Sundhed uden recept

5 ting der sker i kroppen, når du ligger i planke

6. november Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Hvis du har prøvet at ligge i planke, så ved du også, at den kan være hård. Her får du fem eksempler på, hvad der sker i kroppen, når du ligger i planke.
Kvinde der ligger i planke

Planken er en strålende øvelse hjemme på stuegulvet, der både giver en stærk krop og stabiliserer rygsøjlen. Hvil på tåspidser og underarme og hold kroppen rank.

Undgå de typiske fejl: Hoften løftes for højt eller lavt, skuldrene hænger, benene bøjes, eller du holder vejret.

Her er fem eksempler på, hvad et-minuts planke i din morgenrutine gør i kroppen.

  1. Planken styrker din core, altså musklerne som støtter rygsøjlen, især transversus-musklen. Også muskelgrupperne omkring skuldre, kraveben og skulderblade er involveret. Det forbedrer kroppens holdning og kan reducere risikoen for og sværhedsgraden af rygsmerter.
  2. Pulsen stiger ret momentant og giver en akut træning af hjertekarsystemet. Den isometriske muskelaktivitet, hvor musklen spændes uden at blive kortere, forbedrer hjertets pumpefunktion og blodkarrenes evne til at udvide sig efter behov. Det er blandt andet nyttigt for blodtrykket.
  3. Proprioceptorer er celler, der registrerer, hvordan kroppen er placeret i rummet. De aktiveres af øvelsen og forbedrer balancen samt den rumlig orientering og koordinationsevne. Det modvirker risikoen for at falde, ikke mindst hos ældre.
  4. De spændte muskler trækker i knoglerne og stimulerer de knogleopbyggende osteoblast-celler til at danne nyt knoglevæv og øge vævets tæthed. Det er med til at reducere risikoen for osteoporose.
  5. Øvelsen aktiverer den præfrontale cortex, som er den overordnede del af hjernen. Det øger din mentale fokus, hukommelse og evne til at styre impulser såsom stress og vrede.

Sponsoreret indhold