I lovens navn

Når morderen bor tæt på liget

24. maj 2022 Af Bent Isager-Nielsen Foto: Ritzau Scanpix og Thomas Howalt Andersen
Det er ikke usædvanligt, at mordere bor tæt på eller sammen med liget af deres ofre. Ude og Hjemmes krimiekspert Bent Isager-Nielsen fortæller om to bizarre, danske sager.

Jeg har for nylig læst om en sag, hvor en ældre kvinde blev dømt for at have dræbt sin mand for flere år siden og derefter boede sammen med liget. Hendes motiv skulle vist være noget med en arv.

Jeg synes, at man jævnligt hører om nogen, der slår et andet menneske ihjel og derefter opbevarer liget på sin bopæl, måske i en fryser. Er det rigtigt?

Venlig hilsen GF

Hej GF

Du har ret i, at den slags sager faktisk ikke er så usædvanlige. Og i flere tilfælde har gerningsmanden ganske rigtigt haft liget liggende i en fryser, hvilket jo er en effektiv måde at sikre sig, at liget ikke går i forrådnelse og dermed begynder at lugte.

Der har både herhjemme og i udlandet været adskillige makabre sager af den slags.

Nogle gange er der tale om afmagt og desperation kombineret med sygdom, men i de fleste tilfælde er det et forsætligt drab, hvor gerningsmanden efterfølgende – for at undgå at blive opdaget – opbevarer liget på eller ved bopælen.

Der har også i nogle af sagerne været bedrageri involveret, enten i forhold til arvespørgsmål eller ved at fortsætte med at hæve den dræbtes løn, pension eller lignende.

Udeblev fra begravelse

Den sag, du taler om, er usædvanlig, men en fryser indgår dog ikke.

Det drejer sig om en ældre, russisk-født og herboende kvinde, der i 2017 blev anholdt og sigtet for at have myrdet sin 66-årige mand.

Sagen kom frem, da en datter til kvinden og den dræbte mand døde efter et sygdomsforløb, og manden, altså hendes far, ikke dukkede op til begravelsen. Det undrede flere personer, som kontaktede politiet.

Da politiet ankom til mandens lejlighed på Amager den 23. februar 2017, blev de modtaget af den nu 72-årige kvinde, som åbnede døren.

Betjentene bemærkede, at lejligheden var kold, og at altandøren tilsyneladende længe havde stået åben. Derefter gjorde de en overraskende opdagelse.

Manden lå på en trappe ned til underetagen, hvor lejlighedens eneste toilet var. Han havde været død i nogen tid, for liget var gået i forrådnelse.

Udvist af Danmark

Kvinden blev anholdt og sigtet for drabet, men nægtede alt. Hun fastholdt, at hun ikke vidste, at manden lå død på trappen, og at hun faktisk slet ikke normalt opholdt sig i lejligheden, da hun boede i en anden lejlighed i Valby.

Som noget usædvanligt i en drabssag blev hun løsladt under den fortsatte efterforskning, som resulterede i, at hun sidste år i Københavns Byret blev idømt 12 års fængsel og efterfølgende udvisning af Danmark for drabet. Og det er den dom, der den 31. marts i år blev stadfæstet i Østre Landsret.

Retten tilsidesatte fuldstændigt kvindens forklaring om, at hun havde opholdt sig i Valby og fastslog, at hun efter drabet havde boet sammen med liget af sin mand.

Hun blev dømt for at have stukket manden ihjel, ligesom hun også havde forsøgt at forgifte ham med østeuropæisk medicin. Men det var et stik i lungen med en nål eller kanyle, han døde af, efter at lungen kollapsede.

Kvinden blev også dømt for at have oprettet falsk testamente i sin afdøde datters navn i et forsøg på at få hele arven.

Bizar og uhyggelig sag

En kendt dansk sag i denne bizarre sammenhæng drejer sig om Helle Sara Peters (på billedet øverst), der i 2001 blev idømt livsvarigt fængsel for to drab.

Bistået af sin daværende kæreste havde hun dræbt en 82-årig mand i Søndersø på Fyn i 1999, hvorefter de stjal 700.000 kroner fra mandens bopæl.

Under efterforskningen af dette drab stødte politiet på liget af hendes mand, der var forsvundet i sommeren 1997.

Liget blev fundet gravet ned under terrassen i baghaven til det rækkehus på Fyn, hvor hun og manden boede.

Hun havde efter drabet fortsat med at hæve mandens pension, og ingen havde inden det andet drab i 1999 opdaget, at han var væk.

Helle Sara Peters har på nuværende tidspunkt været løsladt i flere år. Hendes to medvirkende til de to drab blev idømt fire og 12 års fængsel.

Venlig hilsen Bent

Sagen om Helle Sara Peters, der fik en livstidsdom for to drab, er med i serien “For farlig til frihed?” , som du kan se på Kanal 5 og Discovery+. I programmerne undersøger jeg sammen med profileringseksperten Florence McLean (på billedet), om fem livstidsdømte er for farlige til at blive lukket ud i vores samfund igen.

Sponsoreret indhold