Sundhed uden recept

Alternativer til medicin: Væk med smerterne

9. februar 2016 Af Jerk W. Langer. Foto: Flemming Nielsen og AOP.
Tager du medicin mod kroniske smerter, bør du også prøve en supplerende behandling. Her får du en række råd fra læge Jerk W. Langer, så du kan nedsætte dosis.
Jerk W. Langer

Smerter plager dagligt hundredetusinder af danskere, hvad enten det drejer sig om hovedpine, gigt, ondt i ryg og nakke, menstruationssmerter, ømme led eller andre af de mange smertetilstande.

Ved akut smerte er det i orden at tage smertestillende piller nogle dage, men ved længerevarende smertetilstande bør man virkelig prøve at dæmpe medicinforbruget, såfremt det er muligt. Ikke mindst fordi smertestillende og betændelsesdæmpende medicin såsom acetylsalicylsyre, ibuprofen og diclofenac – også den i håndkøb, på sigt indebærer en vis risiko for mavesår, forhøjet blodtryk, hjerteanfald og slagtilfælde.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Disse medicinbivirkninger kan være dødelige, viser en analyse af 354.000 personer bragt i det engelske fagtidsskrift Lancet.

Forskerne konkluderer, at tre mennesker dør, hver gang 1.000 personer med moderat risiko for hjertesygdom har taget sådanne lægemidler i ét år. Den enkeltes risiko er lav, men samlet set tæller det op. Nogle kilder anslår, at 2.000 danskere dør af disse medicinbivirkninger hvert år.

Har du kroniske smerter, skal du derfor altid rådføre dig med lægen om, hvilken medicin der eventuelt er bedst for dig. Men lad ikke medicinen være din eneste behandling, prøv dig i stedet frem med supplerende selvbehandling. I mange situationer kan du nedsætte dosis og i bedste fald endda gøre medicinen overflødig. Det får du i denne uge en stribe forslag til.

Dulm smerterne uden piller:

 • Ordentlig mad med naturlige råvarer, uforarbejdede fødevarer, grove fiberrige kornprodukter, masser af grønsager og krydderier, fede fisk, samt så lidt junk, sukker og raffineret mad som muligt, er antiinflammatorisk og dæmper betændelse. Det er effektiv smertelindring.
 • Bevægelse og motion dæmper irritation og smerter. Du har sikkert erfaret, hvordan det hjælper at bevæge sig lidt, selv om man er rigtig øm, mens inaktivitet omvendt gør kroppen mere stiv og smertefuld. Selvfølgelig skal du ikke overdrive. Tommelfingerreglen er, at det godt må gøre lidt ondt bagefter, men så heller ikke mere.
 • Den gode gamle metode med kolde eller varme omslag er stadig nyttig ved mange smerteformer. Du opnår den bedste effekt ved at få hjælp af lægen eller fysioterapeuten til at ramme den rigtige behandlingsform.
 • Vægttab er en af de allerbedste behandlinger af smerter i knæ og hofter og viser sig i forsøg at være væsentligt bedre end smertestillende medicin.
 • Krop og sind-teknikker såsom meditation, mindfulness og åndedrætsøvelser giver dig bedre kontrol over og ro i kroppen, hvilket modvirker smertefulde muskelspændinger. Yoga er også effektiv med sine bløde bevægelser, som udstrækker og styrker musklerne.
 • Søvnbesvær er ren gift ved smertetilstande. Hurtigt ryger man ind i en ond cirkel, hvor søvnmanglen forværrer smerterne, så man ikke kan sove.
 • Første skridt mod bedre søvn er at slukke for tv, computer og smartphone samt dæmpe belysningen om aftenen, så du falder til ro og ikke holdes oppe længere end nødvendigt.
 • Musik kan lindre smerter ved at afstresse og løfte humøret. Det vigtigste er, at du kan lide musikken, så selv triste sange om kærlighedssorger kan også virke.
 • Selv en ret ubehjælpsom kropsmassage kan fjerne spændinger i muskler og led, dæmpe stress og uro samt mildne smerterne, fordi den sender berøringssignaler ind til hjernen, der fjerner opmærksomheden fra smertesignalerne.
 • Det bedst dokumenterede kosttilskud mod smerter er omega-3-fedtsyrer, der omdannes til smertedæmpende signalstoffer. Tag tilstrækkelig høj dosis på 2.400 milligram om dagen, hvilket svarer til fire store kapsler. Endnu bedre er det er at spise laks, makrel eller sild de fleste af ugens dage og så supplere med kapsler eller tran på fiskeløse dage. Andre nyttige kosttilskud kan være hyben, ingefær, gurkemeje og djævleklo.
 • Dæmp de høje forventninger til det perfekte liv. Gør noget ved det, du kan ændre, og accepter, hvad du ikke kan gøre noget ved.

Sponsoreret indhold