Spørg lægen

For lidt eller for meget: Hvor meget vand må man drikke dagligt?

4. november Af Thilde Sangild Villemann
Foto: Colourbox
Kirsten har hørt, at man både kan drikke for lidt og for meget vand i løbet af en dag. Men hvor meget vand anbefales det af lægen, at man drikker dagligt?
Kvinde, der drikker vand

Kære Thilde

Jeg synes, jeg læser mange forskellige bud på, hvor meget vand man må drikke i løbet af en dag.

Jeg har endda hørt tale om, at man kan drikke for meget. Er det virkelig rigtigt?

Kan du – én gang for alle – opklare mysteriet om, hvor meget vand det er sundt og fornuftigt at drikke dagligt?

- Hilsen Kirsten

Fakta

Hvis du vil passe på klimaet, skal du undgå flaskevand. Vand fra hanen har et lille klimaaftryk; det kræver 1.500 gange mere energi at producere flaskevand end vand fra en vandhane.

Gode råd om væske:

  • Sluk helst tørsten i almindeligt vand fra hanen. Vandet er friskt, billigt og kaloriefrit. Det er godt for din krop, og det indeholder forskellige mineraler og ingen kalorier.
  • Mineraler i vand er blandt andet kalcium, magnesium og jod, men det afhænger meget af, hvilken vandboring vandet kommer fra.
  • Alt flydende tæller med som væske – dog med undtagelse af alkohol. Det vil sige, at juice, mælk, vand, sodavand, saft, suppe, te og kaffe tæller med i væskeregnskabet, men bemærk, at størstedelen af væsken helst skal være vand, da øvrige væsker kan være let vanddrivende.

Hej Kirsten

Et sundt og raskt menneske med et normalt aktivitetsniveau og normal nyre- og hjertefunktion anbefales at drikke cirka halvanden liter vand om dagen.

To liter er også i orden, og man tager ikke skade af at drikke tre til fire liter.

Men så skal man heller ikke drikke mere, medmindre man altså er meget fysisk aktiv og sveder ud over det sædvanlige.

Grunden til, at jeg skriver, at dette gælder for personer med normal nyre- og hjertefunktion, er, at man ved sygdomme i nyre og hjerte kan blive sat på væskerestriktion af lægen.

Hvis man enten har problemer med pumpen (hjertet) eller renseanlægget (nyrerne), kan det give problemer for kroppen at have for meget vand at arbejde med.

Jeg håber, det var svar nok. Ellers er du meget velkommen til at skrive igen.

- Mange hilsener Thilde

Thilde Sangild

Skriv til Thilde

Du kan spørge Thilde om alt vedrørende sundhed og sygdom. Eller skriv til hende, hvis du har en morsom eller tankevækkende oplevelse som patient, pårørende eller ansat, du gerne vil dele med læserne.

Skriv til e-mail: [email protected]

Eller til adressen:

Thildes konsultation
Havneholmen 33
1561 København V

Sponsoreret indhold