Sundhed uden recept

5 ting der sker i kroppen, når du spiser et stort måltid

3. maj Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Her er fem eksempler på, hvad der umiddelbart sker i kroppen, når maven fyldes helt op.
Et bord fyldt med mad, som en kvinde spiser

Overspisning er en uvane, der som regel skyldes, at der er for meget mad at vælge mellem, samt at man spiser for hurtigt, fordi man ikke er fokuseret og eksempelvis ser tv under måltidet. Læs de fem eksempler herunder:

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
  1. Din mavesæk udvider sig for at rumme al maden, så du føler dig proppet til halsen, også fordi føden er længere tid om at blive fordøjet end sædvanligt.
  2. Udvidelsen får mavesækkens væg til at afgive hormonet gastrin, der øger dannelsen af flere fordøjelsesenzymer og saltsyre, så føden bedre kan nedbrydes.
  3. Et stort måltid kan, især hvis det indeholder mange kulhydrater, få blodsukkeret til at stige. Bugspytkirtlen danner så ekstra insulin for at flytte sukkeret fra blodet ud i muskler i lever. Hos mennesker med dårlig blodsukkerregulation såsom ved diabetes kan det paradoksalt få blodsukkeret til at falde for meget, så man bliver sulten igen samt træt og utilpas.
  4. Forbrændingen stiger, fordi fordøjelsen og optagelsen af næringsstofferne i et stort måltid kræver ekstra energi. Det kaldes madens termiske effekt. Især proteiner som i kød, fisk bønner og nødder kræver meget energi for at blive fordøjet.
  5. Efter et stort måltid dirigeres mere blod til fordøjelseskanalen ved en proces betegnet den postprandiale mesenteriske blodstrømning. Det kan midlertidigt nedsætte blodtilførslen til andre dele af kroppen blandt andet hjernen, så du føler dig træt og mindre mentalt skarp. Det parasympatiske nervesystem, som er ansvarlig for fordøjelsen, gør dig også mere afslappet og sløv.

Sponsoreret indhold