Sundhed uden recept

Er demens arvelig?

28. oktober 2019 Af Jerk W. Langer. Foto: PantherMedia.
En bekymret læser skriver til læge Jerk W. Langer, fordi hendes mand er blevet ramt af Alzheimers. En sygdom, som mandens far også havde. Nu er læseren skrækslagen for, at demensen er arvelig. Hvad skal hun stille op? Læs her, hvad Jerk råder læseren til.
Kvinde der holder om en ældre mand

Kære Jerk

Min mand har fået Alzheimers sygdom, og hans far havde samme sygdom. Nu er jeg skrækslagen for, at demensen er arvelig og kan ramme vores børn. Hvad gør vi?

- Den Bekymrede

Kære Bekymrede

Jeg forstår bestemt godt din uro. Faktum er, at der godt kan være en arvelig tendens til demens, men forstå det ret, for det kun sjældent, at det er entydigt arveligt. Langt oftere handler det om, at man i familien er mere skrøbelig, akkurat som vi kan bære på en familiær risiko for blodtryksforhøjelse eller gigtsygdom. Eller omvendt er ekstra beskyttede.

Heldigvis kan vi selv gøre noget for at sænke faren, hvis vi er i risikogruppen. En ny undersøgelse af næsten 200.000 englændere konkluderer, at når personer med arvelig risiko for demens vælger at spise sund mad, bevæge sig, undgå rygning og holde sig mentalt i gang, falder faren for Alzheimers sygdom.

Det nytter altså altid at gøre en indsats omkring levevisen. Så brug energien på at få familien til at spise mere plantebaseret mad og fisk, bevæge sig hver dag, læse og bruge hovedet samt lade være med at ryge.

- Mange hilsner Jerk W. Langer

Jerk W. Langer

Sponsoreret indhold