Sundhed uden recept

5 ting der sker i kroppen, når du flyver

18. marts Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Kroppen kan rammes af meget andet end jetlag på en flyvetur. Her er eksempler på nogle af de problemer, som kroppen kan reagere på.
Kvinde kigger ud af et vindue i et fly
  1. Kabinetrykket er lavere end på landjorden. Mellemøret tilpasser sig ved at udligne trykket gennem de eustakiske rør til svælget. Især under start og landing skal du synke, gabe eller forsigtigt presse luft op i ørene ved at udånde mod lukket mund og næse. Forkølelse, bihulebetændelse og mellemørebetændelse kan være meget smertefuldt, så husk i den situation næsedråber.
  2. Kabineluftens fugtighed er lavere end normalt, så kroppen taber væske og udtørrer hals, næse og hud. Drik rigelig med vand undervejs, men kun lidt alkohol om overhovedet noget, da alkohol også dehydrerer kroppen. Medbring en flaske vand, selv om de er dyre i lufthavnen, så du ikke skal vente på service. Også øjnene kan udtørre, så briller kan føles bedre end kontaktlinser på flyveturen.
  3. Blodet samles i benene på grund af den trange plads, så fødder og ankler hæver op. Sammen med det konstante tryk fra sædet mod benene stiger risikoen for blodprop i venerne, der i værste fald kan ende oppe i lungen. Hold gang i venepumpen med muskelbevægelser samt rejs dig og gå lidt omkring så ofte som muligt, selv om det er besværligt på den smalle gang. Husk at drikke vand, så blodet ikke bliver for tyktflydende.
  4. Du kan blive luftsyg af præcis samme mekanisme som køresyge og søsyge. Nemlig at balancecentret i det indre øre og hjernen fornemmer, at du bevæger dig, mens øjnene synes, at du sidder helt stille. Den konflikt kan udløse ubehag, kvalme og eventuel opkastning. Generne kan mindskes lidt ved at sidde ved vinduet. Ellers forebyggende tage søsygepiller. Eller allerbedst: Sov så meget som muligt på turen.
  5. Luft i maven og oppustethed er selvfølgelig lidt generende for alle parter, men helt normalt, fordi lufttrykket inde i tarmen bliver højere end det faldende kabinetryk. Hold dig fra fødevarer i lufthavnen og undervejs, som din mave erfaringsmæssigt har det svært med. Og drik ikke for mange kulsyreholdige drikke.

 

Sponsoreret indhold