Er smoothies lige så sunde som frisk frugt

Drikker du smoothies? Du går glip af flere af de sunde ting ved frisk frugt, grøntsager og bær, når du kører dem igennem blenderen, forklarer læge Jerk W. Langer.

Smoothies. Jeg blender mine egne frugtdrikke med forskellige frugter og lidt vand eller skummetmælk. Jeg skærer frugterne i stykker og fjerner kernerne, men jeg skræller kun citrusfrugter og bananer, resten ryger bare i. Får jeg de samme vitaminer og kostfibre som fra friske frugter?

Jannie

LÆS OGSÅ: Du kan blive tyk af smoothies

Drik smoothies og juice med det samme

Kære Jannie

Hvis du er omhyggelig med at skrabe alt frugtkød fra blenderens inderside og over i drikkeglasset, går du ikke glip af vitaminer, mineraler, kostfibre og andre sunde plantestoffer. Men husk at drikke juice og smoothie hurtigt efter fremstillingen, så plantestofferne ikke får for meget ilt, hvilket kan ødelægge dem.

LÆS OGSÅ: Få ny energi på 30 minutter

Tyg din mad i stedet for at drikke den

Grundlæggende bør man tygge sig gennem grøntsager, bær og frugt frem for at indtage dem flydende i blendet form. Så får maven masser af mættende kostfibre at arbejde med, sukkeret optages langsommere i kroppen, ligesom mætheden og slankegevinsten bliver større.

Sukker optages nemlig særligt hurtigt i flydende form, hvorefter blodsukkeret kører op og ned, så man bliver sulten og utilpas ved lavt blodsukker og deponerer fedt ved højt blodsukker.

Det er forkert, at vitaminerne fra blendet planteføde optages så hurtigt, at man kvikker op. Vitaminer og mineraler virker i løbet af dage og uger, ikke på få minutter.

Et højt indtag af juice øger risikoen for syreskader på tændernes emalje, så det er en god idé at skylle bisserne efter med postevand.

Mange hilsner

Jerk W. Langer

Få sundhed uden recept ved læge Jerk W. Langer hver uge i Ude og Hjemme