Når partneren slår ihjel: Vi må prøve at forebygge kvindedrab

Ifølge statistikkerne sker der 12-15 partner-kvindedrab om året i Danmark. Her giver Ude og Hjemmes krimiekspert, Bent Isager-Nielsen, nogle bud på, hvordan vi som samfund kan forebygge disse mord.

Kan man ikke gøre noget for at forhindre de mange drab, der begås af mænd, der slår deres (eks)partner ihjel?
Du har skrevet flere gange, at antallet af drab er faldende i Danmark. Hvorfor gælder det så ikke denne type drab?

Venlig hilsen KG

Hej KG
Et meget aktuelt spørgsmål.
Kun tre dage skulle gå af det nye år, før en 24-årig kvinde blev fundet kvalt i en bil i vandet ved Amager Strandpark (se billedet herover). Hendes kæreste blev kort efter anholdt og sigtet for drabet.

Det er, som om vi her i landet anser netop disse “samlivsrelaterede” drab som noget, der ikke kan gøres noget ved, fordi de foregår i helt almindelige miljøer.

Måske anser mange det ikke som et samfundsproblem, men som konflikter i hjemmet, der “bare” er endt galt.

Ifølge statistikkerne sker der 12-15 partner-kvindedrab om året her i landet, hvilket altså vil sige cirka 1/3 af alle drab. Det er voldsomt store tal.
På verdensplan anslås det, at 82 kvinder dagligt bliver dræbt af deres (eks)partner. Det svarer til cirka 30.000 kvinder om året.

Verdensomspændende bevægelse

Kvindedrab er imidlertid blevet til et samfundsproblem, og når vi som samfund har gjort meget i forhold til bandedrab, vold og voldtægt – blandt andet den nye samtykkelov – og senest stalking, hvor der også er kommet ny lovgivning og fokus, bør man også prøve at gøre noget ved kvindedrab.

Organisationer som Danner, Landsforeningen for Kvindekrisecentre og andre har gennem længere tid ønsket handling, men foreløbigt er ønsket ikke blevet omdannet til folkelig, mediemæssig og landspolitisk opmærksomhed.

Som jeg har skrevet om tidligere, falder antallet af kvindedrab ikke i samme takt som andre typer drab.

Der er tale om (eks)partnerdrab samt de “fjerndrab”, hvor en gerningsmand med seksuelt motiv overfalder, voldtager og dræber en helt tilfældig kvinde.

Denne type drab er der med baggrund i flere sager kommet fokus på gennem store demonstrationer og i verdensomspændende bevægelser som #textmewhenyouarehome (send en sms, når du er kommet hjem).

Jeg forestiller mig, at vi kan gøre lidt af det samme omkring (eks)partnerdrab. Altså skabe medie- og samfundsmæssigt fokus.

Otte vigtige trin

Den britiske kriminolog Jane Moncton Smith har sammen med sit forskerhold undersøgt næsten 400 drab på kvinder begået af en (eks)partner i tiden fra 2012 til 2015 i England.

Forskningen peger på otte trin, der ofte leder op til, at en partner slår ihjel. Trinene er:

Selvfølgelig kan der i et parforhold være elementer af disse trin, uden at det fører til et drab.
Men alligevel kan trinene bruges til at danne et billede af noget, der i sin helhed er med til at advare om, at et drab kan være på vej.

En viden og erkendelse af det vil efter min mening være med til at kunne forebygge – både hos mennesker i et parforhold og deres pårørende, som ofte har mistanke om, at noget er galt.

Forhistorie – gerningsmanden har tidligere stalket (forfulgt) en eks-partner eller været voldelig.

Første impuls – forholdet udvikler sig (alt for) hurtigt til et seriøst forhold.

Tvangsmæssig kontrol – udøveren bliver hurtigt kontrollerende og bruger manipulation samt økonomisk og social kontrol.

Udløserimpuls – en hændelse udløser drabet, for eksempel at kvinden vil stoppe forholdet.

Optrapning – udøverens taktikker øges i intensitet, for eksempel ved at han truer med selvmord, eller at hans stalking optrappes.

En ændret måde at tænke på – efter en intens periode kan udøveren føle et uigenkaldeligt kontroltab, så tanken om hævn og drab opstår som en mulighed.

Planlægning – ofte findes nedskrevne planer hos udøveren om, hvordan han i denne fase af forholdet vil skaffe sig adgang til offeret, og med hvilke midler eller hvordan han vil dræbe hende.

Se mere

Den engelske undersøgelse om forskellige faser, der kan føre til et drab på en partner, kan utvivlsomt overføres til danske forhold.

Det ses blandt andet tydeligt i programserien ”Når mænd slår kvinder ihjel” på DR 1 fra 2019, hvor jeg og andre eksperter gennemgår en række kvindedrab. Serien kan stadig ses på DR TV.