Spørg lægen

Kan sorthavregryn sænke kolesteroltallet?

20. februar Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Læseren vil vide, om det kan betale sig at spise sorthavregryn, hvis man vil sænke sit kolesteroltal. Læs her, hvad læge Jerk W. Langer mener.
En morgenmadsskål

Kære Jerk

Jeg er begyndt at spise sorthavregryn fra Falster, der har et særligt højt af betaglukaner. Denne havre omtales som en superfood, men prisen er også dobbelt så høj som almindelige økologiske havregryn.

Mit formål er at sænke kolesteroltallet. Er det pengene værd?

- Bente

Kære Bente

Den gamle kornsort sorthavre indeholder mange betaglukaner, der er såkaldte præbiotiske kostfibre. Det indebærer, at de omsættes af den sunde tarmflora og danner en gel i tarmen. Den indfanger kolesterolrige galdesyrer, der sluses ud af kroppen, hvorefter leveren må bruge kolesterol fra blodet til at danne nye galdesyrer.

Betaglukaner finder du udover i havre også i byg samt svampe såsom østershat. Ifølge studier kan 3 gram betaglukaner hver dag, svarende til en portion havregryn eller 40 gram østershat, typisk kan sænke totalkolesterol med 5-8 procent og LDL-kolesterol med 7 procent og dermed være med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme.

Sorthavre er en gammel sort med et fint indhold af protein, kostfiber, gode fedtsyrer og altså mange betaglukaner. Andre havretyper indeholder også betaglukaner, så de er alle nyttige mod et forhøjet kolesterol og en god kilde til de 75 gram fuldkorn om dagen, som vi bør have.

Om sorthavre medicinsk set er bedre, ved jeg ikke, men personligt kan jeg godt lide dem. Bortset fra, at jeg ikke bryder mig om betegnelsen superfood, der er et markedsføringsbegreb.

- Mange hilsner Jerk W. Langer

Thilde Sangild

Sponsoreret indhold