Sundhed uden recept

5 ting der sker i kroppen, når du spiser jordskok

19. april Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Jordskokken er en kostfiberbombe, ladet med fibre af typen inulin, som tarmbak-terierne hos de fleste mennesker opfatter som et fest-måltid. Her er fem ting, der sker, når du spiser jordskok.
Kurv med jordskokker

Disse fem ting vil der ske i kroppen, når du spiser jordskok:

  • Jordskokken er populært sagt gødning for sunde tarmbakterier af typen Akkermansia muciniphila, som forskerne har et særlig godt øje til, da de er med til at beskytte os mod type 2-diabetes, overvægt og inflammatoriske lidelser og dermed også mod hjerte-kar-sygdom.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
  • Der er evidens for, at jordskok kan sænke LDL, ifølge en samlet analyse af de kliniske afprøvninger. LDL er den særlig farlige type kolesterol. Inulin får tarmfloraen til at danne kortkædede fedtsyrer og andre nyttige stoffer, som er med til at holde kolesteroltallet på plads.
  • Også blodsukkerets regulation kan forbedres af jordskokken, fordi kostfiberen inulin ikke nedbrydes hurtigt til sukker, sådan som det gælder mange andre kulhydrater, men forbliver længere tid i tarmkanalen og forsinker sukkeroptagelsen.Det er nyttigt, hvis du har problemer med blodsukkeret på grund af diabetes.
  • Jordskok er en god kilde til mineralet kalium, der har en blodtrykssænkende virkning. Kalium modvirker hermed den stigning, som kan ramme blodtrykket, når man spiser meget salt.
  • Tarmfloraens omsætning af inulin kan skabe en vis uro i maven og endda en heftig pruttetrang.

Sponsoreret indhold