I lovens navn

Et sygt syndrom

13. april 2021
Foto: Panthermedia Tekst: Bent Isager-Nielsen
I meget sjældne tilfælde sker det, at forældre gør deres børn fortræd med vilje. Rejseholdets tidligere chef, Bent-Isager Nielsen, fortæller om fænomenet.
Münchausen by Proxy er et syndrom, hvor forældre gør deres børn fortræd.

Jeg har læst om fænomenet Münchausen by Proxy, altså hvor forældre gør vold på deres barn for at få opmærksomhed. Kender du noget til den type sager?

Venlig hilsen Susanne

Påfører sig selv sygdom

Hej Susanne

Münchausen-syndromet er opkaldt efter baron von Münchausen, der levede i 1700-tallet.
Han blev kendt for sine vildt overdrevne historier om sit liv.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Syndromet indebærer, at man påfører sig selv sygdomme. Patienter med sygdommen skifter ofte læge og sygehus. De forgifter sig selv eller laver anden selvskade for at kunne virke syg så overbevisende som muligt. De giver tit meget dramatiske fremstillinger af alvorlige sygdomme.

Årsagen til deres handlinger er ikke motiver i gængs kriminel forstand, men en sygelig trang til opmærksomhed fra læger og hospitaler.
Patienternes handlinger er ikke strafbare, da det ikke er ulovligt at skade sig selv.

Det er selvfølgelig synd for patienterne, der ofte har en psykisk lidelse, og det er særdeles uhensigtsmæssigt for sundhedsvæsenet.

Vil have opmærksomhed

Fænomenet Münchausen by Proxy er i modsætning til Münchausen-syndromet en sag for politiet. Proxy betyder stedfortræder, og i denne udgave påfører man ikke sig selv symptomer og sygdomme, men derimod typisk sit barn. Ikke fordi man egentlig har et ønske om at skade barnet, men for selv at få opmærksomhed.

Også når motivet har baggrund i en psykisk lidelse, er handlingen selvfølgelig strafbar.

Gerningsmændene er dog stort set aldrig egentligt sindssyge. Hvis de var det, kunne de ikke straffes. Sager om Münchausen by Proxy er sjældne, men af og til dukker de op.

De fleste med syndromet er kvinder.

Alle lægespecialer kan opleve personer med Münchausen. Der konstateres ofte et misforhold mellem patientens dramatiske beskrivelse af sygdommen og det, at patienten kan virke påfaldende upåvirket. Og man kan typisk ikke finde nogen årsag til symptomerne gennem prøver og undersøgelser.

Indsprøjtninger med beskidt vand

Jeg husker især to danske tilfælde, hvor der var tale om Münchausen by Proxy.
Det ene drejer sig om en mor, der indsprøjtede beskidt vand fra en vase med blomster i sit barn, som fik høj feber og tegn på blodforgiftning.
Denne sag førte til domfældelse af kvinden.

I den anden sag viste en videoovervågning, som politiet havde fået sat op, at et spædbarns ”uforklarlige” tilfælde af manglende vejrtrækning skyldtes, at moderen trak en plastpose ned over barnets hoved.
Også den sag førte til domfældelse.

Tappede blod fra søn

En tredje – meget omtalt sag – er fra Herning i 2019.
Her blev en 36-årig mor i retten kendt skyldig i grov vold og mishandling af sin lille søn.
Hun havde over en periode på fem år systematisk tappet blod af sønnen. Blodmanglen førte til utallige henvendelser til læge og sygehus. Efter en anmeldelse fra lægerne gik politiet ind i sagen og optog i hemmelighed video fra hjemmet.
Her så man, at moderen bevidst tappede hans blod. Moderen, der var sygeplejerske, fik fire års fængsel. I alle de tre nævnte tilfælde overlevede børnene og er kommet videre.

Pressede dyne over hovedet

Jeg stiftede under et studieophold i USA i 1994 bekendtskab med en sag, hvor gerningsmanden var faderen til et spædbarn, der var indlagt med forskellige uforklarlige symptomer.

Man satte videoovervågning op på hospitalsstuen, og man kunne på optagelserne se, hvordan barnet lå i hospitalssengen, mens faderen sad i en stol.
Pludseligt rejste han sig, tog barnets dyne og pressede den hårdt ned over barnets ansigt i nogle minutter.
Herefter lagde han dynen på plads og løb ud og slog alarm til personalet med en forklaring om, at barnet pludseligt fik kramper og derefter lå stille. En rystende sag med billeder, der var svære at fortrænge.
Heldigvis overlevede barnet.

En kvindelig dansk blogger bildte i flere år sine mange følgere ind, at hun led af cancer.

Syndrom over internettet

Nyeste udgave af Münchausen-syndromet er af psykiatere døbt Münchausen by Internet.

Herhjemme blev en kvinde i år afsløret i at opbygge en historie på sociale medier om “sin forfærdelige kræftsygdom”.
Gennem flere år indviede den 31-årige blogger sine 20.000 følgere på Instagram om kræftsygdommen på stadie fire.

Hun blev et forbillede for andre cancerramte og havde også optrådt som én af Kræftens Bekæmpelses kampagneansigter, hvorved hun opnåede stor opmærksomhed og selvfølgelig også medlidenhed.
Hun har imidlertid aldrig haft kræft, og hendes dygtigt orkestrerede løgn har formentlig baggrund i en psykisk lidelse.
I dette tilfælde har politiet ikke været involveret, da kvinden jo ikke har begået noget strafbart.

Venlig hilsen Bent

Sponsoreret indhold