Sundhed uden recept

Slip for blærebetændelse

13. januar 2020 Af Dorthe Wamsler. Foto: PantherMedia.
Helt unge og ældre kvinder er mest udsatte for at få blærebetændelse. Her får du 11 gode råd til at forebygge den smertefulde sygdom - og forhåbentlig undgå sygemelding og antibiotika.
Kvinde der holder sig på maven

Kvinder under 30 år og over 60 år er mest udsatte for blærebetændelse. Som regel er symptomerne ikke til at tage fejl af, og du stiller selv diagnosen: Blæren føles ikke tom, du skal hele tiden tisse, men det svier og gør ondt. Urinen bliver uklar og lugter dårligt. I mere alvorlige tilfælde er urinen blodig og ledsages af feber og kulderystelser.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Blærebetændelse er et kæmpe problem herhjemme. Ifølge Sundhedsstyrelsen behandles over 400.000 danskere hvert år med antibiotika mod urinvejsinfektioner, og langt de fleste er kvinder. Så gør dig selv en stor tjeneste og undgå ubehag, sygemelding, lægebesøg og antibiotika ved at være opmærksom på at forebygge blærebetændelse.

Rammer kvinder

Kvinden får blærebetændelse langt oftere end manden, fordi hendes urinrør kun er fire centimeter modsat mandens cirka 20 centimeter, hvorfor bakterierne meget lettere kommer op i hendes urinblære. Faktisk får drenge og mænd ikke urinvejsinfektion, med mindre der er noget anatomisk galt i urinvejene.

Ukompliceret blærebetændelse går gerne over af sig selv på et par uger, så det er i orden at se tiden lidt an. Men varer symptomerne ved, bør du søge læge. Ved sværere akut infektion med kraftige symptomer er antibiotika bedst, også for at sikre, at infektionen ikke spredes til nyrerne. En enkelt dosis medicin er almindeligvis nok.

Sådan gør du:

 • Bakterier har sværere ved at tage fat, når du tømmer blæren jævnligt. Drik ofte og rigeligt, gerne to liter i løbet af dagen, så du tisser ofte og skyller bakterierne ud. Al væske tæller med, også kaffe og te, men størstedelen bør være postevand.
 • Tranebær indeholder aktive stoffer, der forhindrer bakterierne i at sætte sig på slimhinden i urinvejene. Især ved gentagne blærebetændelser er det værd at drikke et glas saft nogle gange dagligt. Det tæller også med i væskeregnskabet.
 • Lad være med at holde dig, når du mærker trang til at tisse. Få det overstået og giv dig tid til at tømme blæren for de sidste dråber. Ellers står der stadig urin tilbage i blæren, som kan danne grobund for bakterier. Rejs dig eventuelt op, gå lidt rundt og sæt dig på toilettet igen.

Husk hygiejnen

 • Vask dig dagligt med vand, gerne med sæbe beregnet til intimbrug og uden parfume. Skift håndklæder regelmæssigt. Bind skal skiftes, når de er fugtige. Vask dig før og efter sex.
 • Lad vandet før og efter samleje samt efter svømmetur og karbad.
 • Tør dig i retningen forfra-bagtil efter toiletbesøg for at undgå at overføre tarmbakterier til urinvejene. Det er ofte ens egne tarmbakterier, der forårsager blærebetændelse.

Tørre slimhinder

 • I overgangsalderen danner skedens mikroflora mindre mælkesyre, hvilket øger risikoen for urinvejsinfektion. En mulighed er lokalbehandling med østrogen fra lægen. Ellers forsøg selv denne kur: Første aften opsættes en Canesten-stikpille, der blandt andet indeholder mælkesyre, som gør miljøet surt. Aftenen efter opsættes en stikpille med mælkesyrebakterier, eksempelvis Vivag. Fortsæt hermed på skift i samlet otte dage.
 • Fra overgangsalderen stiger risikoen for rifter og irritation i forbindelse med sex. Har du meget tørre og generede slimhinder forneden, så tal med lægen om vaginal østrogenbehandling for at gøre slimhinderne tykkere og mere modstandsdygtige over for rifter og bakterier.
 • Naturlægemidler eller kosttilskud med tranebær i dagsdosis på to-tre gram pulver kan forsøges. Drik godt med vand for at sikre, at de aktive stoffer udskilles til urinvejene. Der er sædvanligvis ingen bivirkninger, og tranebærtilskud kan anvendes af gravide.

Din egen kur

 • Overvej en ny form for prævention, hvis du anvender den klassiske kobberspiral, der kan påvirke pH-værdien i skeden. P-piller og hormonspiral er gode alternativer.
 • En ældre, men stadig anvendt kur mod tilbagevendende blærebetændelse er først at gøre urinen sur og så efterfølgende gøre den basisk. Først drikker du grapejuice, appelsinjuice eller tager høje doser C-vitaminer omkring 1.000 milligram dagligt i to uger. Herefter følger to uger, hvor urinen gøres basisk ved hjælp af bikarbonat som pulver, eksempelvis natron. Opløs en halv teskefuld i et glas vand.

Sponsoreret indhold