Sundhed uden recept

15 ting, der kan redde din hud om vinteren

11. november 2019 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Kom godt igennem blæst og kulde med hud, der er i topform. Læge Jerk W. Langer giver sine bedste råd til at gøre din hud vinterklar.
Kvinde der smører sit ben ind i creme

Din hud har det hårdt om vinteren på grund af kulde og blæst samt opvarmning både i hjemmet og på arbejdspladsen. Når luftfugtigheden falder, er huden udsat for at miste sit naturlige ydre fedtlag, som ellers beskytter mod vejr og vind. Så taber huden fugt og bliver ofte skællende, rød, irriteret og kløende.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Tør hud rammer især ansigt, hænder, arme og ben, og problemet kan blive mere udtalt med alderen. I denne artikel får du en stribe gode tip til at give huden ekstra omsorg, som jeg blandt andet har fundet beskrevet i Fagbladet Kosmetik.

Sådan gør du:

 1. En fed dagcreme tilfører masser af fugt. Ofte står der ”rich” på krukken. Påfør eventuelt et fugtende serum under dagcremen.
 2. Er du meget udendørs, eller er frosten hård, kan du anvende ansigtsolie i stedet for creme. Ellers læg olien oven på cremen. En vegetabilsk olie er bedst, for med den kan huden stadig ånde. Mineralske olier kan virke tilstoppende.
 3. I tørt indeklima med udtørrende aircondition eller radiatorvarme kan du dagen igennem pifte huden op med en fugtgivende mist i sprayform.
 4. Skru termostaten et par grader ned derhjemme, hvis det er til at holde ud. Det kan være en god løsning, hvis huden klør meget. Og rart for varmeregningen.
 5. Læberne er udsatte, da de ikke har samme naturlige beskyttende fedtlag som resten af huden. En god læbepomade, gerne baseret på mineralsk olie, danner en beskyttende film.
 6. Rens huden omhyggeligt om aftenen og benyt en nærende natcreme, så huden opbygges optimalt under søvnen.
 7. Skrappe sæber er uheldige om vinteren, for de fjerner det ydre beskyttende fedtlag. Vælg en mild sæbe uden overflødige ingredienser og med en pH-værdi omkring 5. I ansigtet kan du anvende milde renseprodukter i stedet for sæben.
 8. Jeg anbefaler fugtgivende håndcreme efter håndvask.
 9. Barbering irriterer let den vintertørre hud, så det taler for at benytte en beroligende balm, gel eller creme.
 10. Et varmt bad føles skønt, når kroppen skal varmes op i kulden. Men stå ikke for længe under bruseren, for det varme vand fjerner det naturlige beskyttende fedtlag og udtørrer og irriterer hermed huden. Et kort brusebad er nok. Det er allerbedst blot at bruge lunkent vand, hvis du kan holde det ud. Jo koldere vandtemperatur, desto bedre.
 11. Smør huden godt ind i fugtighedscreme efter badet. Det holder på fugt og fedtstoffer.
 12. Vær varsom med at eksfoliere for at fjerne døde celler, da huden er mere sårbar i denne årstid. Især hvis din hud i forvejen er sensitiv.
 13. Vanter og handsker dækker hænderne imod hårdt vejr og beskytter neglene mod at flække og spalte. På hændernes overside er huden tyndere end mange andre steder på kroppen og har ikke ret mange smørende kirtler, så ekstra omsorg er nødvendig. Benytter du uldhandsker, kan du tage en tynd bomuldshandske på inderst, så ulden ikke irriterer.
 14. I sne skal huden beskyttes med solfaktorpræparat. Især hvis du står på ski i bjergene, hvor du er tættere på solen. Genskin fra sne og is øger bestrålingen på huden, hvorfor mindst solfaktor 30 er et must, når du spænder skiene på. Husk UV-blokerende læbebalsam. Særlige vintercremer er velegnede til skiferie.
 15. Sved og ophedning kan fremkalde kløe og irritation, så klæd dig passende på. Gerne i lag, så du nemt rammer den rette temperatur. Tag vådt tøj og sko af så hurtigt som muligt.

Sponsoreret indhold