Sundhed uden recept

5 ting der sker i kroppen, når du tygger maden lidt længere

15. november Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Det kan være en fordel at tygge sin mad lidt længere. Læs her, hvilke fem ting, der kan ske i kroppen, hvis du tygger lidt længere.
Kvinde bider af et æble

Tyg maden et par sekunder mere, før du synker. Den lille ændring kan have bemærkelsesværdige fordele.

Her er fem eksempler.

Læg Ude og Hjemme under juletræet
6 nr. for kun 249 kr. - Abonnementet udløber automatisk
  1. Maden blandes grundigt med spyttet, så enzymer såsom amylase og lipase i spyttet kan nedbryde den effektivt. Så bliver næringsstofferne mere tilgængelige og optages nemmere i kroppen. Maden tygges til mindre portioner før synkningen, hvilket kan modvirke fordøjelsesbesvær og syretilbageløb.
  2. Du vil føle dig mere mæt. Det kræver tid at indstille balancen mellem hormonet leptin, som signalerer mæthed, og hormonet grehlin, der skaber appetit. Ved at tygge maden længere tid, kan man spise mindre, før mæthedsfølelsen indfinder sig.
  3. Spyttet neutraliserer syrebelastningen af tænderne og mindsker risikoen for huller og tandkødsbetændelse.
  4. Nogle forskere peger på, at selve tyggeprocessen kan øge blodgennemstrømningen til hjernen, hvilket potentielt kan forbedre funktioner som hukommelse og opmærksomhed.
  5. Tygning kan muligvis sænke mængden af stresshormonet kortisol, selv om mekanismerne bag dette endnu ikke er fuldt forstået.

Sponsoreret indhold