Røver planlagde det største kup i Danmark

En franskmand var i 2008 hovedmanden bag danmarkshistoriens største røveri. Udbyttet lød på 70 millioner kroner. Nu er han dømt for at planlægge et nyt, lignende kup, fortæller Rejseholdets tidligere chef, Bent Isager-Nielsen.

Du skrev sidste år i Ude og Hjemme nummer 52 om røveriet mod Dansk Værdihåndtering i 2008, danmarkshistoriens største røveri, og om, hvordan det lykkedes jer at opklare sagen og få dømt 15 personer.
Hovedmanden Tayeb Si M’Rabet blev idømt 10 års fængsel og udvist af Danmark for bestandigt.
Jeg har hørt, at han nu igen er dømt for alvorlig kriminalitet her i landet. Kan du fortælle mere om det?

Venlig hilsen D.

Udvisning af Danmark

Hej D.
Du har fuldstændig ret i, at den franske storrøver Tayeb Si M’Rabet (på billedet), der er født i Algeriet, igen har fået en dom i Danmark.
Retten i Glostrup har netop idømt ham seks år fængsel for at planlægge at røve værdicentralen Loomis i Taastrup. M’Rabet blev desuden udvist af Danmark for altid – hans fjerde udvisningsdom. Men det er – som du nævner – ikke første gang, han har fokuseret på at stjæle store beløb i kontanter.
Han blev dømt som én af hovedmændene bag røveriet i 2008 mod Dansk Værdihåndtering (DVH) i Brøndby.

Med en gummiged bragede røverne gennem væggen til DVH en tidlig søndag morgen. De svært bevæbnede og maskerede røvere udførte røveriet stille og roligt, mens andre placerede stjålne skraldebiler på tværs af flere veje til DVH.
De fleste biler blev sat i brand.
Desuden spredte røverne partisansøm på vejene.
De slap af sted med cirka 70 millioner kroner, hvoraf kun cirka 4 millioner er fundet siden.

Anset som farlig

I forhold til den nye sag har den 51-årige røver nægtet sig skyldig.
Røveriet var som nævnt tiltænkt at skulle gå ud over Loomis’ værdicentral i Taastrup vest for København.

Loomis er en stor central for kontanter og depot for Nationalbanken.
Forud for fængslingen lå en efterforskning, som politiet på Vestegnen har foretaget, og som blandt andet førte til, at man efterlyste franskmanden, der herefter blev anholdt.
Politiet efterlyste ham med billede, fordi han blev anset som bevæbnet og farlig.

Medgerningsmænd

Som jeg for nylig skrev om, er både forsøg på og medvirken til en forbrydelse strafbart.
Det, at røveriet (endnu) ikke er udført, kan altså ikke forhindre straf. I princippet er forsøg på at begå en forbrydelse lige så strafværdigt som en fuldbyrdet forbrydelse.

I den nye sag om forsøg på røveri mod Loomis blev også tre medgerningsmænd, tre svenskere, idømt mellem tre og fem års fængsel.
De har alle tilknytning til bandemiljøet i Göteborg og er også blevet udvist af Danmark.
De blev i øvrigt også dømt for en grov frihedsberøvelse og kidnapning af en mand på den københavnske vestegn med krav om løsesum.

Brændende busser

Det fremgår, at det planlagte røveri var orkestreret i mindste detalje.
Og det blev kun forhindret, fordi politiet kom på sporet af røverne inden røveriet, som i øvrigt har flere ligheder med kuppet mod DVH i 2008.
Blandt andet planlagde de tiltalte angiveligt at bruge entreprenørmaskiner til at bryde gennem muren til Loomis i Taastrup.
De har efter anklageskriftet også planlagt at bruge brændende busser til at forhindre en politijagt.

Politiet har beslaglagt masker og parykker, hvilket kan tyde på, at røverne ville forklæde sig.
Desuden har man beslaglagt 11 telefoner, blandt andet nogle, der er særligt egnet til krypteret kommunikation.
Sagen demonstrer med al ønskelig tydelighed, hvordan dømte, udenlandske og udviste kriminelle alligevel formår at planlægge, forberede og gennemføre ny kriminalitet i Danmark.
Og det understreger også, hvor langt nogle kriminelle vil gå for at berige sig, og hvor hensynsløst de er villige til at optræde for at nå deres mål.

Læs mere

Hvis du vil læse mere om røveriet mod DVH i 2008, kan jeg varmt anbefale Line Holm Nielsens bog ”Kuppet”, der i detaljer fortæller hele historien om planlægningen og udførelsen af det spektakulære røveri.
Sagen var også med i afsnittet ”Drømmen om det perfekte kup” i programserien “Kriminelt” på DR1, hvor Trine Maria Ilsøe og jeg også fortæller om andre store røverier.
Afsnittet og alle andre afsnit af “Kriminelt” kan stadig ses på DRTV.

Venlig hilsen Bent