Sund

Forskere: Pas på med vegansk kost til småbørn

17. november 2022 Af Anne Sophie Thingsted  Foto: Shutterstock
Små børn har helt særlige behov, når det kommer til vitaminer og mineraler fra kosten. Disse behov skal forældrene være opmærksomme på, hvis børnene spiser plantebaseret.

Er det forsvarligt, at forældre lader deres børn spise vegansk? Det er en debat, der ofte blusser op i medierne, senest efter at en kommune har afvist at servere vegansk mad for et børnehavebarn.

Bekymringen går på, om en vegansk diæt skader kroppen og – når det gælder helt små børn – ikke mindst hjernen, fordi størstedelen af hjernens udvikling foregår, når barnet er helt lille.

En vegansk kost består udelukkende af planteføde som frugter, grøntsager, korn, bælgfrugter, nødder og frø, og viger uden om animalske produkter som kød, fjerkræ, fisk, skaldyr, mælk, æg og ost.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men når det kommer til børn under to år, bør man være påpasselig, advarer to forskere ifølge videnskab.dk

Kræver bestemte vitaminer

Den ene forsker strammer dog retorikken lidt og siger, at han direkte fraråder det:

– Det kan godt lade sig gøre, hvis forældrene er påpasselige med, at barnet får de nødvendige kosttilskud, og moderen tager kosttilskud under amningen, hvis hun også er veganer, lyder det fra Kim. F. Michaelsen, der er professor emeritus og tidligere har forsket i ernæring og sundhed hos børn, til Videnskab.dk.

– Men efterhånden som flere lever vegansk, kan jeg frygte, at det kan gå galt, fordi mange forældre ikke har den påkrævede ekspertise til at give deres små børn de rigtige kosttilskud, fortsætter Kim F. Michaelsen fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Når barnet er under to år, er det meget svært at opfylde dets ernæringsbehov med plantebaseret mad. Blandt andet fordi hjernen ikke er færdigudviklet ved fødslen.

Faktisk opnår hjernen 70 til 80 procent af sin fulde størrelse, inden barnet bliver to, og den lynudvikling kræver bestemte vitaminer og mineraler fra kosten, forklarer Kim F. Michaelsen.

Kan give blodmangel

Når forældre lader deres større børn leve vegansk, er det vigtigt, at børnene får de påkrævede vitaminer og mineraler.

– Det, der kan være problemet, er, at de ikke får nok B12- og D-vitamin, for det finder vi jo især i kød, fisk, æg og mejeriprodukter. Hvis man udelukkende spiser vegansk og ikke indtager de her produkter, kan man hurtigt komme til at mangle disse vitaminer, pointerer Per Bendix Jeppesen, der primært forsker i type 2-diabetes i relation til kost.

For lidt B12 kan ifølge Per Bendix Jeppesen give blodmangel, nedsat fertilitet og neurologiske forstyrrelser såsom indlæringsvanskeligheder. Det kan også hæmme væksten hos børn, der stadig er i voksealderen.

D-vitamin er også meget vigtigt, da det styrker tænder, muskler, knogler og led samt vores immunforsvar. Hvis vi ikke får nok D-vitamin, øger det risikoen for knogleskørhed, åreforkalkning, nogle typer af kræft samt inflammation, der kan nå hjernen og måske øge risikoen for Alzheimers sygdom, forklarer Per Bendix Jeppesen, lektor ved Institut for Klinisk Medicin – Hormon- og Knoglesygdomme på Aarhus Universitet.

Ud over B12 og D-vitamin kræver en vegansk kost også, at man husker at få tilstrækkeligt calcium, som styrker knogler og tænder, og omega-3 fedtsyrer, der indgår i hjernens og nervecellernes opbygning, lyder det.

Gråzone

Kim F. Michaelsen vil hverken anbefale eller fraråde vegansk kost til børn over to år, fordi han ikke mener, forskningen kan udelukke, at det påvirker deres udvikling negativt.

Han er medforfatter til et studie, hvor forskerne har undersøgt B12-niveauerne hos 208 treårige børn, der ikke spiser en vegetarisk eller vegansk kost. Her finder forskerne, at den fjerdedel af børnene, der har det laveste niveau af B12 i blodet, også scorer lidt lavere på en test af børnenes fysiske og kognitive udvikling.

– Vi udleder, at det godt kan være, at der kan være børn med et lavt B12-indtag, der kan have mindre kognitive problemer. Og det kan jo være et problem hos børn, der spiser vegansk og ikke får de rigtige tilskud. Det er et gråzoneområde, som bør undersøges bedre, siger Kim F. Michaelsen

I takt med at flere bliver veganere, håber Kim F. Michaelsen, at forskningen i fremtiden kan være med til at undersøge, hvordan veganske børn kan få en optimal B12-balance, så vi kan være helt sikre på, at deres udvikling ikke bliver påvirket.

Sponsoreret indhold