Sundhed uden recept

Pillen der holder dig ung

6. januar 2013 Af Jerk W. Langer. Foto: All Over Press.
Engelske og amerikanske forskere er meget tæt på et gennembrud i jagten på en medicin, der kan holde os unge. Jerk W. Langer mener, at det er sandsynligt, at ungdomspillen snart er en realitet.
Smilende kvinde

Drømmen om evig ungdom er lige så gammel som menneskeheden selv. Nu er der tilsyneladende lys forude. I fremtiden er det slet ikke umuligt, at vi vil se friske, raske og rørige 120-årige, og 80-årige, der løber maraton eller springer højdespring.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Stopper aldring

Nu ser det ud til, at forskere fra King's College London, Harvard University og Massachusetts General Hospital har fundet frem til den biologiske proces, der sker i vores celler, når vores musklerne svækkes med alderen, og hertil har de også fundet en modgift.

Med andre ord står forskerne snart klar med en medicin, som vil kunne holde os unge og sprælske, som om vi stadig var 25 - selv i en alder, hvor mange i dag må tage rollatoren til hjælp.

Musklerne svækkes med alderen

Allerede fra 40-50-årsalderen begynder musklerne at skrumpe ind og svækkes. Herefter mister man 1 procent af muskelmassen hvert eneste år, også selv om man er rask og holder sig i gang. Det lyder måske ikke af ret meget, men en 80-årig har mistet omkring 40 procent af sine muskler, bliver det svært at komme omkring.

Genopbygger muskler

Hver gang, kroppen er i sving, hvad enten du rydder op i garagen, cykler en tur i skoven, leger med børnene, eller sveder i fitnesscentret, så opstår der småskader i muskelfibrene. Skaderne reparerer kroppen igen, ved at de primitive stamceller i den anstrengte muskel begynder at dele sig til nye muskelfibre.

Denne fantastiske mekanisme genopbygger musklen i timerne efter den fysiske aktivitet, og som bonus bliver musklen endnu stærkere end før. Lægger man kraft i træningen, bliver man derfor stærkere.

For meget vækstfaktor

Men stamcellerne forsvinder desværre gradvist, efterhånden som man bliver ældre, så der er færre tilbage til at holde musklerne i topform. Og forskerne har nu afsløret forklaringen på dette fænomen, nemlig at der produceres for meget af stoffet FGF2 (fibroblast-vækstfaktor-2).

I små mængder er FGF2 godt, fordi det aktiverer stamcellerne. Men for meget FGF2 er dårligt, fordi stamcellerne bruges for hurtigt. Så mangler de, når der virkelig er brug for dem. Og så taber vi muskelmasse med tiden.

Heldigvis har forskergruppen i samme åndedrag fundet den modgift, der forhindrer FGF2 i at slide stamcellerne op. Modgiften har de foreløbig givet til mus i laboratoriet, og de foreløbige resultater viser, at musene bevarer deres muskler i meget, meget længere tid. De holder sig altså unge langt oppe i alderdommen.

Vil det virke?

Selvfølgelig håber forskerne, at den samme modgift kan give menneskers gamle muskler nyt liv. I bedste fald vil vi derfor i fremtiden blive meget mere aktive som ældre og dermed få en bedre livskvalitet.

Men ét er jo, hvad der sker hos mus. Virker det mon også på mennesker? Er der bivirkninger? Mange eksperimenter venter forude, før der kommer svar på disse spørgsmål. Typisk går der 15 år fra et lægemiddel opdages, før det kan sendes på markedet.

Sponsoreret indhold