Sundhed uden recept

5 ting der sker i kroppen, når du sover drømmesøvn

26. april Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Her er fem ting, der sker i din krop under REM-søvn.
Sovende kvinde i en seng

Vi sover i forskellige stadier. Drømmesøvnen, der fagligt kaldes REM-søvn, kommer periodisk gennem natten, mest i den sidste halvdel. Læs de fem ting her:

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
  1. Du drømmer selvfølgelig. Drømmesøvnen er med til at udvikle hjernen og de vigtige forbindelser mellem hjerne­cellerne, hvilket styrker indlæring og hukommelse. REM kobler stærke følelser fra oplevelser. Heraf det velkendte med, at et problem føles mindre belastende, når man har sovet på det. Små børn sover mere drømmesøvn end voksne, fordi hjernen skal modnes samt lære og lagre en masse informationer på kort tid.
  2. REM er en forkortelse for rapid eye movement, fordi søvnfasen karakteriseres ved små hurtige rykkende øjenbevægelser fra side til side. Du kan tydeligt se bevægelserne under øjenlågene på en sovende person, der drømmer.
  3. Det kan godt være, at du drømmer om at spæne omkring, og dine øjne er meget aktive. Men musklerne fra halsen og nedad er helt lammede. Kroppen beskytter sig nemlig mod, at du forlader sengen i søvne og laver alle bevægelserne i den livlige drøm med fare for komme til skade.
  4. Produktionen af flere hormoner såsom kønshormon og ­kortisol stiger. De styrker kroppens vækst samt gør den ­modstandsdygtig overfor stressfulde drømme.
  5. Under REM-søvn bliver hjerterytmen hurtigere og vejrtrækningen mere uregelmæssig, hvilket afspejler øget hjerneaktivitet og intensiteten af dine drømme, samt at kroppen egentlig opfører sig som i vågen tilstand, bortset fra at den ikke kan bevæge sig.

Sponsoreret indhold