Sundhed uden recept

5 ting der sker i kroppen, når du tager et varmt bad

10. maj Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Læs her, hvad der sker i kroppen, når du tager et varmt bad.
Kvinde tager et bad

Vi skal spare på energien, men det varme skyl i bruse-badet eller et langt karbad er jo bare dejligt. Når det skal være, kan du glæde dig over, at du også kan opnå en stribe helbredsgevinster.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Her er fem eksempler:

  • Et varmt bad 1-2 timer før sengetid kan få dig til at falde 10 minutter tidligere i søvn, ifølge fagtidsskriftet Sleep Medicine Reviews. Søvntiden forlænges, og søvnen opfattes som at have en bedre kvalitet. Badevand på 40-42 grader er ideelt, ifølge gennemgangen af 17 videnskabelige studier. Omkring 1,5 time før sædvanlig sengetid, falder kropstemperaturen omkring 0,5 grad styret af hypothalamus i hjernen. Forskerne tænker, at det varme bad får hypothalamus til at kompensere ved at sænke kropstemperaturen mere eller hurtigere. Et bad for tæt på sengetid har ingen effekt på søvnen.
  • Er du ude af stand til at træne, kan et varmt karbad give dig nogle af de samme gevinster, blandt andet gøre dig mere antiinflammatorisk. 14 mænd tog enten et 40 grader varmt karbad på en time eller cyklede den samme periode. Både bad og cykling var afstemt til at øge kropstemperaturen cirka 1 grad. Cykling forbrændte selvfølgelig flere kalorier end karbadet, men badet forbrændte faktisk samme antal kalorier som en gåtur på en halv time, nemlig omkring 140 kalorier. Karbadet fik også kroppen til at reagere lige så antiinflammatorisk som cyklingen ved at danne mere af stoffet IL-6, der er med til at beskytte mod kroniske sygdomme, beretter fagtidsskriftet Temperature.
  • Blodkarrene udvider sig under badet, hvilket sænker blodtrykket. Det samme er påvist hos mennesker, der ofte går i sauna, ifølge Harvard Medical School.
  • Vandet åbner hudens porer op og vasker skidt og snavs væk. Måske er du ikke så glad for den rynkede hud efter et bad, men det varme vand gør faktisk, at huden holder bedre på fugt og dermed ikke virker så tør.
  • Varmen lindrer spændinger og smerter i musklerne på samme måde som en god massage. Et kraftigt brusehoved eller dysen i en jacuzzi forstærker effekten.

Sponsoreret indhold