Sundhed uden recept

5 ting der sker i kroppen, når du bor på landet

25. oktober Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
At bo på landet kan have flere sundhedsmæssige fordele på grund af den friske luft, mindre støjforurening og en tættere forbindelse til naturen.
Kvinde der skovler jord op

Læs de fem eksempler her:

  1. Hvis du boede på landet de første 5 år af dit liv, halverer du risikoen for senere at få allergi, børneeksem, høfeber og astma sammenlignet med bybørn. Kvinder har desuden bedre lungefunktion. 10.000 personer fra 14 lande indgår i studiet, beretter fagtidsskriftet Thorax. Baggrunden er, at man på landet møder mange flere mikroorganismer, græs, pollen, dyreskæl og andre allergener meget tidligt i livet, muligvis allerede i fosterlivet, hvilket retter immunsystemet ind mod at fungere mindre allergisk.
  2. Ude i naturen producerer du mere serotonin, som er et humørløftende signalstof i hjernen. Samtidig falder mængden af stresshormonet kortisol, fordi aktiviteten i det sympatiske nervesystem sænkes. Denne dobbelte effekt øger din følelse af velbehag og mindsker stress, angst og tristhed, beskriver Journal of Epidemiology & Community Health.
  3. Ofte har du mulighed for at bevæge dig mere, da afstandene er større, og der kan være mere manuelt arbejde. Det åbne rum indbyder også til fysisk aktivitet. Det styrker hjertets pumpefunktion og muskelstyrken. Insulinfølsomhed og blodsukkerkontrol forbedres, hvilket modvirker type 2-diabetes. På den anden side kan afstandene være så store, at man tværtimod bevæger sig mindre end i byen, fordi man tager bilen hver gang.
  4. Luften er renere med færre bittesmå PM2,5-partikler og kvælstofoxider, som ellers kan udløse skadelig iltning og inflammation i luftvejene og kredsløbet. Luftforurening kobles til hjertekarsygdomme, lungesygdomme og kræft.
  5. Det naturlige skifte mellem lys og mørke fremmer en sund døgnrytme med hurtigere indsovning, mens mindre støjforurening forbedrer gennemsovningen. En god nattesøvn har afgørende betydning for hjertesundhed, humør samt selvfølgelig vågenhed og præstation i dagtimerne.

Sponsoreret indhold