Sundhed uden recept

Lær at lytte til kroppens signaler

29. marts 2021 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Læge Jerk W. Langer hjælper dig til at lære at lytte til din krop og dens signaler. Det er både godt for helbred og livskvalitet.
Kvinde der holder sig for brystet

Vi kender vist alle til at blive bekymret for at fejle noget alvorligt, når vi mærker noget usædvanligt fra kroppen. Heldigvis står det langt oftest ikke så slemt til. Du fik en række eksempler i sidste uge, og vi fortsætter i dag med flere situationer. Husk, at har du sygdomsfrygt, skal du hellere søge læge en gang for meget.

Det kan symptomerne betyde:

1. Kan ikke tabe mig

Lavt stofskifte får ofte skylden for vægtproblemer, men den egentlige medicinske sygdom, betegnet myksødem, er relativt sjælden hos kvinder før 50-60-års alderen. Først herefter skal man tænke på den.

Prøv dette:

Ude og Hjemme er fyldt med gode råd om, hvordan du taber dig med en kombination af grundlæggende sunde madvaner og en aktiv livsstil.

Søg læge:

Symptomer såsom sløvhed, langsom tale, kuldskærhed, dyb stemme, tør og fortykket hud samt forstoppelse bør føre dig til læge. Diagnosen myksødem stilles i en blodprøve.

2. Panik og angst

Panikangst er et pludseligt og uforklarligt anfald af voldsom hjertebanken, kvælningsfornemmelse, måske endda dødsangst eller frygt for at være blevet sindssyg. Men tag det roligt: Du dør ikke og er ikke blevet tosset.

Prøv dette:

Sig til dig selv, at anfaldet går over af sig selv. Træk vejret stille og roligt.

Hjælper det ikke, kan du genånde luften et minuts tid i en plastpose holdt foran munden. Ellers mister du meget kulsyre, som kan forværre angstsymptomerne.

Søg læge:

Fortsætter anfaldene, er det tegn på, at noget psykisk skal udredes. Psykolog eller medicin kan komme på tale.

3. Kraftig menstruation

En enkelt kraftig blødning i en ellers normal cyklusrytme skyldes gerne en forbigående hormonal ubalance. Livmoderkræft før overgangsalderen er sjælden. Meget tidlig spontan abort, før graviditeten er erkendt, er en mulighed.

Prøv dette:

Stress og jag i dagligdagen kan forstyrre cyklus, så din blødning bliver mindre, hvorefter den næste kompenserer og bliver kraftigere.

Søg læge:

Tre eller flere kraftigere blødninger end normalt i træk. Ledsagende træthed og bleghed kan skyldes blodmangel. Eller at du bare kan fornemme, at noget er galt. I sådanne situationer skal du tjekkes.

4. Meget tørstig

Diabetes, tænker man ofte, hvis man er meget tørstig, fordi højt blodsukker er vand­drivende. Men mange mennesker drikker ikke nok i det daglige og går noget dehydrerede omkring. Efter hård træning tager det op mod et døgn at komme i væskebalance igen.

Prøv dette:

Drik mindst 1,5 liter væske om dagen i ikke-varmt klima. Drik mere, når du træner hårdt, eller det er varmt.

Generelt bør urinen være lysegul. Mørkere urin er tegn på, at du får for lidt væske.

Søg læge:

Ved diabetes bliver du tørstig, fordi du tisser ekstraordinært meget. Ofte mere end én gang om natten. Blodsukkeret skal tjekkes hos lægen.

5. Sorte pletter for øjnene

De sorte pletter, kendt som fluer, som rykker rundt i synsfeltet, er små uklarheder i glaslegemet, altså den geléagtige masse inde i øjet foran nethinden. De kommer til os alle med årene. Ses især, når man kigger mod noget lyst.

Prøv dette:

Glem dem, for du kan hverken gøre fra eller til.

Søg læge:

Har du en følelse af at se gennem vand, eller kommer der en skygge i synsfeltet, kan det være nethindeløsning, som straks skal lægebehandles.

En enkelt større plet i synsfeltet kan skyldes blødning foran nethinden.

Sponsoreret indhold