Krimi

Alexandra læste om sin egen død: Manuskript til et mord

18. november Podcast af Johan K. Jensen og Thoma Klinkby. Bearbejdet af Kasper Bækgaard. Foto: Mega og privat m.m.
I en forstad til Vancouver modtager en ung mor en dag en bog med posten. I bogen er der understreget forskellige passager, og de samme ting begynder snart at ske for kvinden. Den sidste passage er beskrivelsen af et mord.
Vancouver er en by i provinsen British Columbia i Canada. Byen har cirka 675.000 indbyggere.
Vancouver er en by i provinsen British Columbia i Canada. Byen har cirka 675.000 indbyggere.

Alexandras 3-årige søn Brandon er hos hendes forældre. Hun har brug for en formiddag alene og sidder nu bare i sin lænestol og nyder freden.

Efter års tovtrækkeri er skilsmissen fra Joe endelig underskrevet. Alex fik det, hun ønskede huset og fuld forældremyndighed. Og hun har fået det vigtigste: Fred fra Joe og fra hans emsige familie, især svigermor Jelka.

Alex havde lært, hvor klaustrofobisk et forhold kan blive, når man har en omklamrende svigermor.

Det begyndte allerede under planlægningen af brylluppet, hvor Jelka havde en mening om alt, og det var det samme under graviditeten og efter fødslen af Brendan. Især tiden efter. Jelka var konstant i huset, hun havde en finger med i alt, og Joe ville ikke sige noget til sin mor.

Der havde været mange konflikter. Et halvt år efter Brandons fødsel havde Alex og Joe besluttet at tage en aften på date, bare de to.

Alexandra med sønnen Brandon, da han var lille.
Alexandra med sønnen Brandon, da han var lille.
Foto: Privat.

Svigermor Jelka havde tilbudt at passe Brandon, og Alex takkede ja og fortalte hende, at Brandon havde lidt svært ved at sove for tiden, måske på grund af luft i maven.

Svigermor havde svaret, at hun havde en opskrift på en te, som kunne få Brandon til at falde i søvn. Det var Alex ikke med på. Det var endt med, at Alex havde forbudt Jelka at give Brandon sin specielle te.

Men da Alex og Joe kom hjem, havde Jelka alligevel givet babyen te, og Alex kunne ikke vække den lille Brandon fra sin dybe søvn.

Barnets vejrtrækning var svag, og Alex tog straks på skadestuen med sin baby. Heldigvis var Brandon okay, men Alex havde fået et chok. For hvad nu hvis Brandon havde fået bare lidt mere te?

Joe blev ikke engang sur. Han sagde ikke et ord til sin mor. Så teen blev dråben. Alex ville skilles og processen blev sat i gang.

Alex slår øjnene op. Hun sidder stadig i lænestolen. Hun må være døset hen. Hun rejser sig og får øje på noget ude ved postkassen. Der ligger en pakke. Alex går ud til postkassen og undersøger den mystiske pakke. Der står ikke noget på den. Ingen afsender.

Alex tager pakken med ind i køkkenet, hvor hun åbner den. Den indeholder kun én ting. En bog. En krimi med titlen ”The Deaths of Cindy James” (Cindy James’ død, red.).

Det var et eksemplar af bogen ”The Deaths of Cindy James”, som Alexandra modtog. Bogen handler om, hvordan Cindy James, blev stalket og chikaneret og slutter med hendes død.
Det var et eksemplar af bogen ”The Deaths of Cindy James”, som Alexandra modtog. Bogen handler om, hvordan Cindy James, blev stalket og chikaneret og slutter med hendes død.

Alex kender ikke bogen, men hun kender godt sagen, som bogen handler om.

En lokal kvinde var udsat for omfattende chikane og endte ifølge politiets officielle erklæring med at begå selvmord, selv om mange ting pegede på, at hun faktisk blev myrdet.

Alex bladrer lidt i bogen og lægger mærke til, at flere passager er blevet streget under med en kuglepen.

Den første handler om, at hovedpersonen Cindy James en dag kommer hjem og opdager, at nogen har ødelagt lamperne på hendes veranda.

En mærkelig fornemmelse går gennem Alex. Hun ryster oplevelsen af sig og skynder sig af sted for at hente Brandon.

Senere samme aften kommer Alex hjem til huset. Hun har Brandon i favnen. Han sover trygt. Hun har også nogle poser med indkøb i bilen, men først skal Brandon ind i seng.

Huset er mørkt, og det er svært at se noget. Alex får låst døren op. Som hun plejer, tænder hun for kontakten til lyset på verandaen, men lyset tændes ikke.

Hun træder et skridt tilbage og kigger på lamperne på verandaen og mærker de små hår rejse sig i nakken. Nogen har ødelagt dem, præcis som der stod i bogen.

Efter hun er kommet ind og har fået puttet Brandon og lagt varerne på plads, finder hun bogen frem og bladrer. Der er flere, understregede passager. Den sidste får hende til at gispe. Det er passagen, der beskriver, at Cindy James dør.

Bogen er et manuskript på chikane og mord, og lige nu føles det, som om hovedpersonen er Alex selv. Hun sikrer sig, at hoveddøren er låst, men den nat kan hun ikke falde i søvn.

Læg Ude og Hjemme under juletræet
6 nr. for kun 249 kr. - Abonnementet udløber automatisk

Klar til kærlighed

Alex’ fulde navn er Alexandra Ignatovic Pesic, Hun er en høj, smuk, charmerende kvinde med humor og et udadvendt væsen.

Hendes forældre indvandrede til Canada fra det daværende Jugoslavien, og de har bosat sig i en forstad til Vancouver, hvor Alex vokser op.

Som 19-årig deltager hun i Miss Canada. Hun er smuk og populær og har ingen problemer med at få opmærksomhed fra mænd.

Alligevel holder hun igen med kærligheden. Hun vil vente på den rigtige. For Alex betyder familie alt. Hun bruger megen tid med sin mor.

En af deres sjove fælles aktiviteter er at tage til åbent hus-arrangementer. Det er til et af disse arrangementer, at Jelka Persic overhører, at Alex og hendes mor taler sammen på en serbisk dialekt. Jelka er selv fra Jugoslavien.

Alexandra Pesic med sin svigermor Jelka.
Alexandra Pesic med sin svigermor Jelka.
Foto: Privat.

De tre kvinder indleder en samtale på deres modersmål. Undervejs får Alex sagt, at hun har problemer med sin bil. Jelka fortæller, at hun tilfældigvis ejer et autoværksted, og at Alex endelig må køre forbi med sin bil. Det skal ikke koste noget. Hun skal bare spørge efter Joe.

Kort tid efter gør Alex, som Jelka har foreslået, og på værkstedet møder hun den syv år ældre Joe, som er Jelkas søn. Jelka evner som Kirsten Giftekniv fejler absolut ingenting, og Alex og Joe forelsker sig.

I begyndelsen er parret dybt forelskede. De passer perfekt sammen. Begge er de unge og smukke og begge efterkommere af jugoslaviske indvandrere.

De har begge fast arbejde. Alex arbejder i en tandklinik, og Joe arbejder på sine forældres værksted.

Alex’ familie er ikke velhavende, men det er Joes familie derimod. Salg og reparation af biler har vist sig at være en indbringende forretning. Derfor kan Joe tage Alexandra med ud på de bedste restauranter.

Han er også betænksom. Han har altid blomster med, han er galant, charmerende, og han sørger altid for at give et kompliment eller gaver.

Allerede efter en måned frier Joe til Alex, og hun siger ja med det samme. De bliver gift den 11. juni 1988.

Alexandra med eksmanden Joe Pesic, mens de endnu var gift.
Alexandra med eksmanden Joe Pesic, mens de endnu var gift.
Foto: Privat.

Som om det ikke var nok, får det nygifte ægtepar en overdådig gave af svigerforældrene. Et lækkert hus, som parret kan flytte ind i med det samme. Men lykken varer ikke ved.

Det går op for Alex, at Joe i virkeligheden er temmelig uselvstændig og i de fleste af livets forhold lader sig kontrollere af sin dominerende mor. Og nu i hverdagen, hvor Jelka presser sig på for at være en fast del af den lille familie, er Joe ikke i stand til at sige fra.

I november 1991 bliver skilsmissen skrevet under, og Alex er klar til at begynde på en frisk. Hun har et godt arbejde. Hun er også endnu ung, kun 25 år.

Anonyme trusler

Men så modtager Alex den mystiske bog fra en anonym afsender. De ødelagte lamper på verandaen er kun den første hændelse af mange.

Kort tid efter modtager Alex nogle telefonopkald fra en hviskende stemme, hun ikke genkender. Nogle gange er der helt stille i telefonen, andre gange kan man høre en vejrtrækning. Andre gange hvæser stemmen til hende, at hun skal passe på.

Chikanen sker ikke kun via telefonen. Snart er alle steder utrygge for Alex. Hun finder små sedler med advarsler under vinduesviskeren på sin bil. Døde katte efterlades foran hendes dør, og når Alex kører til og fra arbejde, har hun ofte følelsen af, at en hvid bil følger efter hende.

Alt dette er ikke overraskende for Alex. Hun har jo allerede læst om det. Alle de ubehagelige oplevelser sker, præcis som de står i bogen.

Alex kan blandt andet læse en passage om, hvordan der sættes ild til Cindy James’ græsplæne. Kort tid efter er der også sat ild til Alex’ græsplæne.

Alexandra var en høj, smuk, charmerende kvinde. Hendes forældre indvandrede til Canada fra det daværende Jugoslavien, og de bosatte sig i en forstad til Vancouver, hvor Alex voksede op.
Alexandra var en høj, smuk, charmerende kvinde. Hendes forældre indvandrede til Canada fra det daværende Jugoslavien, og de bosatte sig i en forstad til Vancouver, hvor Alex voksede op.
Foto: Privat.

Bogen beskriver også flere hviskende telefonopkald, og en aften, hvor Alex er hos sin forældre, ringer telefonen, og en anonym stemme hvæser i røret, at tre kister står klar til dem.

Afvist af politiet

Alex kan kun forestille sig en mulig bagmand eller -kvinde. Hun er overbevist om, at Jelka og svigerfamilien er involveret.

Men bogen ender med Cindys død. Ville de virkelig gå så langt? Uanset hvad, bliver Alex bange, og hun kontakter politiet. Desværre får hun ikke den hjælp, hun håber på. Politiet tager imod anmeldelsen, men foretager sig intet andet.

En dag forfølges Alex igen af en hvid bil på vej hjem fra arbejde, og denne gang beslutter hun sig for at konfrontere føreren.

Hyrer detektiv

Da hun når hjem til sin indkørsel, parkerer hun sin bil og går hastigt hen mod den fremmede bil. Men så stiger en mand, hun ikke kender, ud af bilen. Han har en pistol i hånden, og han går direkte hen mod Alex.

Hun bliver bange og løber straks tilbage mod huset. Manden sætter farten op og løber efter hende, men til Alex’ held snubler han, og hun når indenfor i sikkerhed.

Hun ringer til politiet med det samme, men da hun kigger ud ad vinduet igen, er manden forsvundet, og politiet siger igen, at de ikke kan gøre andet end at tage imod en anmeldelse.

Alex begynder nu at frygte for sit liv og hyrer en privatdetektiv til at efterforske sagen, men angsten forlader henden ikke af den grund. Hun ser sig konstant over skulderen. Med god grund.

Efter et halvt år med eskalerende chikane følges hun en onsdag eftermiddag den 5. august 1992 med en kvindelig kollega fra tandklinikken.

De sætter sig ind i Alex’ bil på parkeringspladsen. Alex starter bilen, mens kollegaen bukker sig ned til sin taske, der står på gulvet. I det samme lyder nogle høje brag fra en pistol. Glasset i ruderne splintres, og bilen gennemhulles af 10 skud.

Alexandras bil blev gennemhullet af 10 skud. Hun blev ramt i hovedet med dødelig virkning.
Alexandras bil blev gennemhullet af 10 skud. Hun blev ramt i hovedet med dødelig virkning.
Foto: Videograb fra Crime Beat: The hired hit.

Kollegaen holder sig bukket og undgår på den måde at blive ramt. Alex er ikke så heldig. Hun synker sammen hen over rattet og falder til siden ned over sin kollega. Skudt i hovedet. Hun erklæres død på hospitalet kort tid efter.

Mange vidner

Politiet indleder nu den efterforskning, de burde have gjort tidligere. Drabet er begået i dagslys, så flere end 30 vidner fra parkeringspladsen kan fortælle om en rød bil, der efter mordet forlader parkeringspladsen i høj fart. Alle vidner beskriver to unge mænd i bilen, begge med mørkt hår.

Et vidne har set bilen køre op ved siden af Alex’ bil, affyre de dræbende skud og derefter køre af sted. Vidnet skrev også nummerpladen ned. Politiet finder hurtigt ud af, at bilen er meldt stjålet.

Nu er det tid til afhøringer, og eksmanden Joe afhøres som den første. Joe kan fortælle, at han var i en svømmehal med sønnen Brandon. Flere kilometer væk.

Politiet finder efterfølgende den røde, stjålne bil, ved en McDonalds. Bilen bliver grundigt undersøgt, og politiet finder et fingeraftryk og et enkelt hår. Vidner kan fortælle, at de har set to mænd hoppe ud af den røde bil og ind i en hvid bil.

Privatdetektiven, som Alex havde hyret, henvender sig til politiet og fortæller i detaljer om den chikane, Alex er blevet udsat for.

På dagen for drabet er privatdetektiven i færd med at skygge Joe, som rigtig nok var i svømmehallen med sin søn. Detektivens hold skygger samtidig Joes forældre, som begge opholder sig i autoværkstedet. Svigerfamilie har altså alibier.

Detektiven kan også oplyse nummerpladen til den hvide bil, der forfulgte Alex. Den viser sig at tilhøre en Milan Nenadic. Umiddelbart er der ingen forbindelse mellem Alex og Milan. Og selv om politiet har Milans fingeraftryk fra en tidligere dom, matcher det ikke fingeraftrykket i den røde bil.

Men det fingeraftryk har politiet allerede i deres system, det tilhører en anden småkriminel, Lawrence Delorme. Heller ikke Lawrence kan politiet eller privatdetektiven sætte i forbindelse med Alex. Politiet beslutter at skygge både Lawrence og Milan 24 timer i døgnet.

Hyret af svigermor

Få dage efter, den 10. august 1992, er der bid. Milan kører i sin bil hen til autoværkstedet, som er ejet af Alex’ svigermor Jelka.

De civile betjente ser Milan stige ud af bilen og sætte sig ind i Jelkas bil, hvor han gemmer sig bag sædet. Kort efter kommer Jelka ud af autoværkstedet, og hun sætter sig ligeledes ind i bilen. Hun starter bilen og drejer ud fra autoværkstedet. Politiet følger efter.

Jelka kører gennem byen hen til et shoppingcenter, hvor hun stiger alene ud af bilen og går ind i centeret. Kort tid efter stiger Milan også ud af bilen. Også han går ind i centeret, men fra en anden indgang.

Videograb fra dokumentaren Crime Beat: The Hired Hit.
Videograb fra dokumentaren Crime Beat: The Hired Hit.

Efter en tid, vender Milan tilbage til bilen, hvor han igen dukker sig ned, så han ikke kan ses. Øjeblikket efter kommer Jelka tilbage til bilen. Hun sætter sig ind, og sammen forlader de parkeringspladsen.

De kører tilbage til autoværkstedet. Hun parkerer og forlader bilen. Kort tid efter forlader også Milan bilen for at sætte sig ind i sin egen bil og køre væk.

Betjentene vælger nu at stoppe Milan. Selv om han forsøger at undvige politiet, bliver han hurtigt bragt til standsning. Da betjentene lægger Milan i håndjern, får de sig en overraskelse.

Med hænderne i håndjern kan Milan ikke længere holde fast i sine shorts, så han taber dem, og ud af shortsene falder der 30.000 dollars, svarende til knap en halv million danske nutidskroner.

Politiet er efterhånden sikre på, at Jelka har en finger med i spillet. Men selv de 30.000 dollars i kontanter er i sig selv ikke nok. Der er behov for stærkere beviser. Det får de fra et nyt vidne i sagen.

En nær ven af svigerfamilien har ringet til politiet for at lette sin samvittighed. Hun fortæller, at hun nogle uger tidligere har overværet Jelka sætte ild til græsplænen foran Alex’ hus.

Vidnet er også bekendt med Milan, som, hun kan fortælle, er en ven af familien. Vidnet var til stede, da Milan en aften kom på besøg. Da Milan kort tid efter forlod huset igen, sagde Jelka, at nu er alting godt, og det hele snart overstået.

Endelig kan vidnet fortælle, at Jelka ejer den selvsamme bog, som Alex modtog med posten. ”The Deaths of Cindy James”.

Jelka har våbnet

For politiet er det nok, og Jelka bliver anholdt for mordet på Alex. Ved ransagning af Jelkas hjem finder politiet mordvåbnet, og da man ransager hjemme hos Lawrence, hvis fingeraftryk sad på den røde bil, finder de en seddel med Milans navn, telefonnummer og adresse.

Beviserne fortæller, at Lawrence er føreren af bilen, at Milan sørger for flugtbil og mordvåben, og at det hele er iscenesat af Jelka. Men hvem trykkede på aftrækkeren og dræbte Alex?

Politiet fandt et stykke hår i bilen, udover fingeraftrykket. Hos Jelka finder politiet en lille sammenkrøllet seddel med navnet David Segoviano og en adresse.

En dna-sammenligning fastslår, at Davids hår matcher 100 procent håret i den røde bil. Det eneste, politiet nu mangler, er en tilståelse.

Politiet opsøger Davids kæreste, som de overtaler til at tage en skjult mikrofon på. På en efterfølgende date spørger kæresten ind til, hvad der egentlig skete på parkeringspladsen den onsdag eftermiddag.

Til kæresten og den skjulte mikrofon tilstår David sin rolle i drabet og nævner også Laurence og Milan. Mysteriet er opklaret.

I 1993 dømmes Jelka, Milan, Laurence og David for mordet på Alexandra. De modtager alle fire den maximale fængselsstraf i Canada. 25 år uden mulighed for prøveløsladelse.

Bor hos mormor

Selv om politiet også efterforsker Joes rolle, er det ikke muligt for dem at fastslå en forbindelse til drabet. Politiet konkluderer, at Joe ikke var involveret i eller havde kendskab til mordet på sin ekskone. Alligevel får Joe ikke forældremyndigheden over sin søn, som flytter hjem til Alex’ forældre, hvor han vokser op.

I 1998 bliver Jelka sagsøgt af Alex’ familie for sin medvirken til hendes død. Retten dømmer Jelka til at betale en erstatning på 350.000 dollars til familien.

Ti år efter, i 2008, fylder Brandon 19 år, og i fødselsdagsgave modtager han det resterende beløb fra erstatningen på knap 185.000 dollars, svarende til cirka 1,8 millioner i danske nutidskroner.

På udeoghjemme.dk kan du gratis høre podcasten ”Manuskript til mord”. Den er en del af krimiserien ”Nationens mareridt”.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold