Undgå smerter og brud: Styrk dine knogler

Mange danske kvinder tager ekstra kalciumtilskud, altså kalkpiller, for at styrke skelettet og undgå knogleskørhed, også kendt som osteoporose. Men i de fleste tilfælde er pillerne formentlig ret ligegyldige. Få hjælp til skelettet af læge Jerk W. Langer.

Mennesker over 50 år får ikke stærkere knogler af kalciumtilskud og ej heller af at spise ekstra mange kalkholdige fødevarer såsom mejeriprodukter. Blot en til to procent øges knoglemængden, og det betyder ikke noget i forhold til at forebygge knoglebrud, konkluderer nye rapporter i fagtidsskriftet British Medical Journal.

Stærke knogler

Skelettet er fyldt med kalcium, så selvfølgelig skal du have et rimeligt kalciumindtag, sådan som det sker gennem en varieret kost. Desuden skal man huske på vitamin D, der er med til at optage madens kalcium. Men de fleste kvinder får i forvejen nok kalcium, og kampen mod osteoporose vindes ikke ved bare at fylde ekstra kalcium på.

LÆS OGSÅ: To måneder uden søvn

Forebyggelse er alfa og omega

Osteoporose betegnes også knogleafkalkning eller knogleskørhed og er en alvorlig tilstand, der gør skelettet svagere, så man falder sammen i ryggen, får rygsmerter og kan ende med at brække håndled, overarm, lårbenshals eller rygsøjle. Fra overgangsalderen mister mange kvinder knoglevæv, når æggestokkene ikke mere danner det kvindelige kønshormon østrogen, som normalt styrker skelettet. Jo tidligere man kommer i overgangsalderen, desto højere er risikoen. Når knoglevævet først er tabt, kan det i praksis ikke gendannes. Så forebyggelse er alfa og omega.

Kalcium øger risikoen for hjertesygdomme

Endnu et aspekt af sagen er, at flere store afprøvninger de senere år peger på, at kalciumtilskud kan øge faren for hjertesygdomme en lille smule. Overrisikoen er beskeden, men indikerer, at man kun bør tage kalciumtilskud, såfremt lægen anbefaler det.

LÆS OGSÅ: Lillesøster var kun til låns

Rådene er også til mænd

I denne uge får du mine bedste råd til at holde skelettet stærkt og forebygge osteoporose. Rådene gælder også mænd, hvis skelet sagtens kan begynde at afkalke, selv om det typisk sker 15-20 år senere end hos kvinder.

Mange Hilsner

Jerk W. Langer

Få Sundhed uden recept af læge Jerk W. Langer hver uge i Ude og Hjemme.

Hjælp til skelettet

  • Ved at følge fornuftige spisevaner får du rigeligt med kalcium i maden. Fedtfattige mejeriprodukter er de bedste kilder, men husk også grønkål, broccoli og bønner.
  • Spis fede fisk for at sikre vitamin D. De bedste kilder er sild, sardin, makrel, helleflynder, ørred og laks. I et enkelt stykke laks er der lige så mange D-vitaminer som i tre almindelige vitamin-piller. Om sommeren dannes vitaminet i huden, men det varer jo et stykke tid endnu.
  • Motion gør dit skelet stærkere. Især vægtbærende motion, der belaster knoglerne med stød og træk, som stimulerer knogle-væksten. Gang og løb er rigtig godt, men de fleste typer motion tæller med.
  • Har du osteoporose, bør du først få instruktion af en fysioterapeut i, hvilke øvelser der er velegnede for dig, da du skal passe ekstra på skelettet.
  • Rygning er gift for knoglerne, fordi tobakkens nikotin får stofskiftet til at nedbryde østrogen hurtigere. Desuden kommer rygere tidligere i overgangsalderen. Begge faktorer svækker knoglerne.
  • Bliv ikke for tynd, da magerhed øger faren for osteoporose. Efter overgangsalderen danner fedtvævet en smule østrogen, som styrker knoglerne.
  • Drik ikke for meget alkohol og kaffe, som i større mængder øger tabet af kalcium gennem urinen.
  • Er du usikker på, om du kan spise dig til kalcium og vitamin D, så tal med lægen om, hvorvidt tilskud alligevel er en løsning for dig. Det er nu kun en nødløsning.
  • Også vitamin K styrker knoglerne, og det får du i mørkegrønne grønsager såsom broccoli og spinat. Nogle, men langt fra alle, vitaminpiller indeholder K-vitamin.

LÆS OGSÅ: 5:2 Kuren: Ida har testet fastekuren