt små børn og ældre har størst risiko for at komme i væskeunderskud. Nogle ældre mennesker drikker for lidt vand på grund af svækket tørstfornemmelse eller vanddrivende medicin. Alkohol virker vanddrivende, hvilket forklarer hovedpinen ved tømmermænd.

Godt for hjerte og hjerne: Drik kaffe
Sådan får du masser af væske
- Almindeligt postevand er enkelt og kedeligt, men immervæk den bedste, billigste og nemmeste løsning, som bør være dit førstevalg.
- Et nyttigt tip er fra morgenstunden at sætte en stor karaffel med vand synligt frem på køkkenbordet og få den drukket i dagens løb. Særligt nyttigt for ældre, som så hele tiden mindes om at drikke.
- Føles postevand alligevel for kedeligt, så pep det op med en skive citron, lime, appelsin, eller en ganske tynd opløsning af hyldebær eller ribs.
- Mineralvand på flaske smager godt og frisk. Men literprisen er høj, og det har ingen sundhedsmæssige fordele frem for det næsten gratis vand fra vandværket. Skal der bobler til, så giv postevandet en omgang kulsyrebrus med en af de populære sodavandsmaskiner til hjemmebrug.
- Te er sundt og kaloriefattigt, så drik endelig løs. Uden sukker.
- Kaffe har ry for at være vanddrivende. Heldigvis er den væskedrænende effekt dog kun minimal, såfremt du er vant til at drikke kaffe, og tæller da positivt med i væskebalancen.
- Frugter og grøntsager er skjulte væsketilskud, blandt andet citrusfrugter, melon og ananas. Spis dit vand, kan vi kalde det. Se skemaet.
- Mælk kan dække en del af væskebehovet. Begræns dog kalorieindtaget fra mælkefedt ved at vælge fedtfattig minimælk eller skummetmælk.
- Frugtjuice indeholder lige så mange kalorier som sukkersødede sodavand, men giver trods alt også vitaminer, mineraler og plantestoffer. Juice er bestemt bedre end sodavand, men hold dig til moderate mængder.
- Suppe er en god væskekilde. Men pas lidt på kalorierne, hvis du er vægtbevidst.

Slip for blærebetændelse
Grøntsager og frugt med masser af vand
- Salat: 95 %
- Tomat: 94 %
- Kogt broccoli, 91%
- Appelsin, 86 %
- Abrikos, 86 %
- Æble 85%
- Banan, 76 %
