Forebyg kræft: Spis kød med fornuft

Læs læge Jerk W. Langers bedste tips til at forebygge kræft via spisevanerne her.

Forebyg kræft: Spis kød med fornuft

Forebyg kræft via spisevanerne

Når det gælder om at forebygge kræft via spisevanerne, handler det om at lægge masser af gode sager på tallerkenen, først og fremmest fra planteriget i form af grøntsager, bær, krydderier og fiberholdige kornprodukter. Men vi må ikke glemme, at det også er meget væsentligt, hvad vi ikke spiser. Ja, formentlig er det allervigtigst.

Skærer du ned på de værste fødevarer, kan du et langt stykke ad vejen spise, som du har lyst. Med andre ord: Kræftforebyggelse og andre former for sundhed handler meget om, hvad du ikke længere spiser.

Det lyder måske som en langhåret teori, men det er vigtigt at forstå, for det åbner for mange gastronomiske muligheder. Du behøver eksempelvis ikke holde dig helt fra rødt kød, men du bør vælge det rigtige og med den rette tilberedning.

Læs også: Forebyg kræft - få 16 tips her

Usundt spisemønster i den vestlige verden

Kigger vi ud i verden, er det tydeligt, at naturlige folkeslag spiser på vidt forskellige måder. Nogle får meget protein såsom afrikanske masai-stammer, der lever af kød, mælk og kvægblod. Andre indtager store mængder kulhydrater, som det er tilfældet for centralamerikanske indianere, der næsten udelukkende spiser majs og bønner. Andre igen, blandt andet traditionelt levende eskimoer, indtager store mængder fedt. Der spises altså meget forskelligt, men det er alt sammen sundt.

Tillad mig at være lidt barsk og konkludere, at kun i den vestlige verden, herunder Danmark, er der skabt et spisemønster, der direkte slår os ihjel, blandt andet som følge af kræft. Noget særligt i vestlig kost øger kræftfaren.

Se også: Kaffe redder liv: Drik med god samvittighed

Her fejler vi

Først og fremmest spiser vi alt for meget forarbejdet mad, junkfood, eller hvad man nu vælger at kalde de produkter, som ikke består af naturlige råvarer. De kommer fra dyr, der er kunstigt opfodret, eller planter, der er dyrket under unaturlige omstændigheder, og er overdrevent forarbejdede, raffinerede, saltede og fyldt med tilsætningsstoffer, og derfor blottet for fibre og vitaminer samt fyldt med dårlige fedtstoffer.

Vi indtager også for meget rødt kød. Det vil sige kød fra dyr på fire ben såsom okse, svin, lam og ged. Især i forarbejdet form, sådan som det kendes fra kødpålæg, pølser og bacon. Vi danskere har vist noget nær verdensrekord i at spise rødt kød.

Det går helt galt, når vi steger og griller kødet for længe ved for høje temperaturer. Jo højere temperatur på grill eller pande, desto flere kræftfremkaldende stoffer.

I glæden over, at lidt alkohol beskytter mod blodpropper, må vi ikke glemme, at alkohol er kræftfremkaldende, især hvis man også ryger. For hver daglig genstand stiger risikoen for brystkræft eksempelvis ret markant.

Læs også: Signe lider af kronisk sygdom: Jeg spiste mig rask