Sundhed uden recept

Slip for bumser

10. april Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Langt de fleste teenagere får en grad af akne, som tilstanden også hedder, værst i 17-18 årsalderen, men også senere i livet er nogle ramt. Forhåbentlig kan nogle af rådene her på siden være til hjælp.
Kvinde kigger sig selv i spejlet

Pubertetens forandringer i hormonsystemet gør talgkirtlerne i ansigtet, på skuldre og overkrop mere aktive end normalt. Samtidig lukkes talgkirtlernes åbning på hudoverfladen af forhornede hudceller, hvorfor talgfedtet fanges inde i kirtelgangen som en sort hudorm. Når hudens bakterier nedbryder talgen til irriterende fedtsyrer, opstår den betændte bums, som kan forværres til en egentlig byld.

Mange myter

De sværeste bumser danner ar med fordybninger eller ligefrem et krater i huden. Når det gælder bumser, står tiden nærmest stille, for der er stadigvæk lige så mange holdninger til og myter om, hvad man skal gøre, som da jeg selv var teenager. Som ung hjælpes man slet ikke af opmuntrende råd om, at de som regel forsvinder med tiden.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Gode råd:

 • Vask huden nogle gange dagligt med mild sæbe eller ansigtsrens, som masseres ind i huden på ansigt og hals. Skyl grundigt med vand, så der ikke efterlades rester på huden. Skrub ikke huden for hårdt, da det kan forværre. Tør ansigtet forsigtigt med et blødt håndklæde.
 • En sort hudorm kan godt fjernes forsigtigt. Men tryk ikke hårdt på en egentlig betændt bums, især i starten, da betændelsen ellers kan spredes ud i huden. Vent om muligt, indtil bumsen er moden.
 • Brug hudcremer rimelig sparsomt. Har huden behov for fugt, så find en velegnet creme, som fugter uden at fedte. Fede produkter bør du nok undgå, især når der er opblussen i bumserne, da de kan tilstoppe hudporerne.
 • Med mellemrum kan huden renses i dybden med en ansigtsscrub eller ansigtsmaske for at åbne porer, der er tilstoppet af hudceller og fedt.
 • På en bums, der kræver hurtig handling, kan en spotstick påføres direkte lige før sengetid, virke natten over, og så forhåbentlig have taget det værste næste morgen. Den kan eksempelvis indeholde tea tree oil. Det er i hvert fald et forsøg værd.
 • Du får ikke akne af at spise noget bestemt. Men har du tendens til bumser, så kan nogle fødevarer huden gøre endnu mere sårbar. Især hurtige kulhydrater fra hvidt brød, almindelig pasta, hvide ris, slik, kager og sukkerholdige sodavand. Blodsukkeret stiger hurtigt, så kroppen danner en masse insulinhormon, der irriterer ansigtets talgkirtler og omdanner dem til betændte bumser.
 • Fed, røget, saltet eller krydret mad forværrer symptomerne hos nogle. Akkurat som alkohol, mejeriprodukter og chokolade. Hos andre betyder disse fødevarer intet, så du må prøve dig frem.
 • Især fede fisk er værd at forsøge til at dulme irritationen i huden, fordi omega-3 fiskeolier dæmper betændelse. Makrel, laks, sild, sardin og helleflynder er eksempler på gode valg.
 • Kniber det for teenageren at spise fisk nok, er et par kapsler omega-3 fiskeolie hver dag en mulighed. Men prøv alligevel først, om du ikke kan lokke en dåse makrel i tomat i den unge.
 • Styrk den betændelsesdæmpende tarmflora med kål, bønner, ærter, linser, surmælksprodukter, fermenterede fødevarer og grove kornprodukter, da ubalancer i tarmfloraen kan forværre inflammation og hermed akne i huden.
 • Sol hjælper nogle, men forværrer hos andre. Man må gøre sig sine egne erfaringer. Solforbrænding skal man under alle omstændigheder undgå.
 • Lægemidler i håndkøb eller på recept kan blive nødvendige, hvis bumserne risikerer at give blivende ar. Der er forskel på, hvordan de enkelte præparater benyttes, og hvorvidt de må anvendes på samme tid. Få grundig information ved købet samt læs den medfølgende indlægsseddel.

Sponsoreret indhold