Sundhed uden recept

5 ting der sker i kroppen, når du dropper junkfood

29. marts Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Hvad sker der egentlig i kroppen, når vi dropper junkfood? Det kan du blive meget klogere på med læge Jerk W. Langer.
Pomfritter med ketchup

Junkfood er sød, fed og salt. Som overlevelsesmad sikrer den kroppen akut energi til at flygte eller kæmpe samt salt til at holde blodtrykket oppe, hvis man bliver såret. Den går lige op i hjernens belønningscenter og udløser kortvarig velvære.

Disse reaktioner har gennem evolutionen været væsentlige for at overleve. Men i dag får man i stedet for mange kalorier, tilsætningsstoffer og salt, samt for få vigtige næringsstoffer. Her er fem ting, som kroppen glæder sig over, når du spiser mindre junkfood.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
  1. Tarmfloraen styrkes af de mange kostfibre i fuldkorns­produkter og grove grøntsager, som omdannes til en myriade af signalstoffer, der blandt løfter humøret i hjernen og optimerer immunsystemet til at beskytte mod sygdomme. Ifølge fagtidsskriftet Diabetes Care‌ har mennesker, der spiser meget stegt og forarbejdet kød mindre variation i tarmfloraen og færre af de bakterier, som er med til at forebygge overvægt og type 2-diabetes.
  2. På dage med sund mad faldt forsøgspersoner i søvn efter 17 minutter, mens det tog 29 minutter, når de i stedet spiste fed og sukkerholdig aftensmad. Meget mættet fedt, som i rødt kød og fede mejeriprodukter, afkortede den dybe søvn, der er vigtig for kroppens restitution. Meget sukker gav flere opvågninger gennem natten, beretter fagtidsskriftet Journal of Clinical Sleep Medicine.
  3. Da svenske forskere satte 18 slanke mænd og kvinder i 20-års-alderen til i fire uger at spise to måltider om dagen på Mc­Donalds, Burger King og tilsvarende fastfood-restauranter, tog deltagerne ikke blot 6,5 kg på undervejs af de mange kalorier. Også leveren tog skade, afslørede blodprøver, der tjekkede lever­tallene. Flere udviklede fedtlever, der er første trin på vej til skrumpelever, og som også kan føre til type 2-diabetes.
  4. De fleste mennesker tåler større mængder salt uden videre blodtryksproblemer, men nogle er særlig saltfølsomme og udvikler blodtryksforhøjelse. Junkfood er en af de værste saltsyndere. Salt holder på vand, og så stiger trykket inde i blodkarrene.
  5. Forarbejdede fødevarer med hurtigt optageligt sukker belaster blodsukkerets regulationen, så det kører op og ned i stedet for at ligge konstant. Parallelt hermed kan du mærke energi­niveauet dumpe i perioder. Mindre junkfood giver flere kostfibre, som stabiliserer blodsukkeret.

Sponsoreret indhold