Sundhed uden recept

Sådan undgår du at blive bidt af flåter

23. juli 2017 af: Jerk W. Langer
Foto: Panthermedia / All Over Press.
Flåt-sæsonen er startet. Og vi kan vist alle blive enige om, at det er ikke rart at komme hjem fra en dejlig skovtur med en af de små blodsugende bæster på kroppen. Få her gode råd fra læge Jerk W. Langer til hvordan du undgår at blive bidt af flåter, og hvad du skal gøre hvis uheldet er ude.
Familie siddende på mark. Sådan undgår du at blive bidt af flåter
Læge Jerk W langer. Sådan undgår du at blive bidt af flåter

Flåt sæsonen er begyndt

Mange danskere bides hvert år af en skovflåt. Nogle kilder taler om 150.000. Langt de fleste flåtbid er ufarlige og giver blot et mindre rødt mærke som et insektstik, men i nogle tilfælde er flåten smittet af bakterier eller virus, som kan overføres ved biddet.

Mest kendt er borrelia-bakterien, der kan give komplikationer som beskrevet længere nede.

Sædvanligvis sker der ikke noget, hvis du fjerner skovflåten inden for de første 24 timer. Det antages nemlig, at kun to ud af 100 bid medfører borrelia-infektion.

Men hold altid øje med, om et rødt hududslæt på bidstedet vokser til fire centimeter eller mere i diameter, for så skal du søge læge. Flåter kan også overføre virus, der forårsager hjernebetændelsen TBE.

Flåter med TBE er fundet i Tokkekøb Hegn i Nordsjælland samt på Bornholm.

Her lever flåten

Du kan møde skovflåten i hele Danmark fra marts til november, gerne i fugtig vegetation som højt græs og planter, i overgangen mellem skov og eng samt under trækroner i løvskov.

Mest udbredt er den i de østlige områder, altså Østjylland, Fyn, Sjælland, Lolland Falster og Bornholm. Flåten er mest aktiv fra juni til august, når den i varmt og fugtigt vejr sidder højt oppe på et græsstrå.

Med forbenene strakt ud er den klar til at springe på byttet og søge hen til eksempelvis nakken, lysken, knæhasen eller bag øret.

De næste 14 dage kan den ubemærket suge blod, mens vægten øges op mod 100 gange, og den vokser fra få millimeter til næsten en centimeter, før den atter slipper taget i dig.

Læs også: Et lille flåtbid sendte mig 7 år i helvede

Sådan undgår du flåter

● I skov og eng bør du i skovflåt-sæsonen – især i sommermånederne – bære lange ærmer, lange bukser, tørklæde og eventuelt hovedbeklædning.

● Stop bukserne ned i strømperne.

● Gummistøvler beskytter godt, men er ofte lidt upraktiske.

● Børst tøjet af, inden du går indenfor, for at fjerne eventuelle flåter på tøjet.

● Kig huden efter for skovflåter efter skovturen. Små skønhedspletter kan snyde.

Læs også: Lægen troede Sabrina var blevet bidt af en flåt

Sådan fjerner du flåter

● Fjern skovflåten så hurtigt som muligt. Det første døgn smitter den omtrent aldrig, så gå ikke i panik, men fjern den roligt og omhyggeligt.

● Benyt et flåtkort eller en flåttang. Har du ikke det, kan en pincet anvendes. Mest effektivt er det at dreje skovflåten et par omgange, hvorefter den slipper taget med hovedet intakt.

● Skovflåten kan også fryses til døde med en kølespray beregnet til formålet.

● Sidder der munddele fra flåten tilbage i huden, kan de tages i næste omgang. Frygt ikke: De vokser ikke ud til en ny skovflåt. Ellers udstøder kroppen selv eventuelle rester af den døde skovflåt efter et stykke tid på samme måde som en splint. Men hold øje med betændelse.

● Vask bidstedet med sæbe.

Læs også læge Jerk W. Langers råd mod træthed

Smitte i tre stadier

Første stadium: Har skovflåten overført borrelia-bakterier, kommer der i løbet af dage til få uger et rødligt hududslæt, der langsomt breder sig og kan blive stort som en håndflade. Udslættet er rødt i kanten og blegere i midten. Søg læge ved udslæt af denne type. Får du influenzalignende symptomer eller feber i dagene efter et flåtbid, bør du også kontakte lægen.

Andet stadium: Efter uger til måneder kan borrelia-bakterien, såfremt man ikke har fået penicillin, spredes ud i kroppen og give symptomer fra nervesystemet som smerter og ansigtslammelse. Det sker hos cirka 10 procent af de ubehandlede personer og hedder neuroborreliose.

Tredje stadium er heldigvis meget sjældent, men her kan bakterien skade led og hjerte.

Mange hilsner

Jerk W. Langer

Sponsoreret indhold