Sundhed uden recept

Slip for flyskræk: 13 gode råd

8. juli 2018 Af Jerk W. Langer. Foto: Panthermedia.
En flyvetur er for mange noget af en prøvelse, men der er heldigvis hjælp at hente. Her får du 13 gode råd til at overvinde din flyskræk fra Jerk W. Langer.
Et fly

Sommerferien nærmer sig, og for mange er det ensbetydende med en flyvetur til en dejlig og forhåbentlig solrig feriedestination. Endelig sidder du klar og venter på, at flyet skal lette. De andre passagerer ser rolige ud, men selv mærker du uroen sprede sig gennem kroppen, håndfladerne er svedige, du bliver tør i munden, og hjertet banker løs.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Faktum er, at flyveturen for mange er noget af en prøvelse på grund af flyskræk. Angivelser går fra 11 til 20 procent af danskerne. Og i størrelsesordenen hver tredje med flyskræk søger andre transportformer, hvis ikke flyskrækken ender med helt at afskære dem fra at komme afsted på ferie.

Mange faktorer er involveret i, hvorfor man er bange for at flyve. Måske lurer frygten for, at flyet falder ned, i baghovedet. For mange handler det dog i højere grad om, at man har afgivet kontrollen 11 kilometer oppe i luften med en hastighed på 900 km/t., mens man selv sidder fastspændt i kabinen.

Heldigvis er der hjælp at hente. Hører du til dem, der panikker blot ved tanken om at flyve, må der ofte professionel assistance til. Der findes flere kurser, eksempelvis flytryg.dk. Men prøv først disse råd.

Gode råd til at overvinde flyskræk:

 1. Ankom til lufthavnen i rigtig god tid. Indtjekningsautomater der ikke fungerer, kø ved bagageindleveringen, gentagne sikkerhedstjek, ændring af gate og meget andet stresser, og det forværrer skrækken.
 2. Lad være med at drikke dig mod til, hverken før eller under flyvningen. Et enkelt glas vin kan være i orden, men alkohol svækker din dømmekraft og kan dermed forstærke din frygtreaktion.
 3. Hold dig fra sovepiller og beroligende medicin, medmindre behandlingen er ordineret af lægen.
 4. Drik ikke for meget kaffe. Det holder dig vågen og gearer dig op. Det er bedre, hvis du kan døse lidt hen, for så er flyrejsen hurtigere overstået.
 5. Læs en bog, lyt til musik eller podcast på smartphonen eller se en film undervejs. Så går tiden meget hurtigere.
 6. Bliver du urolig, skal du tage en dyb indånding, holde vejret og tage en lang udånding. Klem samtidig balderne sammen, da det kan mærkes op ad ryggen og dæmper dine nervøse symptomer.
 7. Undgå at høre efter hver eneste fremmed lyd i flyet. De skal sikkert være der. Du lytter jo ikke efter lyde i bussen, vel?
 8. Kig dig omkring og se, hvor roligt kabinepersonalet er. Lad deres indstilling smitte af på dig.
 9. Få plads så langt fremme i flyet som muligt, hvis du ikke bryder dig om lyde fra landingshjul og lignende. Mange fly larmer mindre foran.
 10. Er du mere interesseret i at få en rolig og jævn tur uden for mange rystelser, sidder du mest stabilt midt i flyet.
 11. Turbulens kan virkelig presse hjertet op i halsen. Husk, at flyets rysten under turbulens og lufthuller kun er farlig, hvis du ikke er spændt fast.
 12. Det er i orden at fortælle personalet om din flyskræk. De er der for at hjælpe dig og har prøvet det mange gange før.
 13. Er du usikker på det valgte flyselskabs renommé, så tjek det på forhånd hos EU-kommissionen: ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/index_da.htm

Sponsoreret indhold